Σαρακιώτης: «Ποιους φοβίζει η Δημοκρατία;»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020 18:50 Σαρακιώτης: «Ποιους φοβίζει η Δημοκρατία;»

Στη συζήτηση για το νέο εκλογικό σύστημα και την απεμπόληση της απλής αναλογικής παρενέβη ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης με ομιλία του στη Βουλή.

Όπως τόνισε: «Μόνο θλίψη και απογοήτευση προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να επιστρέψει, μέσω του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, στις πρακτικές καταστρατήγησης της βούλησης των πολιτών και υπονόμευσης κάθε δημοκρατικής αρχής για την εκλογή των μελών του Κοινοβουλίου […] ενώ καταστρατηγείται κάθε δημοκρατικό δικαίωμα της κοινωνίας να επιλέγει εκπροσώπους δίχως αλλοιώσεις και κάθε βούληση τήρησης του πνεύματος του Συντάγματος περί ισοτιμίας της ψήφου όλων των Ελλήνων πολιτών. Η εμπέδωση του συστήματος της απλής αναλογικής, δεν αποτελεί κάποια εμμονή, η οποία έρχεται να εξυπηρετήσει συγκυριακές σκοπιμότητες […] Είναι το σύστημα, του οποίου η βαθμιαία εμπέδωση θα απογαλακτίσει τον κρατικό μηχανισμό από τη γενική λειτουργία του πολιτικού συστήματος και τις εναλλαγές στην εξουσία, που αυτή εμπεριέχει, μέσω της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και της απρόσκοπτης λειτουργίας τους. Μέσω αυτής προσεγγίζουμε το όραμα για: Θεσμούς – Αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό – Δημοκρατία».

Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στις θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τη μείωση του ορίου εκλογικής ενηλικότητας στα 17 χρόνια και την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ενώ υπογράμμισε τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά την ψήφο των αποδήμων και την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας. Παράλληλα, παρέθεσε ενδεικτικά στοιχεία όσον αφορά τη διεθνή εμπειρία και «το γεγονός ότι τα περισσότερα κράτη του κόσμου, για την ακρίβεια 86, είναι εκείνα που υιοθετούν την απλή αναλογική».

Τέλος, απευθυνόμενος προς τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε: «Η Δημοκρατία φοβίζει μόνο όσους επιχειρούν να την υπονομεύσουν και αυτό είναι που θα πρέπει να σας προβληματίσει».

Δείτε το βίντεο από την ομιλία του κ. Σαρακιώτη:

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του κ. Σαρακιώτη:

«Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μόνο θλίψη και απογοήτευση προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να επιστρέψει, μέσω του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, στις πρακτικές καταστρατήγησης της βούλησης των πολιτών και υπονόμευσης κάθε δημοκρατικής αρχής για την εκλογή των μελών του Κοινοβουλίου.

Έτσι, παραμερίζεται κάθε βήμα προόδου και απαλλαγής από τα καλπονοθευτικά εκλογικά μοντέλα.

Υπονομεύεται η προσπάθεια, που έγινε τα προηγούμενα χρόνια για την αύξηση του βαθμού αντιπροσώπευσης των πολιτών.

Καταστρατηγείται κάθε δημοκρατικό δικαίωμα της κοινωνίας να επιλέγει εκπροσώπους δίχως αλλοιώσεις και κάθε βούληση τήρησης του πνεύματος του Συντάγματος περί ισοτιμίας της ψήφου όλων των Ελλήνων πολιτών.

Η εμπέδωση του συστήματος της απλής αναλογικής, δεν αποτελεί κάποια εμμονή, η οποία έρχεται να εξυπηρετήσει συγκυριακές σκοπιμότητες.

Η απλή αναλογική είναι το εκλογικό μοντέλο, που χαρακτηρίζει τα ώριμα πολιτικά συστήματα, που δε σκιαμαχούν πίσω από τα χαρακώματα του λαϊκισμού και της μικροπολιτικής.

Είναι το σύστημα, του οποίου η βαθμιαία εμπέδωση θα απογαλακτίσει τον κρατικό μηχανισμό από τη γενική λειτουργία του πολιτικού συστήματος και τις εναλλαγές στην εξουσία, που αυτή εμπεριέχει, μέσω της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και της απρόσκοπτης λειτουργίας τους. Μέσω αυτής προσεγγίζουμε το όραμα για:

Θεσμούς – Αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό – Δημοκρατία

Όχι «άμεση» ή «έμμεση». Μόνο «Δημοκρατία» σύμφωνα με κάθε γράμμα του ορισμού της.

Το ως άνω τρίπτυχο χαρακτηρίζει κράτη, τα οποία όλοι επικαλούμαστε ως παραδείγματα, εξυμνώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές αξίες και το δυτικό πολιτισμό.

Η απλή αναλογική είναι το σύστημα το οποίο δύναται να οδηγήσει στο ζητούμενο.

Την ευρεία κοινωνικο-πολιτική συναίνεση.

Τη συναίνεση, η οποία είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων, που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ελήφθησαν θεσμικές πρωτοβουλίες όπως αυτή της διεύρυνσης των δημοκρατικών διαδικασιών για την ανάδειξη των πολιτειακών οργάνων με τη μείωση του ορίου εκλογικής ενηλικότητας στα 17 χρόνια και η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Ως αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συνεχίζει να λειτουργεί προς την κατεύθυνση της συνεννόησης και της εμπέδωσης του κράτους δικαίου, όπως άλλωστε έπραξε και στην περίπτωση της ψήφου των αποδήμων, συνδιαμορφώνοντας το αποτέλεσμα μιας ευρύτατης συναίνεσης απέναντι σε ένα διαχρονικό ζήτημα του ελληνισμού της διασποράς, για το οποίο το πολιτικό σύστημα του χθες ουδέποτε έδωσε πειστικές απαντήσεις.

Η στάση εθνικής ευθύνης από πλευράς μας επαληθεύτηκε και στη χθεσινή ιστορική συνεδρίαση, όπου μια κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η οποία υπήρξε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναδείχθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με το παρόν νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση, όχι μόνο περιφρονεί τα ως άνω βήματα συνεννόησης από πλευράς μας, αλλά κλείνει τα μάτια ενώπιον μιας ακόμη ιστορικής ευκαιρίας για την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος και των θεσμών στη συνείδηση της κοινής γνώμης.

Παράλληλα, αγνοεί το γεγονός ότι τα περισσότερα κράτη του κόσμου, για την ακρίβεια 86, είναι εκείνα που υιοθετούν την απλή αναλογική, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ACE η οποία αποτελεί δίκτυο καταγραφής του εκλογικού συστήματος κάθε χώρας ανά τον κόσμο. Το αναλογικό σύστημα έχει επιλεγεί και για τη διενέργεια των εκλογών στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλα αυτά δε σας λένε τίποτα; Και αναρωτιέμαι…

Κύριε Υπουργέ, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα πάτε και στις Βρυξέλλες να εισηγηθείτε την αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής των εκλογών στο ευρωπαϊκό επίπεδο;

Στον αντίποδα, μόλις 64 χώρες έχουν ως εκλογικό σύστημα το αποκαλούμενο πλειοψηφικό. Μία από αυτές τις χώρες είναι και η Μεγάλη Βρετανία, χώρα στην οποία γίνονται εσχάτως συχνά πυκνά εκλογές και της οποίας τα αποτελέσματα είναι σε όλους ορατά και γνωστά.

Και εκεί ξέρετε, υπάρχουν αγωνίες, οι οποίες δεν εκφράζονται μέσα από κάποιο «κομματικό έντυπο» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά μέσω του “Independent”, ο οποίος έκανε αγωνιώδη έκκληση σε πρωτοσέλιδό του με τίτλο:

«Εκατομμύρια ψηφοφόρων συστηματικά αγνοήθηκαν σε αυτές τις εκλογές – Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα απλή αναλογική».

Ωστόσο, σήμερα η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει την αντίθετη διαδρομή, φθάνοντας μάλιστα να αναφέρεται εκ των προτέρων σε «διπλές εκλογές» προκειμένου να απαλλαγεί από τα «βαρίδια της Δημοκρατίας».

Είναι προσβολή και ντροπή να υποτιμάτε κατ’ αυτόν τον τρόπο τους πολίτες.

Σαν να είναι η ψήφος των πολιτών μια «ενοχλητική παρένθεση» ή ένα «αναγκαίο κακό».

Σαν το εκλέγειν να μην αποτελεί το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών, αλλά να είναι ένα δυστύχημα τις συνέπειες του οποίου οφείλει η εκάστοτε κυβέρνηση να «διορθώνει».

Είναι ξεκάθαρο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν επιθυμεί τη σύνθεση και τις κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά προτιμά κυβερνήσεις κοινωνικής μειοψηφίας.

Αλήθεια… Αυτή την Ελλάδα προτιμάτε; Την Ελλάδα της χρεωκοπίας; Τις μεταπολιτευτικές μονοκομματικές κυβερνήσεις της πολιτικής, οικονομικής και ηθικής απαξίας;

Η ιστορία σας έχει ξεπεράσει οριστικά και αμετάκλητα. Εσάς και όλες τις μεθοδεύσεις σας για να διατηρείστε πάση θυσία στην εξουσία.

Εσάς και το φόβο σας προς καθετί δημοκρατικό.

Η Δημοκρατία, ωστόσο, φοβίζει μόνο όσους επιχειρούν να την υπονομεύσουν και αυτό είναι που θα πρέπει να σας προβληματίσει.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση