Σύσκεψη στο ΦοΔΣΑ Στερεάς για τον προγραμματισμό της νέας περιόδου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 15:06 Σύσκεψη στο ΦοΔΣΑ Στερεάς για τον προγραμματισμό της νέας περιόδου

Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στην Θήβα με αντικείμενο την καταγραφή της πραγματικότητας στον τομέα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την ανάλυση του σχεδιασμού του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας, και τις δράσεις που απαιτούνται για την επίσπευση των διαδικασιών δημοπράτησης των απαιτούμενων έργων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Τομέα Περιβάλλοντος της ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ Νίκος Μαμαλούγκας, ο σύμβουλος του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Ζήσης Ιωαννίδης, ο Αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Γιώργος Αναστασίου, Δήμαρχος Θηβαίων, οι Δήμαρχοι Αλιάρτου – Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης, Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, Ερέτριας Ιωάννης Δημητρόπουλος, Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας, Αντιδήμαρχοι και αιρετοί εκπρόσωποι των Δήμων – Μέλων του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ καθώς και στελέχη του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ.

Στη συνάντηση αναπτύχθηκε σε όλες του τις λεπτομέρειες ο προγραμματισμός του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο τόσο των υπό κατασκευή έργων, όσο και αυτών που ωριμάζουν, μέσω των ήδη δρομολογημένων μελετών, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε επίπεδο Περιφέρειας.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ολοκλήρωση και λειτουργία εντός του 2020, τόσο της μονάδας κομποστοποίησης & ΧΥΤΥ Άμφισσας, όσο και της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Θήβας.

Παράλληλα εκπονούνται οι μελέτες ωρίμανσης των έργων:

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) & ΧΥΤΥ Χαλκίδας, Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) & ΧΥΤΥ Λαμίας, αναβάθμιση της μονάδας κομποστοποίησης Φωκίδας, αναβάθμιση της ΜΕΑ Θήβας και κατασκευή νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) Θήβας.

Επιπλέον έχουν υποβληθεί προτάσεις στην Περιφέρεια για την χρηματοδότηση των παρακάτω έργων: αναβάθμιση ΧΥΤΑ Ιστιαίας και κατασκευή 2 νέων Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων & Ανακυκλωσίμων υλικών (ΣΜΑ/ΣΜΑΥ) στους Δήμους Δωρίδας & Καμένων Βούρλων.

Τέλος ολοκληρώνεται η κατασκευή και τίθενται σε λειτουργία, εντός του έτους, 2 νέοι ΣΜΑ στον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου.

Το σύνολο αυτών των έργων θα κατασκευαστεί αποκλειστικά με δημόσια χρηματοδότηση, μέσω Ευρωπαϊκών και Εθνικών πόρων.

Στη συνάντηση αναδείχθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούν τις καθυστερήσεις, ενώ διατυπώθηκαν και προτάσεις για την επίλυσή τους.

Ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύθηκε να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων και δήλωσε ότι θα πρέπει μέσα στο τρέχον έτος να έχουν δημοπρατηθεί τα έργα με στόχο να ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, προκειμένου να μην χαθούν πολύτιμοι συγχρηματοδοτούμενοι πόροι και να αποκτήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το σύνολο των απαιτούμενων υποδομών για την επίτευξη του στόχου της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση