Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα αναλυτική έκθεση Σταϊκούρα για τη Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 09:08 Νέα αναλυτική έκθεση Σταϊκούρα για τη Φθιώτιδα

Κάθε τρεις μήνες ο υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας, δίνει ραντεβού ενημέρωσης με τους πολίτες του νομού…

Όπως είχε δεσμευθεί ο υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας με την ανακοίνωση της 1ης Τριμηνιαίας Έκθεσης πεπραγμένων τον περασμένο Οκτώβρη, η συγκεκριμένη ενέργεια θα επαναλαμβάνεται κάθε 3μηνο ώστε να υπάρχει άμεση επικοινωνία με τους ανθρώπους της περιοχής του.

Η 2η Τριμηνιαία Έκθεση περιλαμβάνει τρεις ομάδες θεμάτων:

Α) Δημόσιες Υποδομές μεγάλης κλίμακας στη Λαμία και την Π.Ε. Φθιώτιδας

Β) Δημόσιοι Πόροι (π.χ. ιαματικές πηγές), που προετοιμάζονται για αξιοποίηση

Γ) Έργα τοπικής κλίμακας

Ακολουθεί η 2η Τριμηνιαία Έκθεση προς τους Πολίτες της Φθιώτιδας του κ. Χρήστου Σταϊκούρα Υπουργού Οικονομικών - Βουλευτή Φθιώτιδας της ΝΔ για την εξέλιξη κρίσιμων ζητημάτων  της Λαμίας και της Π.Ε. Φθιώτιδας:

Α) ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Υποδομές Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – Έρευνας – Καινοτομίας

 Στις 30 Οκτωβρίου 2019, σε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με τις Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εζητήθη η εκπόνηση μελέτης για κτιριακές υποδομές, στην έκταση των 26 στρεμμάτων (ιδιοκτησίας του πρώην ΤΕΙ και τώρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) που χωροθετείται δίπλα στις υφιστάμενες κτιριακές υποδομές.

Η μελέτη (προβλέπει περίπου 8.000 τ.μ. κτιριακές υποδομές) ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε, προς αξιολόγηση – έγκριση – προκήρυξη στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ.

Χαιρετίζω τη συνέπεια που επέδειξαν οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι προσπάθειες απεμπλοκής από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) των περίπου 120 στρεμμάτων στην περιοχή της ΠΑΒΥΠ.

Οι πρωτοβουλίες για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών και την ενίσχυση της θέσης της περιοχής στον εθνικό χάρτη της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, της Έρευνας και Καινοτομίας, συνεχίζονται.

Υποδομές, Δομές και Λειτουργίες Υγείας

Έχει προτεραιοποιηθεί και δρομολογείται, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, η συγκρότηση αναβαθμισμένης Ογκολογικής Μονάδας στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Έχει προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού, προκειμένου να υποβληθεί για χρηματοδότηση σε μη Δημόσιο φορέα.

Επίσης, οι προσπάθειες για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων φαίνεται να αποδίδουν.

Συγκεκριμένα, γίνεται προσπάθεια με το Υπουργείο Υγείας και την 5η ΥΠΕ να λειτουργήσει με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:

α) 24ωρη λειτουργία με εφημερία.

β) Σταθμός ΕΚΑΒ στο  Κέντρο Υγείας (24ωρο).

γ) Στην αρχή με γενικούς ιατρούς και οδοντίατρο, και κάθε 10 ημέρες με γιατρούς από το Νοσοκομείο Λαμίας για τακτικά ιατρεία (π.χ. ορθοπεδικό, χειρουργικό, καρδιολογικό, παιδιατρικό κτλ.).

γ) Βοηθοί ιατρικών εργαστηρίων, βοηθοί ακτινολόγων.

δ) Λειτουργία μαστογράφου και ακτινολογικού εργαστηρίου.

ε) Πρόγραμμα ανάπτυξης ιατρικού ιαματικού τουρισμού: Αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού σε πρώτο βαθμό και αναπτυξιακά ιατρικός ιαματικός τουρισμός, σε συνεργασία με ξενοδοχεία και επισκέψεις από το εξωτερικό. Αυτός είναι ένας φιλόδοξος και ρεαλιστικός στόχος.

Τέλος, υποστηρίζεται το αίτημα επαναλειτουργίας του Γραφείου Υποδιοίκησης της 5ης ΥΠΕ στη Λαμία.

Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας

Παλαιά επιθυμία του Νομικού κόσμου και ευρύτερα της κοινωνίας της περιοχής, είναι η κατασκευή σύγχρονου Δικαστικού Μεγάρου στη Λαμία. Με σχετική Κ.Υ.Α., είχε δοθεί το 1999 δωρεάν έκταση 10 στρεμμάτων στο ΤΑΧΔΥΚ για την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου. Το 2016, με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε ανάκληση της παραχώρησης. Το 2018, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, υπέβαλε νέο αίτημα παραχώρησης του ακινήτου. Ενεργούμε προς την κατεύθυνση της έκτασης και εξασφαλίσαμε από την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης τη διαβεβαίωση για την επανεκκίνηση του έργου, υπό την προϋπόθεση βεβαίως απεμπλοκής του οικοπέδου των 10 στρεμμάτων.

Οδικοί και Σιδηροδρομικοί Άξονες – Μεταφορές

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επιτάχυνση κατασκευής του Ε65 εντός των ορίων της Π.Ε. Φθιώτιδας και του Άξονα Λαμία-Καρπενήσι, καθώς επίσης και σε βελτιώσεις του οδικού άξονα Λαμίας – Άμφισσας και δρόμων του οδικού δικτύου της Π.Ε. Φθιώτιδας.

Ανάδειξη Ιστορικών Τόπων – Πολιτισμός

Έργο πρώτης προτεραιότητας στον τομέα αυτό είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση του δίπολου Θερμοπύλες – Αλαμάνα, ως μία ενιαία ζώνη ιστορίας και πολιτισμού. Θεωρούμε ότι ο εορτασμός, το 2020, των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών, και το 2021, των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και τη Μάχη της Αλαμάνας, συνηγορούν υπέρ της ανάδειξης της περιοχής. Εμμένουμε στη θέση ότι απαιτούνται έργα μόνιμου χαρακτήρα στην περιοχή Θερμοπύλες – Αλαμάνα. Η εν λόγω θέση έχει τεθεί – με σχετική επιστολή – υπόψη της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ ταυτόχρονα ζητήθηκε η εκκίνηση της διαδικασίας εξασφάλισης κατάλληλης έκτασης με σκοπό την ανάδειξη της περιοχής.

Αθλητισμός-Στάδιο «Καμαρίτσα»

 Οι αναγκαίες εργασίες για την ολοκλήρωση του εμβληματικού αθλητικού κέντρου (ποδόσφαιρο, στίβος κ.ά.) στην τοποθεσία «Καμαρίτσα» στη Λαμία, προχωρούν. Η μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος Λαμιέων υποβάλλεται εντός των προσεχών ημερών στο Υπουργείο Τουρισμού και Αθλητισμού. Η μελέτη, αφού αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα χρηματοδοτηθεί για την υλοποίηση του έργου.

Υποδομές για την Ανάπτυξη της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας

Πάγιο βασικό στόχο της επιχειρηματικής τάξης της Π.Ε. Φθιώτιδας αποτελεί η ολοκλήρωση των υποδομών της Βιομηχανικής Περιοχής της Λαμίας (ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας). Προς αυτή την κατεύθυνση, μετά από συνάντηση εργασίας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΒΑ κ. Αθανάσιο Ψαθά, αποφασίστηκε η άμεση εκκίνηση από την ΕΤΒΑ των εξής έργων:

Εργασίες περίφραξης, καθώς επίσης υπηρεσίες φύλαξης και ελέγχου πρόσβασης.

Αναβάθμιση της Μονάδας Καθαρισμού Αποβλήτων. Εγκατάσταση ευρυζωνικού δικτύου οπτικών ινών.

Τα δύο πρώτα ολοκληρώθηκαν, ενώ το τελευταίο βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης.

Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας

 Μετά από συζητήσεις με τον Περιφερειάρχη κ. Σπανό, το Δήμαρχο Λαμιέων κ. Καραΐσκο και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κ. Κυρίτση, συγκαλέσαμε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών στις 3/12/2019, όπου εκτός των εκπροσώπων των φορέων – μετόχων, έλαβαν μέρος μέλη της διοίκησης της HELEXPO, προκειμένου να αξιοποιηθεί η ειδικευμένη τεχνογνωσία τους.

Η συνάντηση εργασίας επικεντρώθηκε σε τέσσερις βασικούς άξονες:

Την εκκαθάριση του Νομικού Προσώπου της ΠΕΛ, που θα έχει ως στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία του νέου φορέα.

Τις επιλογές που προκύπτουν από την κατάσταση των κτιριακών και λοιπών υποδομών του χώρου.

Τις δυνατότητες της μελλοντικής χρήσης του χώρου, με τρόπο που θα είναι βιώσιμος για το νέο Οργανισμό και ουσιωδώς αναπτυξιακός για την ευρύτερη περιοχή.

Την εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου.

Η Διοίκηση της HELEXPO παρέδωσε συνοπτική πρόταση αξιοποίησης της ΠΕΛ, ενώ το προσεχές διάστημα θα συστηματοποιηθεί η εν λόγω πρωτοβουλία.

Β) ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ – ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Εδώ και δεκαετίες, είναι γνωστή η κοινωνική και πολιτική επιθυμία για αξιοποίηση των ιαματικών πηγών που βρίσκονται εντός των ορίων της Π.Ε. Φθιώτιδας. Τα τελευταία χρόνια, το θέμα της αξιοποίησης, από πλευράς του δημοσίου, έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο).

Το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει τα προαπαιτούμενα, ώστε το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε διαγωνιστικές διαδικασίες παραχώρησης σε ιδιώτες – επενδυτές.

Το Γραφείο του Υπουργού Οικονομικών καταβάλει προσπάθειες για τον συντονισμό των περίπλοκων ενεργειών αντιμετώπισης των εκκρεμοτήτων και επιτάχυνσης της ωρίμανσης των ακινήτων.

Αναλυτικά η κατάσταση, ανά περίπτωση, σύμφωνα με την έκθεση του ΤΑΙΠΕΔ (μέσα Σεπτεμβρίου 2019) είχε ως κατωτέρω:

Ιαματικές Πηγές Καμένων Βούρλων

 Περιγραφή

 Παραθαλάσσιο ακίνητο, αποτελούμενο από πέντε (5) τμήματα συνολικής επιφάνειας 469.794 τ.μ., στο κέντρο του οικισμού των Καμένων Βούρλων.

H συνολική αξιοποιήσιμη έκταση είναι 171.150 τ.μ.

Εντός του ακινήτου υπάρχουν τέσσερις (4) Ιαματικές Πηγές, για τις οποίες εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγνώρισής τους από το Υπουργείο Τουρισμού.

Στο ακίνητο έχουν ανεγερθεί και λειτουργούν σύγχρονη πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων με κέντρο Wellness & SPA , δύο (2) υδροθεραπευτήρια (εκ των οποίων το ένα βρίσκεται σε λειτουργία και το άλλο είναι διατηρητέο), καθώς και δύο διατηρητέα ξενοδοχεία (“Ράδιον’’ και “Θρόνιον’’).

Η συνολική δομημένη επιφάνεια των εγκαταστάσεων είναι 23.255 τ.μ.

Εκκρεμότητες Ωρίμανσης

Α) Έκδοση ΦΕΚ Αναγνώρισης Ιαματικών Πηγών από το Υπουργείο Τουρισμού.

Β) Προέγκριση του εκπονηθέντος ΕΣΧΑΔΑ από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (ΚΣΔΑΔΠ), διαβούλευση της ΣΜΠΕ και έγκριση της από την ΔΙΠΑ και οριστική έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ από το ΚΣΔΑΔΠ.

Γ) Νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων βάσει του N. 4495/2017.

Δ) Αποτίμηση της αξίας του Ιαματικού Φυσικού Πόρου από την ΕΤΑΔ.

Ε) Άρση Υποθήκης Εθνικής Τράπεζας.

Κατά το τρίμηνο Οκτώβριος 2019 – Ιανουάριος 2020, ως προς τα ανωτέρω πέντε σημεία, αντιμετωπίσθηκαν τα εξής ζητήματα:

Α) Κατατέθηκε ο φάκελος με συμπληρωματικά στοιχεία στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού, εγκρίθηκε και αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ.

Β) Η μελέτη ΕΣΧΑΔΑ υποστηρίχθηκε στο ΚΣΔΑΔΠ και διεξάγονται προσαρμογές επί των παρατηρήσεων.

Γ) Έγινε ανάθεση του έργου.

Δ) Έπεται της ολοκλήρωσης της Α) διαδικασίας.

Ε) Ολοκληρώθηκε η διαδικασία.

 

Κονιαβίτης

Περιγραφή

Παραθαλάσσιο ακίνητο στο νότιο τμήμα του Μαλιακού Κόλπου, δυτικά του οικισμού των Καμένων Βούρλων, αποτελούμενο από τρία (3) τμήματα, συνολικής επιφάνειας 827.930 τ.μ., εκ των οποίων τα 5.859 τ.μ. βρίσκονται εντός Σχεδίου.

Η συνολική αξιοποιήσιμη έκταση είναι 520 στρέμματα.

Στο ακίνητο υφίστανται δύο (2) Ιαματικές Πηγές, εκ των οποίων η μία έχει αναγνωριστεί, ενώ η άλλη βρίσκεται σε διαδικασία αναγνώρισης από το Υπουργείο Τουρισμού.

Εντός του ακινήτου λειτουργούσε στο παρελθόν camping με δυναμικότητα 250 τροχόσπιτων. Οι κτιριακές υποδομές (κτίριο υποδοχής, 50 οικίσκοι, 5 καταστήματα, κτίρια προσωπικού κ.λ.π.) έχουν συνολική επιφάνεια 4.761 τ.μ.

Εκκρεμότητες Ωρίμανσης

Α) Αναγνώριση Ιαματικής Πηγής Μύλου  Κονιαβίτη με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού.

Β) Επίλυση θέματος των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) στο νότιο τμήμα του ακινήτου πλησίον της ΠΑΘΕ. Δεδομένου ότι τα επεξεργασμένα λύματα παροχετεύονται στο παραλιακό μέτωπο του ακινήτου, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την αξιοποίηση του ακινήτου: (α) είτε η ολοσχερής μετεγκατάστασή του, (β) είτε η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων του στο Βοάγριο ποταμό, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Γ) Καθορισμός των ορίων των τμημάτων εκείνων του ακινήτου τα εμπράγματα δικαιώματα των οποίων θα μεταβιβαστούν στον ανάδοχο αξιοποίησης.

Δ) Ολοκλήρωση εκπόνησης (επικαιροποιημένων) ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ.

Ε) Νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων βάσει του N. 4495/2017.

Κατά το τρίμηνο Οκτώβριος 2019 – Ιανουάριος 2020, ως προς τα ανωτέρω πέντε σημεία, αντιμετωπίσθηκαν τα εξής ζητήματα:

Α) Συμπληρώνεται ο φάκελος με νέα στοιχεία όπως αυτά απαιτήθηκαν από το Ν. 4582/11.12.2018.

Β) Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Δήμο Καμένων Βούρλων.

Γ) Έχει ολοκληρωθεί.

Δ) Έπεται της ολοκλήρωσης της Α) διαδικασίας.

Ε) Προκηρύσσεται άμεσα διαγωνισμός.

 

Θερμοπυλών

Περιγραφή

Ακίνητο πλησίον του οικισμού των Θερμοπυλών, αποτελούμενο από τρία (3) αυτοτελή τμήματα, συνολικής επιφάνειας 940.359 τ.μ.

Το ακίνητο βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών. Η αξιοποιήσιμη έκτασή του θα προσδιοριστεί μετά την έκδοση Πράξης Δασικού Χαρακτηρισμού που εκκρεμεί. Εντός της έκτασης του ακινήτου υφίσταται μία (1) αναγνωρισμένη Ιαματική Πηγή.

Στο ακίνητο υφίστανται 2 ξενοδοχειακές μονάδες, κτίριο Υδροθεραπευτηρίου με 18 λουτήρες και πισίνα, εστιατόριο και υποστηρικτικές κτιριακές εγκαταστάσεις (κτίσματα ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, βιολογικού καθαρισμού κ.λ.π.).

Το υφιστάμενο κτίριο των γραφείων διοίκησης του συγκροτήματος, χρησιμοποιείται για την στέγαση του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Φθιώτιδας και οι ξενοδοχειακές υποδομές για την στέγαση προσφύγων. Η συνολική δομημένη επιφάνεια των εγκαταστάσεων είναι 4.309 τ.μ.

Εκκρεμότητες Ωρίμανσης

Α) Έκδοση ΚΥΑ για τον καθορισμό των επιτρεπόμενων χρήσεων γης και των όρων και περιορισμών δόμησης στην Ζώνη Αρχαιολογικής Προστασίας Β.

Β) Έκδοση Πράξης Δασικού Χαρακτηρισμού.

Γ) Εκπόνηση – Επικαιροποιημένων ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ.

Δ) Νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων βάσει του N. 4495/2017.

Ε) Μετεγκατάσταση Προσφυγικής Δομής και Τροχαίας Αυτοκινητόδρομων Φθιώτιδας.

Κατά το τρίμηνο Οκτώβριος 2019 – Ιανουάριος 2020, ως προς τα ανωτέρω πέντε σημεία, αντιμετωπίσθηκαν τα εξής ζητήματα:

Α) Απαιτείται ΕΣΧΑΔΑ.

Β) Ολοκληρώνεται τις προσεχείς ημέρες.

Γ) Έχει γίνει η ανάθεση της μελέτης.

Δ) Προκηρύσσεται άμεσα διαγωνισμός.

Ε) Αποτελεί συνολική κυβερνητική πολιτική.

 

Yπάτης

 Περιγραφή

Ακίνητο εντός σχεδίου, στον οικισμό Λουτρά Υπάτης, στους πρόποδες του βουνού Οίτη, συνολικής έκτασης 703.450 τ.μ. Εντός της έκτασης του ακινήτου υφίσταται μία (1) αναγνωρισμένη Ιαματική Πηγή.

Στο ακίνητο λειτουργεί Υδροθεραπευτήριο σε πολύ καλή κατάσταση, εξωτερική πισίνα, αναψυκτήριο, ενώ στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται τρία (3) διατηρητέα ξενοδοχεία (εκτός λειτουργίας), ένα (1) εστιατόριο, ένα (1) ζυθεστιατόριο, καθώς και υποστηρικτικές κτιριακές εγκαταστάσεις (κομμωτήριο, αποθήκες κ.λ.π.). Η συνολική δομημένη επιφάνεια ανέρχεται σε 8.134 τ.μ.

 

Εκκρεμότητες Ωρίμανσης

Α) Εκπόνηση – Επικαιροποίηση ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ.

Β) Νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων βάσει του N. 4495/2017.

Κατά το τρίμηνο Οκτώβριος 2019 – Ιανουάριος 2020, ως προς τα ανωτέρω δύο σημεία, αντιμετωπίσθηκαν τα εξής ζητήματα:

Εξετάσθηκε συνολικά το ζήτημα και προγραμματίζεται συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Τουρισμού με σκοπό την ένταξη του τουρισμού υγείας στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης.

Α) Το Β) στάδιο αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Β) Προκηρύσσεται άμεσα διαγωνισμός.

 

Πλατυστόμου

Περιγραφή

Ακίνητο εκτός σχεδίου στην περιοχή Λουτρά Πλατυστόμου, συνολικής έκτασης 785.398 τ.μ.

Από αυτήν την έκταση, τα 360 στρέμματα έχουν χαρακτηριστεί αναδασωτέες εκτάσεις, με αποτέλεσμα η αξιοποιήσιμη έκταση να είναι 424 στρέμματα. Από το ακίνητο διέρχεται οριοθετημένο υδατορέμα.

Εντός της έκτασης του ακινήτου υπάρχουν πέντε (5) Ιαματικές Πηγές οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία αναγνώρισης από το Υπουργείο Τουρισμού.

Στο ακίνητο λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα το ανακαινισμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα THERMAE PLATYSTOMOU RESORT & SPA, με δύο μονάδες των 4 και 3 αστέρων (ξενοδοχείο “Ασκληπιός’’ και “Ξενία’’), με αντίστοιχες υποδομές θερμαλισμού και ευεξίας.

Επίσης, υφίστανται μία ακόμη ξενοδοχειακή μονάδα, κτίριο εστιατορίου, αστικά και λαϊκά δωμάτια εκτός λειτουργίας και εκκλησία.

Η συνολική δομημένη επιφάνεια των εγκαταστάσεων είναι 13.476 τ.μ.

Εκκρεμότητες Ωρίμανσης

Α) Νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων βάσει του N. 4495/2017. Ιδιαίτερα για το ξενοδοχείο “Ασκληπιός’’ στο οποίο υφίστανται οι πιο σημαντικές αυθαίρετες κατασκευές

(εντός αναδασωτέας έκτασης και εντός οριογραμμών του υδατορέματος) διαμορφώνονται δύο εναλλακτικές επιλογές αντιμετώπισης: α) Καθαίρεση τμήματος κτιρίου εντός των οριογραμμών του υδατορέματος και των ορίων της αναδασωτέας έκτασης & νομιμοποίηση λοιπού τμήματος Ξενοδοχείου “Ασκληπιός’’ ή β) Τροποποίηση οριογραμμών υδατορέματος & αποχαρακτηρισμός τμήματος αναδασωτέας έκτασης & νομιμοποίηση σύννομων κτιρίων.

Β) Ανεξάρτητα από την εναλλακτική λύση που θα επιλεγεί, απαιτούνται σε κάθε περίπτωση:

Εκπόνηση Μελέτης Αντιπλημμυρικής Προστασίας για την προστασία του ξενοδοχείου από πλημμυρικά φαινόμενα. Περιβαλλοντική Μελέτη και Έγκριση ΑΕΠΟ για τα έργα διευθέτησης.

Ενέργειες και σχετικές μελέτες για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών βάσει του Ν. 4495/2017.

Διερεύνηση από τους Χρηματοοικονομικούς Συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ για το βέλτιστο σενάριο αξιοποίησης του ακινήτου (ανάπτυξη με ΕΣΧΑΔΑ ή ως έχει).

Αποβολή καταπατητών.

Κατά το τρίμηνο Οκτώβριος 2019 – Ιανουάριος 2020, ως προς τα ανωτέρω δύο σημεία, αντιμετωπίσθηκαν τα εξής ζητήματα:

Προχώρησε η επίλυση του θέματος που αφορά το Δασαρχείο

Λόγω της πολυπλοκότητας των θεμάτων αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμού για προκαταρκτική μελέτη τεχνικού ελέγχου.

 

Γ) ΕΡΓΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ

  1. Αστυνομικό Τμήμα Δομοκού:

Ένα χρόνιο, δίκαιο αίτημα του Δήμου Δομοκού και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, έγινε πράξη. Στο πλαίσιο του θεσμικού μου ρόλου, κατόπιν αιτήματος προς το Δ.Σ. της ΕΤΑΔ ΑΕ για εξέταση του ζητήματος, ολοκληρώθηκε, στις 12/11/2019, η παραχώρηση χρήσης του πρώην Ειρηνοδικείου Δομοκού στο Αστυνομικό Τμήμα Δομοκού, με σκοπό τη στέγαση των υπηρεσιών του.

  1. Καταβολή αποζημιώσεων στη Γραμμή Λιανοκλάδι – Δομοκός:

 Το μακροχρόνια εκκρεμές ζήτημα των απαλλοτριώσεων εκτάσεων για την κατασκευή της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Λιανοκλάδι – Δομοκός, αντιμετωπίστηκε. Υπεγράφη, στις 27/12/2019, από τον αρμόδιο Υπουργό, η σχετική απόφαση για καταβολή των αποζημιώσεων.

  1. Αποσυμφόρηση Περιφερειακών Υπηρεσιών ΕΦΚΑ:

 Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της εξυπηρέτησης των αγροτών και των προστατευόμενων μελών τους, ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί.

Συγκεκριμένα, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ επέλεξε να εκκινήσει την πιλοτική λειτουργία της αποκέντρωσης των Υπηρεσιών του πρώην ΟΓΑ από τη Στερεά Ελλάδα. Από τις 16/12/2019, οι 11.652 αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας εξυπηρετούνται από το Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών στη Λαμία, στην οδό Θερμοπυλών 72, ενώ από τις 2/1/2020 οι αγρότες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος δεν απαιτείται να επισκέπτονται τη Λαμία και το Περιφερειακό Τμήμα του πρώην ΟΓΑ για την εξυπηρέτησή τους, αλλά εξυπηρετούνται για θέματα Ασφάλισης – Εισφορών και Μητρώου, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους. Απαιτούνται και θα γίνουν περαιτέρω βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων και δυσλειτουργιών στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

  1. Έναρξη λειτουργίας γραφείου ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών στη Λαμία

Το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε σε λειτουργία στη Λαμία «Γραφείο Ενημέρωσης & Υποστήριξης Δανειοληπτών». Το Γραφείο, το οποίο λειτουργεί σε κτιριακή υποδομή του Δήμου Λαμιέων (Οδός Λεωνίδου 9-11, Κτίριο Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Λαμιέων), θα έχει ως σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών της Π.Ε. Φθιώτιδας, αναφορικά με την παροχή έγκυρων πληροφοριών (δικαιώματα και υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη νομοθεσία, εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης των οφειλών) για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους των ενδιαφερόμενων πολιτών.

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο συγκεκριμένο γραφείο για δωρεάν ενημέρωση σε θέματα χρηματοοικονομικής διαχείρισης και ειδικότερα για υποστήριξη σε ζητήματα οφειλών προς α) τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης οφειλών για  ρύθμιση «κόκκινων» δανείων, και

β) το Δημόσιο (Α.Α.Δ.Ε., ΕΦΚΑ) για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επίσης, για την υποβοήθηση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μέσω του Γραφείου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών θα παρέχονται επιδότηση κόστους δικηγόρου και λογιστή και επιδότηση στεγαστικού δανείου.

  1. Ίδρυση Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Φθιώτιδας

 Μετά από επικοινωνία, στο πλαίσιο του θεσμικού μου ρόλου, με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ένα χρόνιο αίτημα της Φθιώτιδας, γίνεται πράξη και ιδρύεται Υποδιεύθυνση Ασφαλείας στη Φθιώτιδα, με έδρα τη Λαμία. Εκδόθηκε το Π.Δ. και αναμένεται η απόφαση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ για τον τρόπο λειτουργίας της Υποδιεύθυνσης.

  1. Χρηματοδοτική κάλυψη έκτακτων αναγκών

 Στο πλαίσιο του θεσμικού μου ρόλου, υπήρξε έκτακτη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 220.000 ευρώ, λόγω έκτακτων αναγκών, των κάτωθι Δήμων, για συγκεκριμένα έργα:

Δήμος Λοκρών:                          70.000 ευρώ

Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας:  40.000 ευρώ

Δήμος Καμένων Βούρλων:       50.000 ευρώ

Δήμος Δομοκού:                        60.000 ευρώ

 

  1. Χορήγηση χρηματοδότησης για έργο συντήρησης σχολικών συγκροτημάτων Δήμου Μακρακώμης

 Στο Δήμο Μακρακώμης λειτουργούν σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των οποίων η συντήρηση γίνεται ως επί το πλείστον από πόρους του Δήμου, με αποτέλεσμα να γίνονται μόνο οι απαραίτητες συντηρήσεις και οι πιο επείγουσες.

Στο πλαίσιο αυτό, αντιμετωπίσθηκε το ζήτημα, με δρομολόγηση χρηματοδότησης 20.000 ευρώ, για την επισκευή και συντήρηση των WC και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του Γυμνασίου-Λυκείου Σπερχειάδας και με το ποσό των 20.000 ευρώ, για την επισκευή και συντήρηση των WC και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του Γυμνασίου – Λυκείου Μακρακώμης.

  1. ΑΤΜ στη Μαλεσίνα

 Γίνεται προσπάθεια να τοποθετηθεί και πάλι, σε κεντρικό σημείο, ΑΤΜ. Υπάρχει σχετική δέσμευση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς.

  1. Θέμα Δ.Σ. του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού (ΟΣΜΑΕΣ)

Ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού που δραστηριοποιείται κυρίως στην περιοχή Μαλεσίνας – Θεολόγου με 4.000 οικογένειες, αιτήθηκε παράταση στη θητεία του Διοικητικού του Συμβουλίου, προκειμένου να προχωρήσουν διαδικασίες ανάληψης δικτύου ύδρευσης από το Δήμο Λοκρών. Το Υπουργείο Οικονομικών, με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν έχει αρμοδιότητα για καθορισμό ή παράταση θητείας Δ.Σ. συνεταιρισμών του Ν.1667/1986.

Συνεργάζεται με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να προωθηθεί το προσεχές χρονικό διάστημα νομοθετική διάταξη, στο πλαίσιο της οποίας ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα συγκροτήσει το Δ.Σ., με συνυπογραφή του Υπουργού Οικονομικών για ένα έτος.

 

Αγαπητές Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Κλείνω την 2η Έκθεση με την έκφραση ευχαριστιών σε συνεργάτες και υπηρεσιακά στελέχη του κέντρου και της περιφέρειας για τη συμβολή τους στην προώθηση των ανωτέρω θεμάτων.

Η προσπάθεια συνεχίζεται.

2η Tριμηνιαία έκθεση (Ιανουάριος 2020)