ΥΠΕΣ: Εγκύκλιος προς Δήμο και Περιφέρεια για διαγραφή παραγεγραμμένων υποχρεώσεων

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 17:36 ΥΠΕΣ: Εγκύκλιος προς Δήμο και Περιφέρεια για διαγραφή παραγεγραμμένων υποχρεώσεων

Εστάλη στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, η εγκύκλιος του υπουργείου εσωτερικών για διαγραφή παραγεγραμμένων υποχρεώσεων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «Σε περιπτώσεις όπου υφίστανται υποχρεώσεις ή και απαιτήσεις για τις οποίες συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις παραγραφής, αυτές δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να εγγράφονται στον προϋπολογισμό του δήμου, αλλά θα πρέπει τα αρμόδια όργανα του τελευταίου να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διαγραφή τους».

Μάλιστα οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν κατά την πρώτη υποχρεωτική αναμόρφωση του, όπως ρητά προβλέπεται στα άρθρα 6 και 7 αντίστοιχα των ΚΥΑ οδηγιών κατάρτισης του προϋπολογισμού τους, ή εφόσον αυτή έχει ήδη πραγματοποιηθεί, στην αμέσως επόμενη αναμόρφωση που θα αποσταλεί για έλεγχο νομιμότητας στην αρμόδια αρχή, να έχουν προβεί στη διαγραφή όλων των παραγεγραμμένων υποχρεώσεων από τον προϋπολογισμό, κατά την πρώτη υποχρεωτική αναμόρφωση αυτού.

Στις περιπτώσεις όπου υφίστανται υποχρεώσεις του φορέα για τις οποίες υπάρχει το ενδεχόμενο δικαστικής διεκδίκησης, απαιτείται η διατύπωση σχετικής εκτίμησης από τη νομική υπηρεσία. Εφόσον με αυτή διαπιστώνεται η ύπαρξη τέτοιου είδους υποχρεώσεων, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αντίστοιχη εγγραφή στον προϋπολογισμό.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση