Γρίπη: Κλειστά σχολεία σε Φθιώτιδα και Στερεά

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020 17:12 Γρίπη: Κλειστά σχολεία σε Φθιώτιδα και Στερεά

Πολλά περισσότερα τα σχολεία που «υπολειτουργούν», καθώς απουσιάζουν οι μισοί μαθητές. Τι πρέπει να γνωρίζουμε και ποια είναι τα μέτρα αυτοπροστασίας…

Σε έξαρση βρίσκεται την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου η εποχική γρίπη σε συνδυασμό με άλλες ιώσεις που παρουσιάζουν εμπύρετα συμπτώματα.

Αποτέλεσμα είναι πολλά σχολεία να κλείσουν, ενώ πολλά περισσότερα είναι αυτά που υπολειτουργούν καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις λείπει από τα επιμέρους τμήματα ακόμη και το 50% των μαθητών!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στη Φθιώτιδα και μόνο για την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, κλειστό είναι το ΓΕΛ Πελασγίας. Ωστόσο είναι δεκάδες τα σχολεία και των δύο βαθμίδων όπου πολλοί μαθητές είναι στο σπίτι τους με πυρετό. Η ενημέρωση κάνει λόγο για το 30 με 40% της δυναμικότητάς τους σε σχολεία της Λαμίας και της Λοκρίδας.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις δύο σχολείων στην Εύβοια και συγκεκριμένα του Μονοθέσιου Δημοτικού Σχολείου Σινασού του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, όπου κανείς από τους πέντε μαθητές δεν μπόρεσε να πάει στο σχολείο, όπως και του νηπιαγωγείου Αιδηψού!

Στη Βοιωτία το Δημοτικό Σχολείο του Κάστρου είναι κλειστό από 29 μέχρι 31 Ιανουαρίου και το νηπιαγωγείο Δομβραίνας από 30 μέχρι 31 Ιανουαρίου.

Σημειώνουμε εδώ ότι με απόφαση του Δημάρχου Αλιάρτου – Θεσπιέων, Γιώργου Ντασιώτη, προληπτικά θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή31-01-2020 τα παρακάτω σχολεία και δομές του Δήμου:

1) Βρεφικός Σταθμός Αλιάρτου

2) Παιδικός Σταθμός Αλιάρτου

3) Παιδικός Σταθμός Μαυρομματίου

4) 1ο Νηπιαγωγείο Αλιάρτου

5) 2ο Νηπιαγωγείο Αλιάρτου

6) 1ο Δημοτικό Αλιάρτου

7) Νηπιαγωγείο Θεσπιών

8) Νηπιαγωγείο Μαυρομματίου

9) Δημοτικό Σχολείο Μαυρομματίου

Επίσης με απόφαση του Δημάρχου Τανάγρας, Βασίλη Περγαλιά κλειστά είναι την Παρασκευή το Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Θωμά και τα νηπιαγωγεία του Αγίου Θωμά και της Ασωπίας

Τέλος στα όρια τους είναι το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Καρπενησίου με το 40% των μαθητών να απουσιάζουν από τα μαθήματά τους, χωρίς κάποια επίσημη απόφαση προς το παρόν.

Η εγκύκλιος

Σημειώνουμε ότι με εγκύκλιο (29/1) του το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης στις Σχολικές Μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει:

· Πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38ο C) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

·  Βήχα

·  Πονόλαιμο

·  Μυαλγίες

·  Συνάχι

·  Πονοκέφαλο

·  Ρίγος

·  Αίσθημα κόπωσης

·  Διάρροια και εμέτους

Τονίζεται ότι τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, όπως περιγράφεται παραπάνω, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών.

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να συμβουλεύουν τους γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης, όπως αυτά περιγράφονται παραπάνω πριν τα στείλουν στο σχολείο και εάν εμφανίζουν συμπτώματα να μην τα στέλνουν.

Οδηγίες ατομικής υγιεινής:  

· Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του

· κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.  Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων

· προσωπικών αντικειμένων.  Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του

· αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση τόσο από τα παιδιά όσο και από το προσωπικό μέσα στους κάδους απορριμμάτων.  Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

·  Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων.

Τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στην εκπαιδευτική μονάδα μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Συνιστάται καλό τρίψιμο των χεριών μέχρι το αντισηπτικό να στεγνώσει. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα (με αντλία έγχυσης και βάση) πρέπει να βρίσκεται σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας, κοντά στην έξοδο και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης. Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής. Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται αυστηρά και από το προσωπικό των κυλικείων.

Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:  

· Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα.

·  Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείωνεπιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας.  

· Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα γρίπης.  

· Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τονίζεται ότι, το προσωπικό όταν καθαρίζει θα πρέπει να φοράει γάντια και στολή εργασίας. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, πχ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.  

· Επισημαίνεται ότι, η χρήση γαντιών μια χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.

Η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ (30/1)

Κατά την εβδομάδα 4/2020 (20–26 Ιανουαρίου 2020) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα 3/2020.

Ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 319 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 162 (50,8%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 145 (89,5%) ήταν τύπου Α και τα 17 (10,5%) ήταν τύπου Β. Τα 117 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών τα 75 (64,1%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 42 (35,9%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09

Από την εβδομάδα 40/2019 έως και την εβδομάδα 4/2020 (20–26 Ιανουαρίου 2020) καταγράφηκαν 100 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 88 με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. (Πίνακας 1, Διάγραμμα 4). Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 42 (42%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 21 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 13 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ και 8 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Με βάση τα ανωτέρω, συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Συν-επικρατούν οι υπότυποι A(H1N1)pdm09 και A(H3N2). Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση