Ερώτηση στη Βουλή για την υποστελέχωση της Εισαγγελίας Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 09:15 Ερώτηση στη Βουλή για την υποστελέχωση της Εισαγγελίας Λαμίας

Το γεγονός ότι στην Εισαγγελία Λαμίας, έμεινε ουσιαστικά μόνος του ο προϊστάμενος Γιώργος Πέτρος (σήμερα έφτασε στη Λαμία η Αγορή Παπακώστα προκειμένου να αναλάβει στη θέση του), ανέδειξε με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στη Βοιωτία, Γιώργος Μουλκιώτης.

Ο Βοιωτός βουλευτής πολύ καλά έκανε και λειτουργώντας με Περιφερειακή συνείδηση έφερε το θέμα στη βουλή. Το ερώτημα είναι γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν να αναδείξουν το θέμα οι βουλευτές της Φθιώτιδας και φυσικά ο Δικηγορικός Σύλλογος Λαμίας.

Διαβάστε τη σχετική ερώτηση του Γιώργου Μουλκιώτη προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κων/νο Τσιάρα:

ΘΕΜΑ: «Αδυναμία λειτουργίας Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας»

Κύριε Υπουργέ,

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας προβλέπονται συνολικά τέσσερις (4) οργανικές θέσεις εισαγγελικών λειτουργών, ήτοι μία (1) θέση Εισαγγελέως – Προϊσταμένου και τρεις (3) θέσεις Αντεισαγγελέων, για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της.

Δεδομένου ότι θα πρέπει  Εισαγγελικός Λειτουργός, να συμμετέχει στη σύνθεση σε  τουλάχιστον δύο (2) Μονομελή Πλημμελειοδικεία την εβδομάδα, ένα (1) Μονομελές Πλημελειοδικείο Ανηλίκων το μήνα, ένα (1) τουλάχιστον Τριμελές Πλημμελειοδικείο την εβδομάδα, ένα (1) ακόμη Τριμελές Πλημμελειοδικείο το μήνα,  λειτουργόν ως Εφετείο εναντίον των αποφάσεων του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λαμίας, σε  δύο (2) Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια τον μήνα, στην  Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Λαμίας, στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας, προκειμένου να εκδώσει βουλεύματα, διατάξεις υφ΄ όρον απόλυσης κλπ. μετά από έγγραφες εισαγγελικές προτάσεις.

Επίσης, υφίσταται υπηρεσιακή ευθύνη για τις φυλακές Δομοκού - που υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα να τις επισκέπτεται εισαγγελικός λειτουργός - δεδομένου ότι πρέπει να εξεταστούν ζητήματα αδειών, πειθαρχικές ποινές κρατουμένων κλπ..

Πέραν των αμιγώς ποινικών υποθέσεων, η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει την ευθύνη να διενεργήσει τους σχετικούς ελέγχους στους  σαράντα (40) περίπου συμβολαιογράφους, στους δέκα (10) περίπου Υποθηκοφύλακες, στους (10) περίπου ληξιάρχους.

Τέλος, καθημερινά και σε 24ωρη βάση θα πρέπει να υπάρχει εισαγγελέας υπηρεσίας για την καθοδήγηση των προανακριτικών υπαλλήλων στα επ΄ αυτοφώρω καταλαμβανόμενα εγκλήματα, στην άσκηση δίωξης επί κακουργημάτων και την παραπομπή τους στον Ανακριτή, στις προτάσεις  προς τον Ανακριτή για επιβολή προσωρινής κράτησης ή περιοριστικών όρων, καθώς και να δέχεται τους πολίτες, να παραλαμβάνει τις μηνύσεις, να χορηγεί εντολές χορήγησης εγγράφων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να χορηγεί εντολές για έκδοση διαζευκτηρίων επί λύσεως θρησκευτικού γάμου και πολλές άλλες αρμοδιότητες, που είναι αδύνατον να καταγραφούν λεπτομερώς.

Επειδή αυτή την στιγμή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας υπηρετεί και ασκεί όλες τις αρμοδιότητές του,  μόνον  ο Προϊστάμενος Εισαγγελέας Πρωτοδικών, που είναι υπό μετάθεση και είναι θέμα ημερών η μετακίνησή του στην νέα του θέση.  

Επειδή οι δύο υπηρετούντες Αντεισαγγελείς, βρίσκονται σε άδεια, οπότε είναι ανθρωπίνως αδύνατο ένα άτομο να καλύπτει καθήκοντα,  που κανονικά θα έπρεπε να καλύπτονται από τέσσερις (4) εισαγγελικούς λειτουργούς,  με αποτέλεσμα οι πολίτες όσο και οι δικηγόροι της Περιφερειακής Ενότητας  Φθιώτιδας να βρίσκονται σε απόγνωση,  διότι είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν.

Επειδή, ένεκα των προαναφερθέντων, καθίσταται πασιφανές το πρόβλημα λειτουργίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.     Γνωρίζετε την επικρατούσα κατάσταση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας;

2.     Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γεώργιος Μουλκιώτης

Προσαρμοσμένη αναζήτηση