Λύση προς όφελος των εργαζομένων βλέπει για τη ΛΑΡΚΟ η ΝΟΔΕ Φθιώτιδας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020 22:27 Λύση προς όφελος των εργαζομένων βλέπει για τη ΛΑΡΚΟ η ΝΟΔΕ Φθιώτιδας

Δελτίο τύπου σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται στη ΛΑΡΚΟ και τη λύση που προτείνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εξέδωσε η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Φθιώτιδας.

Σε αυτό σημειώνει ότι το σχέδιο εξυγίανσης είναι το μοναδικό βιώσιμο και ρεαλιστικό και ότι είναι προς όφελος των εργαζόμενων, της τοπικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.

Διαβάστε το δελτίο τύπου της ΝΟΔΕ Φθιώτιδας:

«Η σημερινή απογοητευτική εικόνα της ΛΑΡΚΟ είναι η συνέπεια της στρεβλής λειτουργίας της εταιρίας που οφείλεται σε κακές επιλογές και την ατολμία πολλών Κυβερνήσεων για εξεύρεση ορθολογικής μακροχρόνιας λύσης. Η δραματική κατάσταση πρέπει άμεσα να αναστραφεί.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λύνει το χρόνιο πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ. Πρόσφατα έφερε και υποστήριξε Σχέδιο Νόμου στη Βουλή σχετικό με τη συνέχιση της λειτουργίας και την ανάπτυξη της. Περιλαμβάνει τη διαδικασία εξυγίανσης της εταιρίας η οποία απαιτείται ώστε να περάσει σύντομα στο επόμενο βήμα, το οποίο είναι οι επενδύσεις από ιδιώτες.

Σκοπός είναι η μετατροπή της ΛΑΡΚΟ σε βιώσιμη εταιρία ώστε να γίνουν επενδύσεις για: (α) τη συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών, (β) τη  διατήρηση των  θέσεων εργασίας,  (γ) τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας παραγωγής και εξόρυξης ο οποίος θα φέρει σημαντική βελτίωση στα ζητήματα της ασφάλειας των εργαζομένων και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Στόχος είναι η αποτροπή του σεναρίου της άτακτης χρεοκοπίας. Εγκαθίσταται άμεσα Ειδικός Διαχειριστής ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την προσέλκυση νέου επενδυτή.

Η εταιρεία επιχορηγείται, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, με 35 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά στο κόστος της ειδικής διαχείρισης καθώς και τις λειτουργικές δαπάνες της εταιρείας, προκειμένου να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.

Πρώτα θα περιγραφούν συγκεκριμένα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και θα γίνει σαφής διαχωρισμός από αυτά του Ελληνικού Δημοσίου. Στη συνέχεια, θα σχεδιασθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη διάθεση του ενεργητικού της εταιρείας.

Ορίζεται ταχεία διαδικασία διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για το σύνολο ή και για μέρος του ενεργητικού της εταιρείας. Προβλέπεται ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός 12 μηνών από την εγκατάσταση του Διαχειριστή, με δυνατότητα μόνο μίας εξάμηνης παράτασης.

Δυστυχώς, δεν υφίσταται άλλη ρεαλιστική εναλλακτική λύση. Η Κυβέρνηση τολμά να σταθεί απέναντι στο πρόβλημα, το αντιμετωπίζει και προχωρά στην επίλυσή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος των εργαζόμενων, της τοπικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση