2ο Βραβείο για Λαμιώτη Αρχιτέκτονα σε πανελλήνιο διαγωνισμό

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015 14:45 2ο Βραβείο για Λαμιώτη Αρχιτέκτονα σε πανελλήνιο διαγωνισμό

Ο Ηλίας Γιαταγάνας κατέκτησε το 2ο βραβείο σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για τον «Σχεδιασμό Πράσινου Σημείου (Green Point) Αστικού Τύπου» - Ο Λαμιώτης Αρχιτέκτονας απέσπασε πολύ καλές κριτικές από την επιτροπή, ενώ του έγινε και πρόταση για υλοποίηση σε 2 με 3 πόλεις της Ελλάδος! (δείτε εδώ τα αποτελέσματα)

Η πρότασή του εστιάζει στην ανάγκη δημιουργίας ενός χώρου ανακύκλωσης και επανάχρησης υλικών και ενημέρωσης του κοινού. Βασικές συνθετικές αρχές αποτελούν η 
λειτουργικότητα και η αναγνωσιμότητα.

Ο Ηλίας Γιαταγάνας γεννήθηκε στην Κορομηλιά Δομοκού. Ζει και εργάζεται στη Λαμία, ενώ εκτός την Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π., έχει σπουδάσει και Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Συνέντευξη στο LR

ΕΡ: Ηλία πες μας για τον διαγωνισμό. Ποια είναι η διοργανώτρια αρχή και ποιο το αντικείμενο;
ΑΠ: Τον διαγωνισμό προκήρυξε η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε, η εταιρία διαχείρισης απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας. Σκοπός της εταιρίας είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο χώρων απόθεσης υλικών προς επανάχρηση και ανακύκλωση. Οι χώροι αυτοί ονομάζονται "πράσινα σημεία" (green points) και πρόκειται να κατασκευαστούν στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.     

ΕΡ: Τι εξυπηρετεί ένα «πράσινο σημείο»;
Ένα «πράσινο σημείο» εκτός από την συλλογή των υλικών έχει στόχο την ενημέρωση των πολιτών, προκειμένου να τους ευαισθητοποιήσει σε θέματα οικολογικής συμπεριφοράς και βιωσιμότητας.  Όταν μιλάμε για σωστή οικολογική συμπεριφορά, αναφερόμαστε καταρχάς στην πρόληψη, δηλαδή την αποφυγή κατανάλωσης περιττών υλικών και ενέργειας, στην επανάχρηση, στην ανακύκλωση και τέλος στην απόρριψη. Τα πράσινα σημεία πρέπει να είναι ενταγμένα στην αστικό ιστό, να είναι αναγνωρίσιμα και να εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα σε πεζούς και ΑΜΕΑ.  

ΕΡ: Πόσο ικανοποιημένος είσαι από τον διαγωνισμό;
Είμαι πολύ ικανοποιημένος που οι χώροι διαχείρισης απορριμμάτων γίνονται αντικείμενο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, γεγονός που αποδεικνύει την μέριμνα της ΔΙΑΔΥΜΑ για την λειτουργική και αισθητική τους αναβάθμιση, ώστε να ενταχτούν ως αναπόσπαστα στοιχεία των πόλεων και να λειτουργήσουν ως κίνητρο για μια καλύτερη οικολογική συμπεριφορά. Είναι ενθαρρυντικό να γίνονται αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί γιατί αφενός εξασφαλίζεται η πολυφωνία και η διοργανωτές έχουν πληθώρα προτάσεων προκειμένου να επιλέξουν την βέλτιστη για την υλοποίηση του έργου, αφετέρου δίνεται η δυνατότητα στους αρχιτέκτονες να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις και προτάσεις.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση