Αρνητικά περιστατικά για κορονοϊό σε Λαμία και Λάρισα – Αποφύγετε τον πανικό

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 08:32 Αρνητικά περιστατικά για κορονοϊό σε Λαμία και Λάρισα – Αποφύγετε τον πανικό

Ούτε καν «ύποπτα» τα πρώτα περιστατικά που εμφανίσθηκαν στο Νοσοκομείο Λαμίας…

Προσωρινή λήξη συναγερμού στο Νοσοκομείο Λαμίας μετά την εξέταση και του δεύτερου μαθητή από την Ιστιαία με συμπτώματα γρίπης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport ούτε ο 12χρονος μαθητής από τη βόρεια Εύβοια, που είχε ταξιδέψει στην Ουγγαρία, όπως και ο μαθητής Λυκείου από τα Καμένα Βούρλα, δεν συγκέντρωναν το ιστορικό για να χαρακτηριστούν ως «ύποπτα» κρούσματα κορονοϊού.

Την ίδια ώρα ευχάριστα ήταν τα νέα και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, καθώς κοντά στην αρνητική απάντηση για την 60χρονη ασθενή, αρνητικά ήταν και τα αποτελέσματα για τη νεαρή φοιτήτρια από την Καρδίτσα που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία.

Η διαφορά μεταξύ των περιστατικών σε Λαμία και Λάρισα ήταν ότι στην περίπτωση του Νοσοκομείου Λαμίας οι δύο ασθενείς δεν είχαν καν τα στοιχεία να χαρακτηριστούν ως «ύποπτα» και εδώ αποκαλύπτεται ένας άνευ λόγου και αιτίας πανικός που σίγουρα δε βοηθάει στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων.

Ανάλογη ευθύνη με τους γιατρούς των Νοσοκομείων Αναφοράς, έχουν και οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που θα πρέπει να εκτιμήσουν τα περιστατικά βάσει των πραγματικών γεγονότων έκθεσής τους στον κορονοϊό.

Άτομο που δεν έχει ταξιδέψει ή δεν έχει έρθει σε επαφή με άλλον άνθρωπο που έχει ταξιδέψει σε χώρα όπου έχει παρουσιαστεί ο ιός covid -19, είναι αδύνατο να έχει κολλήσει.

Επιπλέον σε μια χώρα όπως η Ιταλία με 60 εκατομμύρια πληθυσμό τα 400 – 500 κρούσματα είναι λογικό ότι περιορίζονται σε μεμονωμένες περιοχές και εκεί πρέπει να δοθεί προσοχή. Το γεγονός ότι περάσαμε ως τουρίστες από περιοχές που βρίσκονται 300 – 400 χιλιόμετρα μακριά από τα μέρη που εκδηλώθηκε ο κορονοϊός απομακρύνει αισθητά την πιθανότητα να έχουμε κολλήσει.

Είναι απολύτως απαραίτητο να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να το αντιμετωπίσουμε όπως την εποχική γρίπη. Σε περίπτωση συμπτωμάτων πρώτα πρέπει να προφυλάξουμε τους άλλους και γενικά τη δημόσια υγεία. Αναζητούμε βοήθεια όταν τα συμπτώματα είναι ακραία ή έχουμε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Αρχικά στο σπίτι μας, καθώς είναι καλύτερα να αποφεύγουμε την έκθεσή μας στο κρύο ή και σε άλλους ιούς.

Θυμηθείτε τη βασικότερη συμβουλή στο κρυολόγημα και τη γρίπη, που είναι η 48ωρη ξεκούραση και η για ένα ακόμη 24ωρο απόσταση από άλλους ανθρώπους για να μη μεταδώσουμε τον ιό.

Αν δεν περνά με τα συνηθισμένα φάρμακα ή παρουσιάζεται έντονος βήχας με δυσκολία στην αναπνοή τότε είναι απαραίτητη η ιατρική βοήθεια.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε την προσωπική μας ευθύνη για τη μη μετάδοση του ιού. Μην περιμένουμε το κράτος και ειδικά το σύστημα υγείας για αυτό. Ακολουθήστε τους βασικούς κανόνες υγιεινής και ενθαρρύνετε και τους γύρω σας να τους ακολουθήσουν.

Ο καλύτερος σύμβουλος σε περιπτώσεις κρίσεων είναι η διατήρηση της ψυχραιμίας.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση