Άκης Τσελέντης: "Ίσως να μην ήταν αυτός ο κύριος σεισμός" - Αγωνία και στη Φθιώτιδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 08:54 Άκης Τσελέντης: "Ίσως να μην ήταν αυτός ο κύριος σεισμός" - Αγωνία και στη Φθιώτιδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο εφιάλτης των Ρίχτερ επέστρεψε ξανά...

Δεν λίγοι οι κάτοικοι της Φθιώτιδας και άλλων περιοχών, που έμειναν ξάγρυπνοι, μετά από τον χορό των Ρίχτερ, που ξεκίνησε στη 1:00΄ τα ξημερώματα.

Οι απανωτές σεισμικές δονήσεις στο βόρειο Ευβοϊκό έβγαλαν στο δρόμο τους κατοίκους της Μαλεσίνας και άλλων περιοχών της Λοκρίδας.

Αυτό που όλοι αναρωτιούνται είναι το εάν αυτό που ζήσαμε τα ξημερώματα ήταν ο κύριος σεισμός ή εάν πρέπει αν περιμένουμε κατι άλλο.

Οι σεισμολόγοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, ενώ οι αναφορές που έγιναν στο περίφημο ρήγμα της Αταλάντης, κάνουν τον κόσμο να ανησυχεί ακόμη περισσότερο.

Ακόμη δεν ξέρουμε

Μιλώντας στο πρωινό του ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης είπε ότι η μετασεισμική ακολουθία δεν είναι και τόσο φυσιολογική και γι΄ αυτό «Ίσως να μην ήταν αυτός ο κύριος σεισμός» .

«Η σεισμική ακολουθία έτσι όπως εξελίσσεται εμένα δεν με ικανοποιεί. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες... », είπε ο κ. Τσελέντης.

«Ο κόσμος πρέπει να προσέχει», σημείωσε, «γιατί η περιοχή που έδωσε τις δύο δονήσεις τα ξημερώματα είναι μεγάλη είναι μεγάλης σεισμικότητας».

Πάντως ο κ.Τσελέντης διευκρίνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, είναι πολύ κοντά σ' αυτό όμως.

«Να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί τις επόμενες μέρες», ζήτησε από όλους ο κ. Τσελέντης και απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής επεσήμανε πως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί: «Να αποφύγουν τα παλιά σπίτια για 1-2 μέρες και να ακούν μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου».

«Δεν χρειάζεται να είμαστε επαγγελματίες εφησυχαστές» τόνισε ο καθηγητής και επανέλαβε ότι «η περιοχή έχει πολύ μεγάλο σεισμικό δυναμικό και λειτουργεί κάπως παράξενα το τελευταίο διάστημα».

Δείτε τι είπε ο Άκης Τσελέντης:


Τσελέντης: Ίσως να μην είναι αυτός ο κύριος... από Enikos_gr

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Newsit, τόνισε ότι οι δυο σεισμοί έγιναν αισθητοί στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Το επίκεντρο των σεισμών εντοπίστηκε στην περιοχή 80 χιλιόμετρα βόρειο βορειοδυτικά της Αθήνας, 27 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας και 4 χιλιόμετρα δυτικά της Μαλεσίνας. Οι δυο σεισμοί ήταν επιφανειακοί με εστιακό βάθος 20 χλμ.

Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα ή ζημιές. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρέθηκε σε ετοιμότητα προκειμένου να παράσχει βοήθεια όπου κρινόταν αναγκαίο.

Το ρήγμα
Όπως έγραψε δε στο λογαριασμό του στο Twitter, το επίκεντρο της διπλής ισχυρής σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο νότιο τμήμα του βορείου Ευβοϊκού στη νότια προέκταση του ρήγματος της Αταλάντης.

Συμπλήρωσε δε σε δηλώσεις του ότι η διπλή σεισμική δραστηριότητα προήλθε από υποθαλάσσιο ρήγμα του οποίου οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις ακριβείς διαστάσεις και γι’ αυτόν τον λόγο παρακολουθούν επισταμένα το φαινόμενο.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους η εξέλιξη των διπλών σεισμών δεν προκαλεί σοβαρή ανησυχία καθώς το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί και πάλι ενώ οι επιστήμονες θεωρούν θετική τη σεισμική ακολουθία με τους αρκετούς μικρούς μετασεισμούς που είναι σημάδι εκτόνωσης της σεισμικής δραστηριότητας.

Ισχυρές σεισμικές δονήσεις ιδιαίτερα αισθητές και στη Φθιώτιδα - Τι είπε ο σεισμολόγος Ευθ. Λέκκας - ΒΙΝΤΕΟ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση