Χρήστος Γεωργίου για γρίπη: «Σε έξαρση αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού…»

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 09 Φεβρουαρίου 2020 09:03 Χρήστος Γεωργίου για γρίπη: «Σε έξαρση αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού…»

«Η καλύτερη πρόληψη παραμένει το αντιγριπικό εμβόλιο», λέει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας. Διέφυγε τον κίνδυνο η 42χρονη μητέρα που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ…

Σε ανοδική πορεία παραμένουν τα καταγεγραμμένα κρούσματα της εποχικής γρίπης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η εβδομαδιαία έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία για την 5η εβδομάδα του έτους ήτοι το διάστημα 27 Ιανουαρίου – 2 Φεβρουαρίου 2020. Σε αυτή την εβδομάδα οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσίασε και πάλι αύξηση με τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα να φτάνουν τα 165. Αυτά αναλύονται σε 141 (85,5%) τύπου Α και 24 (14,5%) τύπου Β.

Τα 113 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών τα 79 (69,9%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 34 (30,1%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, Χρήστο Γεωργίου, οι αριθμοί δε θα πρέπει να μας ανησυχούν καθώς η γρίπη παρουσιάζει την αναμενόμενη έξαρση τη συγκεκριμένη περίοδο. Ωστόσο αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς πέρυσι η 6η ήταν αυτή με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα περιστατικά.

«Και στη Φθιώτιδα», μας λέει ο κ. Γεωργίου, «υπήρξε αισθητή αύξηση των περιστατικών ατόμων που κατέφυγαν στο γιατρό για την εποχική γρίπη τις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Δε χρειάζεται όμως πανικός, καθώς είναι απολύτως φυσιολογικό, μετά και την απότομη μεταβολή του καιρού. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι από τα βαριά περιστατικά το μεγάλο ποσοστό γύρω στα 70% ήταν ανεμβολίαστο, δείγμα ότι η καμπάνια για να εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος είχε επιτυχία και γλύτωσε πολλούς ανθρώπους από τις επιπλοκές του ιού. Δυστυχώς μέχρι τώρα 38 συνάνθρωποί μας δεν τα κατάφεραν για αυτό θα επιμείνω ότι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη, είναι το αντιγριπικό εμβόλιο…».

Καλύτερα η 42χρονη μητέρα στο Νοσοκομείο Λαμίας

Το ενθαρρυντικό απέναντι στους αριθμούς του ΕΟΔΥ, είναι ότι στο Νοσοκομείο Λαμίας από την 40η εβδομάδα του 2019, μέχρι σήμερα (30 Σεπτεμβρίου 2019 – 2 Φεβρουαρίου 2020), μόνο τρεις συνάνθρωποι μας νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ εξαιτίας επιπλοκών του ιού, εκ των οποίων οι δύο, που είχαν προσβληθεί από τον υπότυπο Η3Ν2, έχουν πάει σπίτια τους. Παραμένει σε νοσηλεία, αλλά έχει διαφύγει τον κίνδυνο, χάρη στις προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της ΜΕΘ, η 42χρονη μητέρα που προσβλήθηκε από τον ιό γρίπης τύπου Α και συγκεκριμένα τον υπότυπο Η1Ν1.

Ο κ. Γεωργίου συμβουλεύει τον κόσμο να τηρεί τους βασικούς κανόνες υγιεινής, με το συχνό πλύσιμο των χεριών, αλλά και σε όσους αρρωστήσουν να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό με άλλα άτομα για να αποφύγουν τη μετάδοση του ιού. «Η ξεκούραση στο σπίτι τουλάχιστον για δύο 24ωρα είναι από τις απαραίτητες ενέργειες μαζί με τη φαρμακευτική αγωγή, ώστε κάποιος να μην υποστεί τις παρενέργειες του ιού, ενώ είναι υποχρεωτική και η αποφυγή επαφών με άλλα άτομα και ένα 24ωρο χωρίς συμπτώματα ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος μετάδοσης. Τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης είναι πυρετός πάνω από 38ο, κακουχία, πόνο σε όλο το σώμα και έντονος βήχας. Αντίθετα η δεκατική πυρετική κίνηση, που συνοδεύεται συνηθέστερα από καταρροή και το ενοχλητικό μπούκωμα μπορεί να οφείλεται στο κοινό κρυολόγημα», σημειώνει ο κ. Γεωργίου που αναφέρθηκε και στο θέμα απουσιών μαθητών από το σχολείο και το θέμα που δημιουργήθηκε με τα ιατρικά πιστοποιητικά από ιδιώτες γιατρούς που δεν γινόντουσαν δεκτά από κάποιες Διευθύνσεις σχολείων.

«Δεχθήκαμε δεκάδες παράπονα ως Ιατρικός Σύλλογος για αυτό το θέμα και βγάλαμε τη σχετική ανακοίνωση. Έβαζε σε μια δύσκολη και πολύωρη διαδικασία τους νεαρούς ασθενείς και τις οικογένειές τους για να προμηθευτούν ένα πιστοποιητικό που ήδη το είχε εκδώσει νόμιμα ιδιώτης γιατρός. Φανταστείτε δεκάδες μαθητές αυτό το διάστημα με τα δεκάδες περιστατικά να περιμένουν στην ουρά για εξέταση και πιστοποιητικό, σε ένα Νοσοκομείο που είναι ήδη επιβαρυμένο με ανάλογα περιστατικά. Δεν είναι μόνο η ταλαιπωρία, αλλά περισσότερο ο κίνδυνος που διατρέχουν. Και να μην έχουν γρίπη το πιο πιθανό είναι να κολλήσουν μεταξύ πολλών ατόμων που έχουν τον ιό», καταλήγει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας.

Η εγκύκλιος της υφυπουργού Παιδείας

Θα επαναλάβουμε ως LamiaReport ότι, με εγκύκλιο της υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη στις 24 Ιανουαρίου με χαρακτηρισμό «ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ» απεστάλη στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας «Ενημέρωση σχετικά με τις απουσίες μαθητών/τριών λόγω της εποχικής γρίπης».

Στο έγγραφό της αναφέρονται τα εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 24 της αρ. 79942/ΓΔ4/21-5- 2019 ΥΑ (Β΄ 2005), με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης, από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Μάρτιο 2020

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση