Με Ισραηλινά και αμερικάνικα drone ενισχύεται η 110 ΠΜ στη Λάρισα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 17:45 Με Ισραηλινά και αμερικάνικα drone ενισχύεται η 110 ΠΜ στη Λάρισα

Τρία αμερικανικά MQ-9 Guardian και δύο Ισραηλινά UAV Heron 1 αναμένεται να προστεθούν στο στόλο των ΠΗΓΑΣΟΣ…

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας γνωρίζει ότι τα χρόνια της κρίσης, οι ένοπλες δυνάμεις έμειναν πίσω σε μέσα, όπως στην προμήθεια UAV, που πλέον αλλάζουν τις δυνατότητες της επιτήρησης των συνόρων, αλλά και το ίδιο το «θέατρο» της εναέριας μάχης.

Έτσι έχει ξεκινήσει ένας αγώνας ώστε η Ελλάδα να καλύψει αυτό το κενό που παρουσιάζεται με την αγορά σε πρώτη φάση UAV από άλλες χώρες (ΗΠΑ- Ισραήλ) και σε δεύτερο χρόνο με την δημιουργία ενός UAV  «made in Greece», που θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί από ελληνικά χέρια. Και οι δύο διαδικασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς ο χρόνος αλλά και η προκλητικότητα της Τουρκίας, σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό, δεν αφήνουν περιθώρια για επιπλέον καθυστερήσεις.

Είναι δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να αγοράσει –πιθανότατα τρία- αμερικανικά drone ΜQ-9  Guardian. Υπενθυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος τύπος είναι μια μετεξέλιξη του MQ-9 Reaper που μετασταθμεύει και επιχειρεί εδώ και καιρό από την 110 Π.Μ. Μάλιστα το ΜQ-9  Guardian παρουσιάστηκε στην βάση της Λάρισας από την εταιρεία που το κατασκευάζει τον περασμένο Δεκέμβριο και άφησε άριστες εντυπώσεις. Πρόκειται για ένα drone το οποίο είναι εξειδικευμένο στην φύλαξη θαλασσίων συνόρων.

Η κτήση των Ισραηλινών drone

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφτηκε το Ισραήλ και είχε διαδοχικές συναντήσεις. Μάλιστα η επίσκεψη αυτή «κλείδωσε» την κτήση δύο Ισραηλινών UAV.  Πρόκειται για τα Heron 1. Το συγκεκριμένο UAV  μπορεί να παραμείνει στον αέρα έως και 48 ώρες στα 30.000 πόδια και είναι εξειδικευμένο για την επιτήρηση των θαλασσίων  συνόρων. Μπορεί να επιτηρήσει τα σύνορα και να ελέγχει της μεταναστευτικές ροές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της larissanet από ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου τόσο τα αμερικανικά  UAV, όσο και τα Ισραηλινά Heron αναμένεται όταν αποκτηθούν να επιχειρούν από την βάση της 110 Π.Μ. στη Λάρισα. Να σημειώσουμε ότι στη βάση της Λάρισας αυτή την στιγμή υπάρχουν με 6 UAV ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ Block 1, ενώ άλλα 4 είναι υπό κατασκευή και θα παραληφθούν εντός του 2020.

Η μάχη για την δημιουργία UAN «made in Greece»

Η προσπάθεια για παραγωγή του πρώτου ελληνικού drone της νέας εποχής έχει ξεκινήσει. Πρόσφατα ανακοινώθηκε από το βήμα της Βουλής από τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Σε αυτό το πλαίσιο καθηγητές και φοιτητές του ΑΠΘ έχουν ήδη αναπτύξει 3-4 πρωτότυπα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μάλιστα σε ένα από αυτά τα πρότζεκτ συμμετέχει και μια πολύ καινοτόμος και γνωστή ελληνική εταιρεία. Τα 3-4 πρωτότυπα, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται το καλοκαίρι να δοκιμαστούν στο αεροδρόμιο της 110 Π.Μ. στη Λάρισα.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Προσαρμοσμένη αναζήτηση