Τι λέει ο Δήμαρχος που αποφάσισε να γίνει ιερέας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020 09:50 Τι λέει ο Δήμαρχος που αποφάσισε να γίνει ιερέας

Ρίζος Κομήτσας: Ο «πρωταγωνιστής» αυτοδιοικητικός που αποφάσισε να στραφεί στην ιεροσύνη - Τι επέσπευσε την απόφασή του και γιατί θα γίνει εφημέριος στην Ανατολή του Δήμου Αγιάς - Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη και στην Έντυπη larissanet.

Νέος κύκλος – σίγουρα διαφορετικός και για τους περισσότερους μη αναμενόμενος – ξεκινά στη ζωή ενός εκ των πρωταγωνιστών – επί δεκαετίες – στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης… Ο Ρίζος Κομήτσας κάνει πράξη την απόφασή του, τον «νεανικό πόθο» – όπως ο ίδιος τον χαρακτηρίζει – και από αύριο θα φέρει το ράσο.

Προφανώς αυτή η απόφαση προκάλεσε αίσθηση… Ο κ. Κομήτσας είναι ένας αυτοδιοικητικός – από τους πλέον πολύπειρους και πολυνίκεις – ο οποίος άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα σε τοπικό επίπεδο. Από το 1982, όταν έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για κοινοτικός σύμβουλος στην – τότε – Κοινότητα Νίκαιας και αφού στη συνέχεια εξελέγη Κοινοτάρχης, δήμαρχος Νίκαιας, δήμαρχος Κιλελέρ, πρώτος πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας και πρώτος σε ψήφους περιφερειακός σύμβουλος κατά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου με την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, πλέον αλλάζει ριζικά πορεία…

Με την πραότητα και την παρρησία που τον διακρίνει ο κ. Κομήτσας μιλά στη larissanet για την μεγάλη απόφαση που έλαβε ώστε να υπηρετήσει την γενέτειρα του πατέρα του, την Ανατολή του Δήμου Αγιάς, ως ιερέας. Σε ηλικία 64 ετών πλέον, με μια ευτυχισμένη οικογένεια και αφού έζησε την καταξίωση από τους συμπολίτες του, αλλά και την εξουσία που παρέχει ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανοίγει από αύριο Σάββατο ο κύκλος της ιεροσύνης και της πνευματικής προσφοράς.

Η συζήτηση με τον Ρίζο Κομήτσα ξεκινά ζητώντας να αναφερθεί στο σημείο καμπής… «Θεώρησα ότι έκλεισε πλέον ο κύκλος μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» επισημαίνει χαρακτηριστικά και αφού δηλώνει την ευγνωμοσύνη του προς όλους εντοπίζει στην αιτία που επέσπευσε μια ειλημμένη για τον ίδιο απόφαση «δεν υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας και ανάπτυξης κάποιων δραστηριοτήτων στην παράταξή μας. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο συντόμευσε την απόφασή μου. Γιατί είχα πάρει απόφαση να αποχωρήσω».

«Αρκετό διάστημα σκεφτόμουν ότι με την αποχώρησή μου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να δραστηριοποιηθώ σε αυτόν τον τομέα (σ.σ. στην ιεροσύνη). Βέβαια, επέλεξα την Ανατολή και για συναισθηματικούς λόγους…» αναφέρει και αμέσως εξηγεί γιατί θα είναι εφημέριος στο ορεινό χωριό του Δήμου Αγιάς: «Από εκεί ήταν ο πατέρας μου, ο οποίος έζησε σε δύσκολα χρόνια – ορφανός, φτωχός – και πάντοτε μας μιλούσε για το χωριό του και αυτό μας δημιούργησε μια μεγάλη αγάπη και μια αναφορά στο χωριό», ενώ για την δική του γενέτειρα, τη Νίκαια σπεύδει να δηλώσει πως «το καθήκον μου στη Νίκαια το έκανα 35 χρόνια και με το παραπάνω».

Η ενασχόλησή του με την Ψαλτική Τέχνη και η μεγάλη πορεία – γεμάτη νίκες – ενός εκ των μακροβιότερων δημάρχων

Η συστατική επιστολή που δεν έλαβε από τον μακαριστό Λαρίσης Σεραφείμ

Σ’ αυτό το σημείο ξεκινά η αναδρομή στο παρελθόν και αποκαλύπτει την πρώτη προσπάθεια που έκανε ώστε να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο ζωής απ’ αυτόν που τελικά πήρε: «Η ιεροσύνη ήταν ο νεανικός μου πόθος. Τότε όμως, το 1975, είχα ενδιαφερθεί να πάρω συστατική επιστολή από τον Μητροπολίτη Λαρίσης, τον μακαριστό Σεραφείμ, για να πάω σε εκκλησιαστική σχολή. Τότε όμως υπήρχε έντονο το εκκλησιαστικό πρόβλημα της εποχής, εγώ ήμουν πνευματικό παιδί του πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου και θεωρήθηκα ότι ήμουν αντιφρονών στον Μητροπολίτη και δεν μου έδωσε την απαραίτητη επιστολή. Βέβαια για να εξομαλυνθούν εκείνες οι συνθήκες πέρασαν χρόνια και αυτός ήταν ο λόγος που δεν προχώρησα…».

Η ενασχόληση με την Ψαλτική

Ο Ρίζος Κομήτσας αναφέρεται στη σημαντική πορεία που είχε στην Ψαλτική Τέχνη: «Ανέβηκα στο αναλόγιο το 1978. Ξεκίνησα 26 Ιουλίου – το θυμάμαι σαν τώρα – της Αγίας Παρασκευής, στα Νάματα. Εκεί με δυσκολίες και με κόπο φτάναμε με τον ιερέα και έμεινα τρία χρόνια. Μετά πήγα στη Νέα Λεύκη, όπου παρέμεινα άλλα 9 χρόνια. Στη συνέχεια πήγα στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στο Παλαιό Κοιμητήριο Λάρισας, όπου έμεινα άλλα 9 χρόνια.

Και βέβαια όταν ήμουν στρατιώτης έψαλα στην Ορεστιάδα, στον Άγιο Δημήτριο Οινόης». Σ’ αυτό το σημείο θυμάται την στιγμή που άφησε την σταθερή ενασχόληση με την Ψαλτική: «Εγκατέλειψα το αναλόγιο με πολύ στεναχώρια, όταν εξελέγην δήμαρχος, στις 31/12/1998. Όταν ήμουν πρόεδρος Κοινότητας στη Νίκαια έψαλα στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών στη Λάρισα, υπήρχαν όμως στιγμές που δυσκολευόμουν, καθώς παρότι ήμουν πρόεδρος στην Κοινότητα δεν παρευρισκόμουν σε υποχρεώσεις ώστε να βρίσκομαι στο αναλόγιο. Όταν έγινα δήμαρχος δεν μπορούσα όλες τις Κυριακές και τις μεγάλες γιορτές να είμαι δεσμευμένος στο αναλόγιο γιατί είχα και υποχρεώσεις αυτές τις ημέρες στα χωριά του Δήμου».

37 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Ρίζος Κομήτσας μιλά για την πορεία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία τον κατέστησε σημείο αναφοράς: «Δειλά – δειλά το 1982 και χωρίς να έχω καμία προοπτική εκλογής συμμετείχα στο τότε ψηφοδέλτιο για τις Κοινοτικές Εκλογές στη Νίκαια. Ήμουν η έκπληξη εκείνων των εκλογών γιατί παρότι έχασε ο συνδυασμός μας εγώ ήμουν ο πρώτος επιλαχών με πολλούς σταυρούς τότε.

Μετά από τέσσερα χρόνια, το 1986, κατέβηκα ξανά και βγήκα πρώτος στον συνδυασμό, όπως και το 1990, ώστε να εκλεγώ κοινοτικός σύμβουλος.

Το 1994 ανέλαβα υποψήφιος πρόεδρος μετά από παρότρυνση και επιθυμία πολλών ανθρώπων ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης. Υπήρξε μια μεγάλη συσπείρωση στο πρόσωπό μου και εκλέχθηκα πρόεδρος.

Το 1996 έγινα πρόεδρος στο Συμβούλιο Περιοχής Νίκαιας, στο οποίο συμμετείχαν άλλες επτά κοινότητες και το 1998 αυτό το Συμβούλιο Περιοχής εξελίχθηκε στον καποδιστριακό Δήμο Νίκαιας και εκλέχθηκα δήμαρχος, επανεκλέχθηκα το 2002 και το 2006.

Το 2010 εκλέχθηκα δήμαρχος στον καλλικρατικό Δήμο Κιλελέρ και το 2011 όταν ανέλαβα τη Δημοτική Αρχή, εκλέχθηκα πρόεδρος στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, ο πρώτος πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας μέχρι το 2014.

Από το 2014 ως το 2019 βρέθηκα στη θέση της αντιπολίτευσης στον Δήμο Κιλελέρ.

Την άνοιξη του 2019 συμμετείχα στις περιφερειακές εκλογές και εκλέχθηκα πρώτος σε σταυρούς με τον συνδυασμό “Η Θεσσαλία στην καρδιά μας”».

Το μήνυμά του προς τους πολίτες που τον στήριξαν

Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Κομήτσας στέλνει το δικό του μήνυμα στους πολίτες που τον τίμησαν με την ψήφο τους όλα αυτά τα χρόνια, ενώ κάνει ειδική αναφορά σε όσους τον κατέταξαν πρώτο σε σταυρούς κατά τις περιφερειακές εκλογές του 2019: «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από την καρδιά μου… Στους Νικαιώτες, στους δημότες του Δ. Νίκαιας, στους δημότες του Δ. Κιλελέρ, σε όλους τους πολίτες της Π.Ε. Λάρισας που στις πρόσφατες εκλογές με ψήφισαν και μάλιστα με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών. Γέμισαν την καρδιά μου από συναισθήματα, από αγάπη, από εκδηλώσεις εκτίμησης στο πρόσωπο μου και δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Και με την ευκαιρία να ζητήσω συγνώμη σ’ αυτούς που με ψήφισαν στην Περιφέρεια και δεν ολοκλήρωσα εκεί τη θητεία μου».

«Θεώρησα ότι με την αποχώρησή μου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ο χρόνος να δώσω σάρκα και οστά σ’ αυτήν μου την επιθυμία και στον πόθο τον νεανικό» υπογραμμίζει ο Ρίζος Κομήτσας, ενώ αναφέρεται στην προσέγγιση προς τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο, στον οποίο ανέπτυξε τη σκέψη του, ώστε να μπει στον χώρο της ιεροσύνης: «Μετά χαράς με δέχθηκε και τον ευχαριστώ γι’ αυτό» λέει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εκφράζει τα αισθήματα βαθιάς εκτίμησης που τρέφει για τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρινίζει πως θα είναι άμισθος ιερέας, καθώς ο ίδιος είναι ήδη συνταξιούχος του Δημοσίου από την υπαλληλική θέση που είχε και δηλώνει πως «θα συνεχίσω να ζω στη Νίκαια, ενώ θα εξυπηρετώ την Ανατολή και την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου. Βέβαια το καλοκαίρι – καθώς έχω σπίτι εκεί – όπως βρισκόμουν στην Ανατολή εκεί θα βρίσκομαι και τώρα».

Πως δέχθηκαν την απόφασή του η οικογένεια και οι φίλοι

Ο Ρίζος Κομήτσας ανακοίνωσε στην οικογένειά του την απόφαση να στραφεί στον χώρο τις ιεροσύνης πριν από περίπου ενάμιση μήνα: «Δεν μπορώ να πω ότι ήταν θετική η αντίδραση των μελών της οικογένειάς μου» επισημαίνει με ειλικρίνεια, ενώ αμέσως μιλά με θερμά λόγια για τη σύζυγό του και τη στήριξη που έδωσε τόσο στον ίδιο όσο και στην οικογένειά τους κατά τα σαράντα χρόνια της κοινής τους πορείας.

Σε ότι αφορά τον φιλικό του κύκλο αναφέρει ότι «πολλοί άνθρωποι με ενθάρρυναν, με συγχάρηκαν, με αγκάλιασαν. Κάποιοι είδα την απόφασή μου με επιφύλαξη, πολλοί από τους στενούς μου φίλους ήταν αρνητικοί και πιεστικοί σ’ αυτήν τους την άρνηση, θεωρώντας ότι θα χαθώ, θα απομονωθώ».

Ο κ. Κομήτσας ζητά, σ’ αυτό το σημείο, να μην αντιμετωπίζεται ο ιερέας με περιφρόνηση, ενώ σε ότι αφορά την δική του στάση από εδώ και πέρα υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Ενεργός πολίτης θα παραμείνω, χωρίς όμως να έχω ενεργή συμμετοχή στην πολιτική με την στενή έννοια του όρου. Γιατί η πολιτική είναι ένας ευρύτατος όρος που περιλαμβάνει τα πάντα. Εγώ δεν θα πολιτεύομαι κομματικά, θα έχω την παρουσία μου σαν πολίτης».

Κλείνοντας, αναφέρεται σε όσα θα γίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο: «Το Σάββατο στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου, που είναι τρία χιλιόμετρα μετά την Ανατολή, θα γίνει η χειροτονία μου σε διάκονο κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, η οποία θα είναι από τις 8 έως τις 10.30.

Την επόμενη ημέρα, την Κυριακή, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου που είναι την πλατεία της Ανατολής θα γίνει η χειροτονία μου σε ιερέα, πάλι στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στις ίδιες ώρες. Όποιος μπορεί και θέλει θα είναι χαρά και τιμή μου να παραστεί…».

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Προσαρμοσμένη αναζήτηση