Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες συλλήψεις σπείρας Πακιστανών που είχε ρημάξει τους μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020 15:30 Νέες συλλήψεις σπείρας Πακιστανών που είχε ρημάξει τους μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ

Συνελήφθησαν στο Κάστρο Βοιωτίας 4 μέλη της εγκληματικής ομάδας και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 2 ακόμη συνεργών τους. 146 κλοπές στο ενεργητικό τους και ζημιά στην εταιρία άνω των 650.000 ευρώ.

Σημαντική επιτυχία του ΑΤ Ορχομενού με την εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που είχε ρημάξει τους μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ σε διάφορες περιοχές της Βοιωτίας, με σύλληψη τεσσάρων (4) μελών της  και την ταυτοποίηση άλλων δύο (2), όλοι τους πακιστανοί υπήκοοι.

Η σύλληψη τους έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (20/3) στο Κάστρο Βοιωτίας, όπου είχαν κρυφτεί σε αρδευτικό κανάλι, αφού νωρίτερα είχαν κόψει το ρεύμα από αγροτεμάχιο της περιοχής και είχαν κατεβάσει από τη βάση του μετασχηματιστή για να του αφαιρέσουν το χάλκινο περιεχόμενό του.

Από τους αστυνομικούς βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν κατσαβίδι, πένσα, τανάλια, κλειδιά, γάντια κ.α που χρησιμοποιήθηκαν στο παράνομο έργο τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας από την Ασφάλεια Λιβαδειάς προέκυψε ότι τα μέλη της σπείρας, από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου (28-08-2019) έως και την προηγούμενη της σύλληψής τους, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση, σκοπός της οποίας ήταν η συστηματική και εξακολουθητική διάπραξη κλοπών χαλκού, από μετασχηματιστές του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε..

Αναλυτικότερα, διακριβώθηκε ότι ενέχονται, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση, στη διάπραξη συνολικά εκατόν σαράντα έξι (146) κλοπών και φθορών μετασχηματιστών, σε περιοχές του Πύργου, Κάστρου, Κόκκινου,  Λουτσίου, Παύλου και Ακραιφνίου Βοιωτίας.

Όπως προέκυψε, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας ακολουθούσαν εξειδικευμένη μεθοδολογία δράσης και συγκεκριμένα:

• αφού εντόπιζαν τον μετασχηματιστή, προέβαιναν σε αναρρίχηση στην κολώνα,

• απενεργοποιούσαν τις ασφάλειες μέσης τάσης, που τροφοδοτούσαν τον μετασχηματιστή,

• ανέβαιναν πάνω στον μετασχηματιστή και ξεβίδωναν τις βίδες από το καπάκι του, καθώς και τις βίδες στήριξής του,

• έριχναν τον μετασχηματιστή στο έδαφος, με αποτέλεσμα να χυθεί το λάδι που είχε στο εσωτερικό του και τέλος αφαιρούσαν τα χάλκινα πηνία του.

Γίνεται μνεία ότι το βάρος του κλεμμένου χαλκού, από τις περιπτώσεις που εξιχνιάστηκαν, ανέρχεται σε 22 τόνους και 292 κιλά, ενώ η συνολική ζημιά που έχει υποστεί ο Οργανισμός υπερβαίνει τα 650.000 ευρώ.

Την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενώ οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της καταπολέμησης αυτής της μορφής εγκληματικότητας, που αποτελεί μάστιγα για τον ΔΕΔΔΗΕ και τον πρωτογενή τομέα της υπαίθρου, υπάρχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της Δ.Α. Βοιωτίας και αποτελεί διαρκή προτεραιότητα των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας.