Αυτισμός: Μια Διαφορετική Ικανότητα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020 09:45 Αυτισμός: Μια Διαφορετική Ικανότητα

 

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τον Αυτισμό.

Ο όρος αυτισμός προέρχεται από τη λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Πρόκειται για μία σύνθετη και ισόβια διαταραχή του εγκεφάλου, όπου αν και έχει γίνει αναφορά ανά διαστήματα σε πολλούς παράγοντες, η αιτιολογία της παραμένει άγνωστη.

Η εκ γενετής αυτή διαταραχή δημιουργεί προβλήματα στην κατανόηση, στην επικοινωνία και τη συμπεριφορά του ατόμου.Τα συμπτώματα του αυτισμού όμως, τα οποία κάνουν την εμφάνιση τους πριν την ηλικία των 3 ετών, ποικίλλουν λόγω της ιδιαιτερότητας και της πολλαπλότητας των γνωρισμάτων και των συμπεριφορών που παρατηρούνται από παιδί σε παιδί. Τα κύρια ελλείμματα αφορούν κυρίως την κοινωνική αλληλεπίδραση, την επικοινωνία καθώς και τις επαναλαμβανόμενες στερεοτυπικές συμπεριφορές.

Αν και ο αυτισμός ανήκει στις δια βίου διαταραχές, ο ρόλος των θεραπευτών (λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ειδικού παιδαγωγού, ψυχολόγου) αποτελεί καταλυτικό παράγοντα. Η αξιολόγηση ενός παιδιού με αυτισμό δίνει τη δυνατότητα στο θεραπευτή να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό εξατομικευμένο πρόγραμμα με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του , με το οποίο θα παρέμβει ώστε να βελτιώσει την επικοινωνία και να αναπτύξει διάφορες κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών με αυτισμό. Σημασία έχει να κατανοήσουμε τις δικές τους ανάγκες και να αλληλεπιδράσουμε μαζί τους με τρόπο που να είναι αποδεκτός και από τα δύο μέρη.

Από την άλλη πλευρά η οικογένεια διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία. Η σχέση γονέα και παιδιού είναι αμφίδρομη. Το παιδί επηρεάζεται από το γονέα και ο γονέας από το παιδί. Οι γονείς πρέπει να αποτελέσουν το ρόλο του συνθεραπευτή και το παιδί να εξασκείται και στο χώρο διαβίωσης. Η αντιμετώπιση και οι αντιδράσεις ποικίλουν μεταξύ οικογενειών στο άκουσμα του αυτισμού. Η αποδοχή που θα δεχτεί από την οικογένεια του θα κάνει πιο ομαλή την ένταξή του στο κοινωνικό σύνολο. Αξίζει να αναζητήσουμε τις δυνατότητες των παιδιών με αυτισμό και θα εκπλαγούμε!

Ο αυτισμός μας προσφέρει μια ευκαιρία να δούμε μια οπτική του κόσμου, την οποία απλώς θα προσπερνούσαμε.

 
"ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ"
 
ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ Κ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ
Λαμία, Αμφίκλεια, Αταλάντη, Καρπενήσι
Τηλ: 22310-66103, 6932065658

prosbasis.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση