Το κούρεμα στις καταθέσεις και τα άδεια ATM στη σκιά του δημοψηφίσματος

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 12:01 Το κούρεμα στις καταθέσεις και τα άδεια ATM στη σκιά του δημοψηφίσματος

Μπαράζ διαψεύσεων μετά το σενάριο τρόμου των FT για κούρεμα καταθέσεων έως και 30% σε λογαριασμούς άνω των 8.000 ευρώ. Τι λένε Κατσέλη και ΥΠΟΙΚ.

Μπαράζ διαψεύσεων μετά το σενάριο τρόμου για κούρεμα καταθέσεων έως και 30% σε λογαριασμούς άνω των 8.000 ευρώ που αποκάλυψε δημοσίευμα των Financial Times, την ώρα που η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα πιθανό "bail-in" των καταθετών εν μέσω φόβων ότι χώρα οδεύει προς την οικονομική κατάρρευση.

Οι Financial Times, επικαλούμενοι επιχειρηματίες και τραπεζίτες με γνώση του θέματος υποστηρίζουν ότι τα σχέδια, στα οποία περιλαμβάνεται «κούρεμα» σε ποσοστό τουλάχιστον 30% για καταθέσεις με υπόλοιπο άνω των 8.000 είναι ολοένα και πιο πιθανά, για τουλάχιστον μία τράπεζα.

Προσθέτουν μάλιστα ότι το κούρεμα ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μίας συνολικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα μόλις η Ελλάδα επιστρέψει σε πρόγραμμα διάσωσης, κάτι όμως που δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα.

Λούκα Κατσέλη: Επάρκεια στα ATM έως τη Δευτέρα, όλα εξαρτώνται από την ΕΚΤ

Παρέμβαση για το θέμα έκανε χθες βράδυ αλλά και σήμερα το πρωί η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, η οποία χαρακτήρισε «πλήρως ανυπόσταστο» το δημοσίευμα, το οποίο, όπως είπε «είναι μόνο εκ του πονηρού». Το δημοσίευμα είναι πλήρως ανυπόστατο. Η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών καθορίζεται από την ΕΚΤ, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ούτε θα μπορούσε να υπάρχει τέτοιο θέμα είπε σήμερα η Λούκα Κατσέλη στο Mega. «Οπως είδαμε και στην Κύπρο υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες όταν μια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα. Το θέμα του κουρέματος των καταθέσεων δεν έχει περάσει την ελληνική νομοθεσία».

H ίδια είπε ότι τα χρήματα στα ΑTM επαρκούν έως το πέρας της τραπεζικής αργίας που έχει οριστεί το βράδυ της Δευτέρας. Ανέφερε ότι υπάρχει η πιθανότητα την Τρίτη ή την Τετάρτη να λειτουργήσουν τα υποκαταστήματα των τραπεζών «αφού ορίσουμε τα όρια . Εχει σημασία να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών και των εργαζομένων. Η ίδια πάντως επισήμανε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την απόφαση της ΕΚΤ.

Ολες τις προηγούμενες μέρες μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ευρωτράπεζας Βίκτορ Κονστάσιο με δηλώσεις τους έχουν συνδέσει την απόφαση για την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, την πρόθεση δηλαδή των Ελλήνων να παραμείνουν στο ευρώ.

ΥΠΟΙΚ: Προβοκάτσια το δημοσίευμα

«Προβοκάτσια» χαρακτήρισε το υπουργείο Οικονομικών το δημοσίευμα σε ανακοίνωση του και επισημαίνει ότι αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας. Ζητεί από τους FT «να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα». Παράλληλα, από το υπουργείο επισημαίνεται ότι η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, έχει ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά αυτή τη νοσηρή «είδηση».

Σε οριακό σημείο η ρευστότητα

Η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει εξαντληθεί το απόθεμα των χαρτονομισμάτων των 20 ευρώ, με αποτέλεσμα ο κόσμος που κάνει αναλήψεις να παίρνει μόνο χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται από την Πέμπτη σε ανοικτή γραμμή με την ΕΚΤ έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα και να μπορέσουν οι τράπεζες να τροφοδοτούν με μετρητά τα ATMs. Το σχέδιο αυτή τη στιγμή είναι να αξιοποιηθεί των stock των χαρτονομισμάτων των 100, των 200 και των 500 ευρώ που διαθέτουν ακόμη οι τράπεζες. Φυσικά, με το όριο των 60 ευρώ ημερησίως αυτά τα χαρτονομίσματα δεν μπορούν να κινηθούν. Μπορούν ωστόσο να ανταλλαχθούν στην ΕΚΤ με χαρτονομίσματα των 10,20 και 50 ευρώ τα οποία και θα... ταΐσουν τα άδεια ΑΤΜs.

Η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών

Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με τη συμμετοχή τραπεζιτών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν -από την πλευρά της κυβέρνησης- ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση