Ευθείες βολές Σαρακιώτη στη Βουλή για την κατάργηση του Τμήματος Λογοθεραπείας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 19:59 Ευθείες βολές Σαρακιώτη στη Βουλή για την κατάργηση του Τμήματος Λογοθεραπείας

Για οπισθοδρομικές και χρεωκοπημένες ιδεοληψίες έκανε λόγο ο βουλευτής Φθιώτιδας…

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης, στηλιτεύοντας τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα επιμέρους διατάξεων, οι οποίες και δίνουν τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε με τίτλο κολεγίου από το εξωτερικό ή το εσωτερικό, με βάση μια ασαφή επαγγελματική αναγνώριση, να μπορεί να λάβει μέρος σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Επιπλέον, ο κ. Σαρακιώτης εστίασε στον αρνητικό αντίκτυπο που έχει το εν λόγω σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Φθιώτιδα, αφού αναστέλλεται η λειτουργία του Τμήματος Λογοθεραπείας στην πόλη της Λαμίας. Με αφορμή αυτό, ο Βουλευτής Φθιώτιδος υπενθύμισε προς την αρμόδια Υπουργό ότι: «η Λαμία είναι μια πολύπαθη πόλη όσον αφορά τις δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μιας και ουδείς έχει ξεχάσει τις ημέρες εφαρμογής του περίφημου «Σχεδίου Αθηνά» το 2013, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας»

Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης τόνισε ότι η αναστολή λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που είχαν θεσμοθετηθεί επί της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η αγορά και η διεθνής εμπειρία, δηλώνοντας εμφατικά ότι: «Στο βωμό μιας οπισθοδρομικής ιδεοληψίας δε θυσιάζονται μόνο οι επιστημονικές παραδοχές και οι λοιπές εκτιμήσεις της αγοράς», ενώ απευθυνόμενος προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, προσέθεσε: «Αγνοείται επιδεικτικά και η φωνή των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Στο σημείο εκείνο, επικαλέστηκε το Ψήφισμα παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων στις 4 Δεκεμβρίου 2019, καθώς και τις δημόσιες δηλώσεις του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Φάνη Σπανού σε περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό, στις 15 Νοεμβρίου 2019, σχολιάζοντας σκωπτικά:

«Η επιχειρηματολογία σας υπέρ της αναστολής των πανεπιστημιακών τμημάτων βλέπετε ότι δεν μπορεί να πείσει ούτε τα δικά σας στελέχη! Η ιδεοληψία σας δε διαταράσσεται από τίποτα. Ούτε από τις επιστημονικές παραδοχές. Ούτε από τα προτάγματα της αγοράς. Ούτε από τις εκκλήσεις των αυτοδιοικητικών».

Τέλος, ο κ. Σαρακιώτης κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στο σχεδιασμό του εγχειρήματος ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στη Στερεά Ελλάδα, καθώς από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχαν τεθεί οι προϋποθέσεις σχετικά με την προοπτική ιδρύσεως του, με το άρθρο 34 του Ν. 4589/2019. Τόνισε δε ότι, είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να εφαρμόσει το νόμο καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Φθιώτιδα δεν έχει περιθώρια για νέα πισωγυρίσματα, καθώς πλήρωσε ακριβά τα πεπραγμένα της περιόδου 2010-2014».

Δείτε το βίντεο με την τοποθέτηση του βουλευτή:

Η ομιλία του κ. Σαρακιώτη:

«Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Από την ανάπτυξη των δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στη συρρίκνωση και στην απαξίωσή τους.

Από μία εκπαιδευτική πολιτική με άξονα το σεβασμό στο κράτος δικαίου και στις συνταγματικές πρόνοιες για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, στην εμπορευματοποίηση και στην καταπάτηση κάθε δημοκρατικής κατάκτησης.

Μέσα στις δύο παραπάνω προτάσεις θα μπορούσε να συμπυκνωθεί η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης όσον αφορά τον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας.

Και για να μην ξεχνιόμαστε. Του σημερινού νομοσχεδίου έχουν ήδη προηγηθεί:

- Η επ’ αόριστον αναστολή των δωρεάν διετών Προγραμμάτων Σπουδών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

- Η κατάργηση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα

- Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

…Ενώ έπεται και συνέχεια με τις προαναγγελθείσες διαγραφές φοιτητών και τη μείωση των εισακτέων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πολυάριθμες είναι οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις της περιόδου της μεταπολίτευσης, οι οποίες αφορούσαν όλες τις βαθμίδες και άλλαξαν – άλλες σε μικρότερο και άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό – τη φυσιογνωμία του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας. Ουδείς, ωστόσο, υπουργός τόλμησε να προτάξει με τόσο εμμονικό τρόπο τις ιδεοληψίες του ενάντια σε κάθε έννοια σεβασμού του Συντάγματος.

Πως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την υπονόμευση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, που αποτελεί θεμέλιο λίθο της λειτουργίας τους; Πώς να σχολιάσουμε τα μέτρα χρηματοδοτικού «στραγγαλισμού» των ΑΕΙ με σκοπό τη διεύρυνση του πελατολογίου των ιδιωτικών κολεγίων; Είναι πασιφανές και βέβαιο ότι η απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου έχει αποκλειστικά αυτό το σκοπό και το σκεπτικό σας είναι πολύ απλό:

Αφού δεν καταφέρατε να καταργήσετε το άρθρο 16 μέσω της κορυφαίας διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης, έρχεστε σήμερα να το καταργήσετε με έμμεσο τρόπο αλλά ουσιαστικό…»

Αυτός είναι ο σεβασμός σας στους θεσμούς, στο Σύνταγμα και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες;

Με την ίδια εμμονή αναστέλλετε τη λειτουργία 37 νέων τμημάτων σε 11 πανεπιστήμια της χώρας κρίνοντας εκ των προτέρων ότι είναι «ακατάλληλα» και «περιορισμένης δυναμικής» ή τυγχάνουν «χαμηλής απήχησης στην αγορά εργασίας». Με αυτό το σκεπτικό, φέρατε μια αντιμεταρρύθμιση, ενδεικτικό του ότι έχετε μάθει μόνο να καταργείτε και να καταστρέφετε και όχι να δημιουργείτε.

Θα ήθελα να σταθώ στην κατάργηση του Τμήματος Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το εν λόγω Τμήμα εδρεύει στη Λαμία, μια πολύπαθη πόλη όσον αφορά τις δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μιας και ουδείς έχει ξεχάσει τις ημέρες εφαρμογής του περίφημου «Σχεδίου Αθηνά» – και πάλι επί Ν.Δ. – το 2013, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

Και αναρωτιόμαστε… Δεν ανταποκρίνεται ένα Τμήμα Λογοθεραπείας στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και της αγοράς εργασίας; Η διεθνής εμπειρία συμφωνεί μαζί σας άραγε;

Σύμφωνα με το Career Cast, το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το επάγγελμα του λογοθεραπευτή κατατάχθηκε μεταξύ των δέκα επαγγελμάτων με τον υψηλότερο δείκτη απασχολησιμότητας, εισοδημάτων και ποιοτικών συνθηκών εργασίας στο δυτικό κόσμο.

Ενώ σύμφωνα και με δημοσίευμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», η Λογοθεραπεία συγκαταλέγεται στα επαγγέλματα που θα παρουσιάσουν τα επόμενα χρόνια αυξημένη ζήτηση. Μάλιστα το δημοσίευμα στηρίζεται και σε μελέτες της αγαπημένης ορισμένων στην παράταξή σας, McKinsey.

Την ίδια στιγμή, ελληνικά ινστιτούτα εξάγουν παρόμοια συμπεράσματα σημειώνοντας – μεταξύ άλλων – ότι «οι απόφοιτοι Διαιτολογίας, Λογοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας έχουν καλύτερες προοπτικές».

Όμως στο βωμό μιας χρεωκοπημένης ιδεοληψίας δε θυσιάζονται μόνο οι επιστημονικές παραδοχές ή οι λοιπές εκτιμήσεις της αγοράς. Αγνοείται επιδεικτικά και η φωνή των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που σας διαβεβαιώνω κα Υπουργέ και κύριοι Συνάδελφοι, μόνο στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν ανήκουν.

Συγκεκριμένα. 4 Δεκεμβρίου 2019. Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων, το οποίο και υπογράφεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των παρατάξεων κατά της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας.

15 Νοεμβρίου 2019, δημόσιες δηλώσεις του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανού σε περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό, των οποίων μέρος παραθέτω αυτολεξεί: «Η αναστολή των δύο συν δύο Τμημάτων προφανώς ενοχλεί, προφανώς δεν θα έπρεπε να γίνει, προφανώς είναι κάτι που μας βρίσκει ξεκάθαρα αντίθετους. Έτσι αυτό είναι κάτι που ξεκάθαρα στεκόμαστε απέναντι».

Κυρία Υπουργέ, η επιχειρηματολογία σας υπέρ της αναστολής των πανεπιστημιακών τμημάτων βλέπετε ότι δεν μπορεί να πείσει ούτε τα δικά σας στελέχη, δημάρχους και περιφερειάρχες! Οπότε μην κουράζεστε με την ρητορική σας, προκειμένου να πείσετε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η ιδεοληψία σας δε διαταράσσεται από τίποτα. Ούτε από τις επιστημονικές παραδοχές. Ούτε από τα προτάγματα της αγοράς. Ούτε από τις εκκλήσεις των αυτοδιοικητικών.

Άκουσα προηγουμένως βουλευτές της συμπολίτευσης προερχόμενους από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να μιλούν σήμερα για την ίδρυση «Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας» βασιζόμενοι προφανώς στο άρθρο 34 του νόμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (4589/2019) και απόρησα με την υποκρισία. Σήμερα, που θα ψηφίσουν την κατάργηση 4 τμημάτων στη Στερεά, έρχονται και μας παρουσιάζουν ένα «όραμα» για τη δημιουργία Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

Κυρίες και κύριοι της Ν.Δ., σταματήστε να καταργείτε, να υπονομεύετε και να καταστρέφετε. Προτείνετε, διαβουλευθείτε και δημιουργείστε με αφετηρία το Σύνταγμα και το κεκτημένο των προηγούμενων ετών. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχει περιθώρια για νέα πισωγυρίσματα, καθώς πλήρωσε ακριβά τα πεπραγμένα της περιόδου 2010-2014.

Κυριότερος εκφραστής της πολιτικής της Κυβέρνησης κατά των νέων, μέχρι σήμερα ήταν ο κ. Βρούτσης, ο εμπνευστής του υποκατώτατου μισθού, ο οποίος σήμερα κωφεύει στις εκκλήσεις χιλιάδων νέων επιστημόνων που στελεχώνουν κρίσιμους τομείς της δημόσιας διοίκησης. Μην προσπαθείτε να το μιμηθείτε, κα Υπουργέ.

Επιτέλους εμπιστευθείτε τους νέους της χώρας και σταματήστε να οριοθετείτε το μέλλον τους με όρους μικροκομματικούς και συντηρητικούς, οι οποίοι οδήγησαν χιλιάδες εξ αυτών στη φυγή τους στο εξωτερικό την τελευταία δεκαετία. Ας μην επιστρέψουμε σε αυτές τις ημέρες και ας αποφασίσουμε ότι η μοναδική διέξοδος είναι η στήριξη πάση θυσία των δομών έρευνας και διδασκαλίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση