Στη σκιά της αβεβαιότητας η οικονομία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015 19:35 Στη σκιά της αβεβαιότητας η οικονομία

Η πορεία της οικονομίας και τελικά της χώρας εξαρτάται από την υπέρβαση της σημερινής αβεβαιότητας. Μια αβεβαιότητα η οποία μαραζώνει κάθε σχέδιο, ανατρέπει σχεδιασμούς, δημιουργεί παθητικότητα, ανασφάλεια και απογοήτευση.

Οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών θα πρέπει να φέρουν αποτελέσματα, τα οποία με τη σειρά τους θα άρουν κάθε επιφύλαξη σχετικά με τις προοπτικές των επιχειρήσεων, δηλαδή των εργαζομένων, δηλαδή του κοινωνικού συνόλου.

Η επιχειρηματικότητα δεν είναι αόριστη και ασαφής έννοια. Στις σύγχρονες οικονομίες αποτελεί κρίσιμο συντελεστή παραγωγής, καθώς αναφέρεται στον βέλτιστο τρόπο συνδυασμού των υπόλοιπων παραμέτρων του παραγωγικού συστήματος.

Από τη στιγμή που θα διασφαλιστεί το σταθερό περιβάλλον, η καινοτομία και η τεχνολογία είναι οι τομείς εκείνοι που καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον μπορούν να εκτοξεύσουν την ανταγωνιστικότητα και να οδηγήσουν σε υψηλή προστιθέμενη αξία.

Από το βήμα του 1ου Επιχειρηματικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής, διακεκριμένοι παράγοντες της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας, τους οποίους πλαισίωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης και εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αξίωσαν την άρση της παρατεταμένης αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία, η οποία θα απελευθερώσει την υποβόσκουσα δυναμική της επιχειρηματικότητας επιτρέποντας τη μετάβαση σε ένα παραγωγικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου με θέμα «Επιχειρώντας στο μέλλον», οι οποίες φιλοξενήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, προέκυψε ως κοινή συνισταμένη η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του ελληνικού επιχειρείν ως βασικού και αναπόσπαστου πυλώνα αναπτυξιακής προοπτικής.

Καταγράφηκαν ωστόσο επί μέρους αποκλίσεις ως προς το περιεχόμενο των αναγκαίων παρεμβάσεων υπό το βάρος του ασφυκτικού περιβάλλοντος που διαμορφώνουν οι επιπτώσεις της ύφεσης, το περιορισμένο φάσμα εξεύρεσης χρηματοδότησης αλλά και οι χρόνιες διαρθρωτικές αγκυλώσεις της εθνικής παραγωγικής βάσης.

Διερευνήθηκαν και αξιολογήθηκαν δε οι προθέσεις και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, τα εμπόδια αλλά και οι ευκαιρίες στο πεδίο της χρηματοδότησης και των επενδύσεων, το επίπεδο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, όπως και οι προοπτικές της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Συγχρόνως, παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών υγιούς, καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, που αναπτύσσονται κόντρα στους καιρούς αποτελώντας πυξίδα για το μέλλον, εξέπεμψαν μήνυμα αισιοδοξίας.

Αυτή είναι η συζήτηση η οποία θα πρέπει να κυριαρχεί στον δημόσιο βίο, σε αντίθεση με τις συνήθεις κορώνες που συνοδεύουν μια επικοινωνιακή διαχείριση των προκλήσεων τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Αλέκος Φλαμπουράρης χαρακτήρισε «παρεξήγηση» την αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων, τασσόμενος υπέρ της προώθησης ενός νέου παραγωγικού προτύπου που θα στηρίζεται στην υψηλή εξειδίκευση, στην υψηλή προστιθέμενη αξία και στην εξωστρέφεια.

Μήνυμα ενθαρρυντικό το οποίο αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μετουσιωθεί στην πραγματικότητα η οποία πολύ σύντομα θα επικρατεί στην πατρίδα μας.

*O Γιάννης Περλεπές, αντιπεριφερειάρχης οικονομικών, απηύθυνε τον εναρκτήριο χαιρετισμό του συνεδρίου και συντόνισε το πάνελ με θέμα «Καινοτομία, Ανταγωνιστικότητα και Διαφοροποίηση “ξεκλειδώνουν” ιδέες».
 
(Με την Όλγα Κεφαλογιάννη, Βουλευτή της Νέας Δημοκρατία και π. Υπουργό Τουρισμού)
 
(Με την Ιρίτ Μπέν-Άμπα Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα και τον Γιαν Φέρστεϊχ, πρέσβη της Ολλανδίας στην Ελλάδα)
 
(Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών - αρμόδιο για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις)
 
(Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Β' Αθηνών)
 
(Με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, Υπουργό Επικρατείας για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου)
Προσαρμοσμένη αναζήτηση