Πως γιατροί και νοσηλευτές στη Λάρισα εκτέθηκαν σε σύφιλη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 08:10 Πως γιατροί και νοσηλευτές στη Λάρισα εκτέθηκαν σε σύφιλη

Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις και περιμένουν τα αποτελέσματα. Τι λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ για το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Νοσηλευτικό προσωπικό στη Λάρισα φαίνεται πως προσεβλήθη από σύφιλη, αφότου ανέλαβε τοκετό στον οποίο η μητέρα έπασχε από την σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια.

Σύμφωνα με το larissanet.gr, αναστάτωση επικρατεί μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Μαιευτικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Η μητέρα που εισήχθη στο νοσοκομείο για τοκετό, έπασχε από σύφιλη, ασθένεια που δεν είχε διαγνωστεί νωρίτερα, με αποτέλεσμα να εκθέσει αρκετούς εργαζόμενους (αν όχι και νοσηλευόμενους) στο ενδεχόμενο της μόλυνσης.

Οι γιατροί στη Λάρισα δεν γνώριζαν για την ασθένεια

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του larissanet.gr το περιστατικό μεταφέρθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας στο ΠΠΓΝΛ το οποίο εφημέρευε. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την εισαγωγή του περιστατικού στη Μαιευτική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου δεν παργματοποιήθηκαν οι απαιτούμενοι έλεγχοι, παρά το γεγονός ότι προβλέπονται από τα σχετικά πρωτόκολλα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η εγκυμονούσα είναι φορέας μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Αποτέλεσμα της αβλεψίας ήταν το περιστατικό να εισαχθεί για τοκετό, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να μην γνωρίζουν ότι είναι φορέας μεταδιδόμενου νοσήματος, προκειμένου να ακολουθήσουν τα σχετικά πρωτόκολλα προστασίας.

Η αποκάλυψη του ζητήματος έγινε τουλάχιστον μία εβδομάδα αργότερα, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ενεπλάκη στον τοκετό να βρίσκεται εκτεθειμένο σε πιθανότητα μόλυνσης.

Το νοσοκομείο στη Λάρισα αδυνατεί να παράσχει εξετάσεις

Ο πανικός που κατέλαβε το προσωπικό που ενεπλάκη στον τοκετό, έγινε ακόμα πιο έντονος από τη στιγμή που το ίδιο το νοσοκομείο στη Λάρισα φαίνεται σύμφωνα με το δημοσίευμα να αδυνατεί να παράσχει τις απαιτούμενες εξετάσεις στο προσωπικό, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί. Όπως σημειώνεται δεν υπάρχουν αντιδραστήρια προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Πρακτικά το νοσοκομείο της Λάρισας στέλνει τους νοσηλευτές και τους γιατρούς στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν μολυνθεί!

Σιγή ιχθύος από την διοίκηση του νοσοκομείου στη Λάρισα

Τέλος για την ώρα από τη διοίκηση τόσο της κλινικής, όσο και του Νοσοκομείου στη Λάρισσα τηρείται σιγή ιχθύος για το συμβάν, με το προσωπικό να κάνει λόγο για απόπειρα «κουκουλώματος» του περαστικού.

Τα αποτέλεσμα των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες έχουν υποβληθεί, προκειμένου να διαπιστωθεί αν “κόλλησαν” από το σεξουαλικό νόσημα της σύφιλης, το οποίο έφερε κατά την κατεπείγουσα μεταφορά της στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας μια ετοιμόγεννη Ρομά, αναμένουν με αγωνία μέρα με την ημέρα γιατροί και νοσηλευτές που χειρίστηκαν το περιστατικό με την σύφιλη.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος έχει μεν προκληθεί αναστάτωση στους κόλπους του νοσοκομειακού προσωπικού, ωστόσο η σύφιλη δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα.

Η ενημέρωση για το περιστατικό με την σύφιλη

«24 Δεκεμβρίου 4 το μεσημέρι στην εφημερία του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας μεταφέρθηκε γυναίκα Ρομά έγκυος στο πέμπτο παιδί της προκειμένου να γεννήσει. Πράγματι στις 17:45 της έγινε καισαρική τομή. Η ίδια τα άλλα τέσσερα παιδιά της τα γέννησε στο γενικό νοσοκομείο της Λάρισας και υπήρχε ιστορικό σύφιλης.

Στο πανεπιστημιακό δεν είπε τίποτα απολύτως για την κατάστασή της, ενώ εξαιτίας του κατ επείγοντος στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε δεν τις έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις” αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Και προσθέτει: “Το παιδί γεννήθηκε με πρόβλημα, οδηγήθηκε στη μονάδα νεογνών ενώ στις εξετάσεις που του έγιναν διαπιστώθηκε πως πάσχει από συγγενή σύφιλη. Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πάσχει και η μητέρα με αποτέλεσμα να υπάρξει αναστάτωση στο προσωπικό αυτές τις ημέρες που έγινε γνωστό”.

Σχετικά με το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ είναι συγκεκριμένος: “Η σύφιλη δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα, υπάρχει όμως αναστάτωση. Γιατροί και προσωπικό κάνουν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα. Το περιστατικό επειδή υπάρχει επαγγελματισμός αντιμετωπίστηκε ως μολυσματικό γι’ αυτό και μετά τον τοκετό έγινε η απαραίτητη απολύμανση στην αίθουσα τοκετού. Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα όμως αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά η επικινδυνότητα του επαγγέλματός μας».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση