Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόταση της ΟΝΝΕΔ Λαμίας για δημιουργία e-learning πλατφόρμας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020 08:44 Πρόταση της ΟΝΝΕΔ Λαμίας για δημιουργία e-learning πλατφόρμας

Με ελεύθερο λογισμικό…

Πρόταση καταθέτει η ΟΝΝΕΔ ΛΑΜΙΑΣ προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Δήμο Λαμιέων για τη δημιουργία e-learning πλατφόρμας ως έκτακτο μέτρο, με στόχο την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών.

Μια πλατφόρμα που θα προορίζεται για χρήση από εκπαιδευτικούς οργανισμούς, φροντιστήρια, κέντρα μελέτης, καθηγητές, δασκάλους και όσους γενικά ασχολούνται με την μετάδοση των γνώσεων στους μαθητές.

Διαβάστε την πρόταση της ΟΝΝΕΔ Λαμίας που υπογράφει ο πρόεδρος της Νικόλαος Ροζής:

«Η έκτακτη κατάσταση λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει θέσει σε παύση εκπαιδευτικές λειτουργίες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σε δημόσιους και μη φορείς. Ο αρνητικός αντίκτυπος στους μαθητές, στον εκπαιδευτικό προγραμματισμό και στο αντίστοιχο κομμάτι της οικονομίας είναι προφανής. Υπάρχουν λύσεις που μπορούν εν μέσω αυτής της κατάστασης να προσφερθούν προς υποστήριξη της ηλεκτρονικής εξ’ αποστάσεως μάθησης (e-learning) και τηλεδιάσκεψης για συνέχιση των εκπαιδευτικών και άλλων λειτουργιών με απομακρυσμένο τρόπο όσο καλούμαστε να μένουμε σπίτι.

Καταθέτουμε πρόταση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Λαμιέων για τη δημιουργία και υποστήριξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων με σκοπό την παροχή δυνατότητας χρήσης από εκπαιδευτικούς οργανισμούς, φροντιστήρια, κέντρα μελέτης, καθηγητές και δασκάλους της περιοχής μας, καθώς και για κάλυψη αναγκών του οργανισμού της Περιφέρειας ή του Δήμου, όπως η διαχείριση ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Για την υλοποίηση αυτών προτείνεται η αξιοποίηση δωρεάν προγραμμάτων ανοικτού κώδικα (open-source) που μπορούν να στηθούν και φιλοξενηθούν σε τεχνολογικό εξοπλισμό της Περιφέρειας ή του Δήμου και να προσαρμοστούν για χρήση από οργανισμούς που αναφέρθηκαν. Τέτοια προγράμματα χρησιμοποιούνται ήδη, για τακτικές ανάγκες, όπως και για την τρέχουσα έκτακτη περίσταση, από Πανεπιστήμια και ιδιωτικά σχολεία. Ενδεικτικά κάνουμε αναφορά στα δωρεάν open-source λογισμικά BigBlueButton (web conferencing) και Moodle (Learning Management System) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Για την ταχεία εκτέλεση της πρότασης αυτή θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη μια συνεργασία των αρμοδίων με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα Τμήματα της πόλης μας που διαθέτουν την τεχνογνωσία και χρησιμοποιούν ήδη πλατφόρμες αυτής της κατηγορίας.

Προκρίνουμε αυτό το μέτρο ως μια κίνηση χαμηλού κόστους για την τοπική αυτοδιοίκηση, με μεγάλο προσδοκώμενο όφελος για την τοπική κοινωνία, ιδιαιτέρως τη νεολαία, και την οικονομία μέσα στις πολεμικές συνθήκες που ταλαιπωρούν την πατρίδα μας.»