Ισχυρές σεισμικές δονήσεις ιδιαίτερα αισθητές και στη Φθιώτιδα - Τι είπε ο σεισμολόγος Ευθ. Λέκκας - ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 07:45 Ισχυρές σεισμικές δονήσεις ιδιαίτερα αισθητές και στη Φθιώτιδα - Τι είπε ο σεισμολόγος Ευθ. Λέκκας - ΒΙΝΤΕΟ

Ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 5,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στη 1:05΄ τα ξημερώματα, ενώ αμέσως μετά στις 1:09 ακολούθησε κι άλλη της ίδιας έντασης και στη συνέχεια ακόμη δυο εντάσεως 3,8 και 3,4 ρίχτερ.

Το επίκεντρο ήταν στο βόρειο Ευβοϊκό, 30 χλμ βορειοδυτικά της Χαλκίδας, κοντά στη Λίμνη Ευβοίας.

Το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Από τις δυο σεισμικές δονήσεις ταρακουνήθηκε όλη η Αττική και πολλές περιοχές της Στερεάς και της Θεσσαλίας,

Ιδιαίτερα αισθητός ήταν ο σεισμός στη Λαμία και σε πολλές άλλες περιοχές της Φθιώτιδας.

Πολλοί είναι οι κάτοικοι, που παραμένουν ξάγρυπνοι, φοβούμενοι ότι ο χορός των ρίχτερ θα συνεχισθεί.

Μάλιστα στη Χαλκίδα, στη Μαλεσίνα και σε άλλες περιοχές που είναι κοντά στο επίκεντρο και ταρακουνήθηκαν περισσότερο, πολλοί κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.

Ο σεισμολόγος Ευθ. Λέκκας έκανε λόγο για σεισμό που έχει σχέση με τον σεισμό που σημειώθηκε πριν ενάμισι χρόνο στο Ρεγγίνι και ότι αυτή τη φορά ενεργοποιήθηκε το νότιο κομμάτι του ρήγματος που μπορεί να έχει σχέση και με το ρήγμα της Αταλάντης.

Ωστόσο ο κ. Λέκκας ήταν καθησυχαστικός λέγοντάς ότι αυτός πρέπει να ήταν ο κύριος σεισμός.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι είπε ο κ. Λέκκας.

Έξι σεισμοί μέσα σε 35 λεπτά

Συνολικά έξι σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν μέσα σε μόλις 35 λεπτά, από την αρχική, διπλή σεισμική δόνηση, εντάσεως 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στον Ευβοϊκό κόλπο.

Σύμφωνα με τον χάρτη και τις προκαταρκτικές μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από την πρώτη ισχυρή δόνηση 5,2R που εκδηλώθηκε στη 01:05 τα ξημερώματα της Τρίτης, έως και τη 01:40, όποτε και σημειώθηκε σεισμός εντάσεως 3,7R, συνολικά εκδηλώθηκαν 6 σεισμικές δονήσεις.

Αναλυτικότερα, η πρώτη ισχυρή σεισμική δόνηση, 5,2R εκδηλώθηκε στη 01:04, στη συνέχεια, μετά από 4 λεπτά, στη 01:09, σημειώθηκε δεύτερη σεισμική δόνηση, επίσης εντάσεως 5,2 Ρίχτερ.

Στη 01:13 σημειώθηκε τρίτη σεισμική δόνηση εντάσεως 3,8R, ενώ στη 01:18 μία τέταρτη εντάσεως 3,4R.

Τέλος, στη 01:39 εκδηλώθηκε άλλη μία σεισμική δόνηση, εντάσεως 2,6 R και αμέσως μετά από ένα λεπτό, στη 01:40 ένας έκτος σεισμός εντάσεως 3,7R.

Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις που αναστάτωσαν την Αττική και τους όμορους νομούς της Εύβοιας και της Βοιωτίας είχαν πολύ μικρό εστιακό βάθος όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση