Λαμία: Σηκώνουν ελικόπτερα για τα κουνούπια (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015 07:25 Λαμία: Σηκώνουν ελικόπτερα για τα κουνούπια (ΒΙΝΤΕΟ)

«Πρέπει να κάνουν κάτι άμεσα...», λέει ο πρόεδρος της Ανθήλης Παντελής Λαγός.

Επίθεση από σμήνη κουνουπιών δέχεται τις τελευταίες ημέρες η Λαμία . Το πρόβλημα με τα κουνούπια είναι έντονο κυρίως στις νότιες συνοικίες της πόλης με τους κατοίκους να ζητούν από τους αρμόδιους άμεση λύση .

«Υπάρχει όντως πρόβλημα και έχουν δίκιο οι κάτοικοι να διαμαρτύρονται» δηλώνει ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Καρακάντζας ανακοινώνοντας ότι από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι αεροψεκασμοί στους ορυζώνες της Ανθήλης, την Αγία Παρασκευή και τη Ροδίτσα .
 
Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα η Περιφέρεια που παρακολουθεί και ελέγχει την υλοποίηση του προγράμματος έχει δώσει συγκεκριμένες εντολές στον ανάδοχο για την εντατικοποίηση των παρεμβάσεων και την Δευτέρα δύο ελικόπτερα θα συνεχίσουν την καταπολέμηση των κουνουπιών με αεροψεκασμούς .
 
«Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, με βάση τα μηνύματα που λαμβάνουν από τους ειδικούς που παρακολουθούν το δίκτυο παγίδων, εκτιμούν πως παρά τις έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα και της άνοιξης, οι πληθυσμοί των κουνουπιών δεν είναι ικανοί για να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα» σημειώνει ο αρμόδιος περιφερειακός σύμβουλος .
 
Ειδικά για τον ιό του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών, επισημαίνεται ότι συνήθως τα έντομα αυτά αναπτύσσονται μέσα στο καλοκαίρι και ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία.
 
«Δίνουμε προτεραιότητα στη δημόσια υγεία κατ’ αρχήν αλλά και στην όχληση. Από τη συνεργασία που έχουμε με τους ειδικούς που παρακολουθούν τη βάση δεδομένων από το στήσιμο παγίδων κουνουπιών, προκύπτει ότι οι πληθυσμοί που αναπτύσσονται δεν είναι ικανοί να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Ειδικά για τον ιό του Δυτικού Νείλου, τα έντομα που τον μεταδίδουν αναπτύσσονται συνήθως μέσα στο καλοκαίρι και ακόμη δεν έχουμε στοιχεία. Παρ’ όλα αυτά, η σύμβαση προβλέπει το στήσιμο παγίδων που θα παρακολουθεί και τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου» τονίζει ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος .
 
Αξίζει να σημειώσουμε οτι στις μελλοντικές δράσεις του προγράμματος συγκαταλέγονται η επιδημιολογική παρακολούθηση των πληθυσμών των προνυμφών και των ακμαίων κουνουπιών,
πιλοτικές εφαρμογές για διαφορετικούς τρόπους καταπολέμησής τους, έλεγχοι ανθεκτικότητας των εντόμων στα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στους ψεκασμούς αλλά και μετρήσεις
υπολειμματικότητάς τους στα αγροτικά προϊόντα.
 
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας τονίζει ο κ. Καρακάντζας λειτουργούν σε 24ωρη βάση ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους υλοποίησης του προγράμματος.
 
Δείτε τι είπε στην κάμερα του LamiaReport o πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ανθήλης Παντελής Λαγός:
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση