Ίδρυσαν Σύλλογο οι διαβητικοί στη Φθιώτιδα - Μάθε περισσότερα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014 12:13 Ίδρυσαν Σύλλογο οι διαβητικοί στη Φθιώτιδα - Μάθε περισσότερα

H 14Η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη (ΙDF) και γιορτάζεται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

  Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 4.000.000 ανθρώπων ετησίως.

Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές.

Στις μέρες μας τουλάχιστον 385.000.000 άνθρωποι, 8,5 % του πληθυσμού της γης, σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή σακχαρώδη διαβήτη, όπως είναι ο πλήρης επιστημονικός όρος της ασθένειας. Εκτιμάται  ότι αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά στα 600.000.000 έως το 2035. Αυτό είναι το δυσοίωνο μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη,

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2).

Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών επιπλοκών όπως καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, βλάβες των νεύρων, κλπ.

Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Στην Ευρώπη οι διαβητικοί υπολογίζονται σε 7% του πληθυσμού, ενώ στις ΗΠΑ σε πάνω από 10%.  

Στην Ελλάδα οι ασθενείς ξεπερνούν τις 900.000 και 200.000 περίπου υπολογίζεται ο αριθμός των ανθρώπων που δεν το γνωρίζουν.

 «Η μάχη για την προστασία των ανθρώπων από το διαβήτη και τις επιπλοκές του, που επιφέρουν αναπηρίες ή και απειλούν τη ζωή, χάνεται» υποστηρίζουν οι επιστήμονες καθώς «κάθε 10 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος με σακχαρώδη διαβήτη στο πλανήτη, χάνεται».

Η έγκαιρη διάγνωση, η σωστή ενημέρωση, η συστηματική άθληση και η διατροφική εκπαίδευση είναι απαραίτητα «όπλα» για την πρόληψη αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των διαβητικών.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Διαβήτη, τα προβλήματα που προκύπτουν από την οικονομική κρίση με ασθενείς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της θεραπείας του διαβήτη, δημιουργήσαμε πρόσφατα το «ΦΘΙΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ & ΦΙΛΩΝ – Η ΓΛΥΚΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ».

Ένα Σύλλογο ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη και φίλων με στόχο την ορθή πληροφόρηση των ατόμων, των γονέων, καθώς και κοινού σχετικά με τη νόσο, τα δικαιώματά τους, την νομοθεσία και την εκπαίδευσή τους, τη διεκδίκηση νέων νομοθετικών ρυθμίσεων προκειμένου να βελτιώνονται συνεχώς οι συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη στα πλαίσια της ισοπολιτείας και της ισονομίας,  και στέλνουμε το  μήνυμα της πρόληψης, της σωστής ενημέρωσης και εκπαίδευσης, καθώς ο διαβήτης δεν κάνει διακρίσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες  στη προσωρινή μας διεύθυνση :

Ροζάκη – Αγγελή 42 Λαμία – τηλέφωνο: 22310 44673.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση