Αναγκαία η καθιέρωση τηλεφωνικής ιατρικής και ψυχολογικής βοήθειας από τους δήμους

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 09:50 Αναγκαία η καθιέρωση τηλεφωνικής ιατρικής και ψυχολογικής βοήθειας από τους δήμους

Γράφει ο καρδιολόγος Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος

Στην πρωτόγνωρη για την ανθρωπότητα κατάσταση που διαμορφώθηκε με την πανδημία του κορωναιού και τον υποχρεωτικό εγκλεισμό στα σπίτια προέκυψαν πολλά προβλήματα που ζητάνε λύσεις.Πολύ περισσότερα όταν πρόκειται για ιατρικά θέματα.

Ήδη τα νοσοκομεία έκλεισαν τα εξωτερικά ιατρεία και τα ιδιωτικά ιατρεία δέχονται ασθενείς με ραντεβού μετά από τηλεφωνική επικοινωνία για περιστατικά που έχουν επείγουσα ανάγκη.

Με την παραμονή στο σπίτι και των βομβαρδισμό ειδήσεων από ειδικούς και μη ειδικούς έχει προκύψει τεράστια σύγχυση σε πολλούς σχετικά με την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν,με τα μέτρα προφύλαξης που
πρέπει να ακολουθούν και πολλά άλλα ερωτήματα.

Επιπλέον όσο προχωράει η καραντίνα στο σπίτι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα ψυχολογικά προβλήματα σε όλους και φυσικά είναι δύσκολη η διαχείρηση τους χωρίς βοήθεια.

Ήδη οι γιατροί δέχονται πολλά τηλεφωνήματα από τους ασθενείς που παρακολουθούν και δίνουν τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας όμως δεν έχει οικογενειακό γιατρό για να απευθυνθεί είτε γιατί ήταν υγιείς και δεν χρειάστηκε είτε γιατί παρακολουθούνταν σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων.

Είναι επιβεβλημένη ΤΩΡΑ η καθιέρωση τηλεφωνικής γραμμής ιατρικής και ψυχολογικής βοήθειας σε κάθε δήμο με την βοήθεια της περιφέρειας που θα στελεχωθεί με γιατρούς-ψυχολόγους που θα απαντούν στα πολλαπλά ερωτήματα του κόσμου.

Η αλληλεγγύη της ιατρικής κοινότητας προς την κοινωνία έχει εκφραστεί και στο παρελθόν σε δύσκολες περιόδους με την δημιουργία κοινωνικών ιατρείων και παροχή ιατρικής φροντίδας και φαρμάκων και θα εκφραστεί και τώρα.

Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος
Καρδιολόγος

Προσαρμοσμένη αναζήτηση