Χρ. Σταϊκούρας: Τι προβλέπει για τις εκλογές - Τι λέει για τις συνεργασίες

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015 18:52 Χρ. Σταϊκούρας: Τι προβλέπει για τις εκλογές - Τι λέει για τις συνεργασίες

«Πιστεύω ότι αξιοπιστία, νοικοκυροσύνη, εμπιστοσύνη, διαφάνεια, χρηστή διαχείριση και σκληρή δουλειά, είναι τα  «κλειδιά» για να ανοίξει η χώρα την πόρτα προς τη λεωφόρο της προόδου...», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στον Κυριακάτικο "Ελεύθερο Τύπο", ενώ τονίζει ότι οι πολίτες πλέον γνωρίζουν και αυτοί είναι που αποφασίζουν....

Η συνέντευξη του Χρήστου Σταϊκούρα, στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής"

- Έχετε υπολογίσει το κόστος Τσίπρα που θα πληρώσουν οι πολίτες, λόγω φορολογικών υποχρεώσεων και του τρίτου μνημονίου. Και να φύγει ο κ. Τσίπρας, τι θα αλλάξει;

Καταρχάς, το 3ο Μνημόνιο, που φέρει τη σφραγίδα της Κυβέρνησης Τσίπρα, δεν ήταν αναπόφευκτο. Το ύψος των βαρών που φορτώνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις οφείλεται στην απουσία καθαρού στρατηγικού προσανατολισμού για τη χώρα και στους ανερμάτιστους, συνεχείς και διαχρονικούς τακτικισμούς των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Πράγματι, στο δημοσιονομικό του σκέλος, το 3ο Μνημόνιο περιλαμβάνει πολλούς, νέους ή πρόσθετους φόρους, που επιβαρύνουν αισθητά την ήδη υψηλή φορολόγηση των πολιτών.

Εκτιμώ ότι μία Κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ μπορεί να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας. Η αξιοπιστία, συνδυαζόμενη με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη και βαθμούς ελευθερίας ώστε, σταδιακά, να μειωθούν οι φόροι.

Υπενθυμίζω ότι υπάρχει το προηγούμενο του 2014, με τις στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις (ΦΠΑ στην εστίαση, ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, μείωση έκτακτης εισφοράς, βελτίωση ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων κ.α.).

Πιστεύω ότι αξιοπιστία, νοικοκυροσύνη, εμπιστοσύνη, διαφάνεια, χρηστή διαχείριση και σκληρή δουλειά, είναι τα  «κλειδιά» για να ανοίξει η χώρα την πόρτα προς τη λεωφόρο της προόδου.

Η ζωή έχει δείξει ότι η ΝΔ τα διαθέτει σε αρκετά καλό επίπεδο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ χαμηλό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντιστάθμισμα, έχει πάρει «διαζύγιο με την αλήθεια» και περιορίζεται να προβάλλει ότι στην πολιτική ζωή αποτελεί το «νέο». Αυτό δεν είναι αληθές, ενώ ακόμη και αν ήταν, από μόνο του δεν λέει τίποτα.

- Σε περίπτωση που η ΝΔ κληθεί να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας μετά τις εκλογές, εκτιμάτε πως τα όσα προβλέπει η τρίτη δανειακή σύμβαση, μπορούν να εφαρμοστούν και να έχουν αποτέλεσμα;

Η ΝΔ, όσον αφορά την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα αλλά και τις εθνικές πολιτικές που έχει επεξεργασθεί, θα δράσει σε παράλληλους άξονες, συσσωρεύοντας αξιοπιστία και εμπιστοσύνη. Θα χρησιμοποιήσει «έξυπνα» τον χρόνο στην εφαρμογή των πολιτικών της.

Ενδεικτικά σημειώνω ότι θα προηγηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, θα προωθηθούν άμεσα θεσμικές βελτιώσεις, θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και θα ολοκληρωθεί, εντός της χρονιάς, η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παράλληλα, επί του άλλου άξονα, θα δράσουμε για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Στον τρίτο άξονα, σταδιακά, αξιοποιώντας το κεφάλαιο της εμπιστοσύνης που θα έχουμε αποκτήσει, θα αναζητήσουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους, δημοσιονομικά ισοδύναμα, από το σκέλος των δαπανών, ώστε να αλλάξουμε εσφαλμένες δημοσιονομικές πολιτικές που «στραγγαλίζουν», μέσω της υπερβολικής φορολόγησης, τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Παράλληλα, κινούμενοι επί του τέταρτου άξονα, θα προχωρήσουμε με οδηγό εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, τη διαμόρφωση και αξιοποίηση των παραγόντων προώθησης της αναπτυξιακής διαδικασίας με εξωστρεφή προσανατολισμό, με αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Κινούμενοι επί του πέμπτου άξονα, ταχύτατα θα αξιοποιήσουμε τους Ευρωπαϊκούς πόρους που εξασφάλισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, την περίοδο 2013-2014, ύψους 35 δισ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Πέραν αυτών, θα δράσουμε προς κάθε κατεύθυνση, με σχέδιο, ώστε να προωθήσουμε πολιτικές που θα εναρμονίζουν την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη ώστε η χώρα να βγει από το τέλμα και να μπει στο ενάρετο ανοδικό σπιράλ.

- Ποια είναι η πρόβλεψή σας για το αποτέλεσμα των εκλογών;

Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν.

Έχουν αρχίσει να βιώνουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Σε όλο το φάσμα της δημόσιας σφαίρας, όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας. Για παράδειγμα:

Στο πεδίο της μετανάστευσης, όπου επέδειξε αμηχανία και απραξία.

Στο πεδίο της λειτουργίας του Κράτους, όπου κυριάρχησαν σε μικρό χρόνο μεθοδεύσεις νεποτισμού.

Στο πεδίο της εκπαίδευσης, όπου γύρισε το «ρολόι» δεκαετίες πίσω.

Στο πεδίο της υγείας, όπου νοσοκομειακές μονάδες, επί μήνες, παραμένουν «ακυβέρνητες».

Πλέον οι πολίτες θα αξιολογήσουν με κριτήριο όχι τις υποσχέσεις, αλλά τα πεπραγμένα και θα κάνουν συγκριτικές επιλογές.

Πιστεύω ότι όλα συγκλίνουν υπέρ της ανάδειξης της ΝΔ ως πρώτης πολιτικής δύναμης της χώρας.

- Σε μια, πιθανότατα, οκτακομματική Βουλή, όπως δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις, θεωρείτε ότι μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση; Με ποια κόμματα μπορεί να συνεργαστεί η ΝΔ;

Οι πολίτες πρέπει να φτάσουμε ενώπιον της κάλπης και να επιλέξουμε, με στόχο η χώρα να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση και να πορευθεί σε συνθήκες ομαλότητας.

Η ΝΔ έχει αποδείξει, διαχρονικά, ότι ανταποκρίνεται υπεύθυνα στο ρόλο που της αναθέτουν οι πολίτες. Ότι συνεργάζεται δημιουργικά με άλλες δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις. Το ίδιο θα πράξει και τώρα, εφ’ όσον οι πολίτες έτσι αποφασίσουν.

Δεν «παίζει» με την πορεία και την προοπτική της πατρίδας και δεν εκβιάζει λύσεις που κομματικά τη βολεύουν, όπως συνεχώς πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα προέχει η συζήτηση με τους πολίτες. Η απόφασή τους θα καθορίσει τις εξελίξεις.

- Το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ, έπειτα από την ανάληψη της αρχηγίας από τον κ. Μεϊμαράκη πως είναι; Είδαμε κορυφαία στελέχη να συμμετέχουν για πρώτη φορά στα κομματικά όργανα. Υπάρχουν επιστροφές στελεχών;

Η ΝΔ, συλλογικά, συντεταγμένα, με πολιτικό πολιτισμό αλλά και δυνατά, θα δώσει την εκλογική μάχη.

Προχωρεί με αυτοπεποίθηση, ρεαλιστική αισιοδοξία, πολιτική βούληση, σχέδιο και προγραμματικό προσανατολισμό για τη χώρα.

Όλο και περισσότεροι πολίτες κατανοούν την πραγματικότητα, το διακύβευμα των εκλογών, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η ΝΔ σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ,  συστρατεύονται με τη ΝΔ και θα την αναδείξουν πρώτη πολιτική δύναμη, όπως επιτάσσει το συμφέρον της χώρας.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση