Είπαν, ξείπαν...

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 11:02 Είπαν, ξείπαν...

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από την απελθούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τη διορατικότητα, την ευθυκρισία, τα ψεύδη, τη ασυνέπεια την εμπάθεια ή τη σταθερότητα της άποψης; Η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση τα έχει όλα.

Πρώτα απ’ όλα η σκέψη της επιβολής του φόρου από μόνη της αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης με το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αφού δεν στρέφεται μόνο εναντίον του βαλαντίου των αγρίως φορολογούμενων πολιτών ή των Ιδιωτικών Σχολείων, των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, και των εργαζομένων σ’ αυτά εκπαιδευτήρια, αλλά κυρίως εναντίων της κοινής λογικής. Και τούτο διότι, τα 350 εκατομμύρια που προσδοκά να εισπράξει το κράτος από την επιβολή του παράλογου φόρου, αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός.

Όσον τουλάχιστον αφορά την ξενόγλωσση εκπαίδευση, ήδη, απ’ ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, ένας σεβαστός αριθμός συναδέλφων καταφεύγουν στην οικοδιδασκαλία. Αυτό απλά σημαίνει ότι κλείνουν τα σχολεία τους  συντηρώντας έναν ικανό αριθμό μαθητών  που θα τους διδάσκουν πλέον σε κατ’ ιδίαν. Κατ’ αυτό τον τρόπο δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επιβαρύνουν τους γονείς με τον παράλογο φόρο, ενώ παράλληλα απαλλάσσονται και οι ίδιοι από την φορολογία, αφού θα  είναι αδύνατον να ελεγχθούν για τα έσοδά τους. Οι απώλειες θα είναι σημαντικές και για χειμαζόμενα Ταμεία, τόσο το ΙΚΑ όσο και τον ΟΑΕΕ.

Τις τελευταίες μέρες, υπήρξε μια αισιοδοξία ότι κάτι η πίεση από τις Ομοσπονδίες των ενδιαφερομένων, κάτι τα ΜΜΕ που συντηρούσαν το θέμα, ή τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, θα έκαναν την απελθούσα κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα. Χθες, μετά από «διαρροές» που είχαν προηγηθεί, ο αρμόδιος Υπουργός έδωσε εντολή να παγώσει ο φόρος για δυο μήνες και να νομοθετήσει σχετικά η επόμενη κυβέρνηση, αφού βρει πρώτα τα απαιτούμενα ισοδύναμα. Όμως, η αισιοδοξία των ενδιαφερομένων δεν διήρκεσε πάνω από μερικές ώρες, αφού πριν τα μεσάνυχτα η κ. Σαββαΐδου ενημέρωσε ότι ο φόρος θα ισχύσει ως έχει και μάλιστα μετά την 8η Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν.

Για εκείνους που παρακολουθούν τις παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ (γιατί μην μου πείτε ότι την τελική απόφαση την έλαβε με δική του ευθύνη ο υπηρεσιακός υπουργός;) τους τελευταίους 7 μήνες, δεν υπήρξε καμιά έκπληξη, αφού είναι γνωστή η ιδεοληψία τους για την ιδιωτική πρωτοβουλία ή γενικότερα για οτιδήποτε μη κρατικά ελεγχόμενο. Το όλο ζήτημα όμως δεν θα μείνει εδώ και η προσπάθεια των εμπαθών κρατιστών θα πέσει τελικά στο κενό, αφού η Ιδιωτική Εκπαίδευση, που σ’ ολόκληρη την πορεία της έχει επιβιώσει  μέσα από παρόμοιες παράλογες καταστάσεις, προτίθεται να φέρει την υπόθεση ενώπιον των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων, όπου είναι σίγουρο ότι θα δικαιωθεί.     

Άρης Δ. Μαζαράκης

Γίνεται προσπάθεια συλλογής υπογραφών σχετικά με τη μη εφαρμογή του μέτρου για ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να υπογράψουν πατώντας ΕΔΩ

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση