Τ. Αντωνίου για ΛΑΡΚΟ: «Δωράκια στο μελλοντικό επενδυτή, με κλειστή επιχείρηση και απολυμένους εργαζόμενους»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2022 21:03 Τ. Αντωνίου για ΛΑΡΚΟ: «Δωράκια στο μελλοντικό επενδυτή, με κλειστή επιχείρηση και απολυμένους εργαζόμενους»

«Η Κυβέρνηση νομοθετεί παρακάμπτοντας τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, για να καλύψει ανεπάρκειες ή σκοπιμότητές της, όπως για τη ΛΑΡΚΟ», σημείωσε στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28-1-2022, η Ειδική Αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Τόνια Αντωνίου.

Η κα Αντωνίου, κατηγόρησε μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση για «δωράκια» προς τους επενδυτές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό και ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση της Βουλής, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από το ΤΑΙΠΕΔ, για το πού οδεύει η επιχείρηση.

Η βουλευτής τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα διασφαλίζει και την ανάκαμψη της επιχείρησης και τις θέσεις των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι η ΛΑΡΚΟ  απασχολεί 1200 εργαζόμενους σε 5 νομούς και θα μπορούσε να είναι ένας κερδοφόρος εξαγωγικός κολοσσός, καθώς οι διεθνείς τιμές του νικελίου βρίσκονται στα ύψη. Ωστόσο, όπως είπε, χωρίς καμία διασφάλιση του μέλλοντος της επιχείρησης και της εργασίας τους, οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν τελικά να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους και να μεταναστεύσουν στα αστικά κέντρα.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με την τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, η κ. Αντωνίου επισήμανε ότι «η κυβέρνηση φαίνεται να επιχειρεί με fast track διαδικασίες να διευθετήσει ‘’εκκρεμότητες’’, όπως αυτή τις ονομάζει, που αφορούν στη διαχείριση των κτηρίων και εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ  πριν ξεκινήσει η δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Ειδικότερα προβλέπονται διαδικασίες νομιμοποίησης των αυθαίρετων ακινήτων της επιχείρησης και μάλιστα χωρίς την πληρωμή παραβόλου και ενιαίου ειδικού προστίμου από τον πλειοδότη του για τις κατασκευές και τις αλλαγές χρήσης κτισμάτων της ΛΑΡΚΟ που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Επιπρόσθετα, αναστέλλονται πιθανά πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Οι επιλογές αυτές έχουν κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο, εφόσον όπως σημειώνει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα υπάρξει στον προϋπολογισμό και στον προϋπολογισμού του Πράσινου Ταμείου απώλεια εσόδων, λόγω της απαλλαγής του πλειοδότη από την καταβολή του παραβόλου και του ειδικού ενιαίου προστίμου».

Σχολιάζοντας αυτές τις επιλογές η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε: «Δηλαδή νομοθετείτε δωράκια στο μελλοντικό επενδυτή, με κλειστή επιχείρηση και απολυμένους εργαζόμενους».

Νωρίτερα η κ. Αντωνίου είχε επισημάνει ότι «η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ αποτελεί διαχρονικό σκάνδαλο διαχειριστικής αποτυχίας των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, με αποκορύφωμα την περίοδο Καραμανλή. Μια υπόθεση που απέτυχε να διαχειριστεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας την πρακτική ‘’βλέποντας και κάνοντας’’. Οι μόνοι που στήριξαν τη ΛΑΡΚΟ ήταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι

Προσαρμοσμένη αναζήτηση