Χρόνια πολλά Λαμία - Δείτε ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015 22:30 Χρόνια πολλά Λαμία - Δείτε ΦΩΤΟ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Ευαγγελιστή Λουκά και η 71η Επέτειος της Απελευθέρωσης της Λαμίας...

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Λαμιέων και η Ιερά Μητρόπολη Φθιώ­τιδας για τη μνήμη του πολιούχου της πόλης Ευαγγελιστή Λουκά και την 71η Επέτειο της Απελευθέρωσης της Λαμίας από τα κατοχικά στρατεύματα.

Ο Δήμος Λαμιέων πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου εκδήλωση μνήμης για την 71η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης μας καθώς και απόδοσης τιμητικής διάκρισης στον φιλέλληνα Σουηδό Ελληνιστή καθηγητή StureLinner στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Ομιλητές ήταν οι εκπαιδευτικοί Νίκος Δαβανέλλος, Χρόνης Βάρσος και Γιώργος Σταυρόπουλος ενώ παρουσιάστηκε και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Λαμιέων Νικόλαος Σταυρογιάννης, υλοποιώντας απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τίμησε τον AllanLinner για την προσφορά του αείμνηστου πατέρα του, στην πόλη μας παραδίδοντάς του τιμητική πλακέτα.

«Φέτος ειδικά, με απόφαση που έλαβε το Δημοτικό μας Συμβούλιο, ενθυμούμαστε και τιμούμε το Σουηδό φιλέλληνα StureLinner ο οποίος, ως επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στην πόλη μας την περίοδο της Κατοχής, βοήθησε ώστε κατά την αποχώρηση των Γερμανών να αποφευχθεί μια επισιτιστική κρίση στον ταλαιπωρημένο τόπο μας..», είπε ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης στην ομιλία του και συνέχισε:

«Ταυτόχρονα υποκλινόμαστε στο μεγαλείο του Κόκκινου και του Ντεσιμόνε οι οποίοι βοήθησαν, ώστε η αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών από τη Λαμία να είναι αναίμακτη και να μην αφήσει πίσω της εκατόμβες νεκρών.»

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο Νίκος Σταυρογιάννης ανέφερε:

«Η ημέρα εκείνη, η 18η Οκτωβρίου του 1944, ήταν ημέρα εθνικής ανάτασης, δικαίωσης και ελπίδας του λαμιώτικου λαού για ένα καλύτερο αύριο. Ενός λαού που πολέμησε τις δυνάμεις του άξονα και μετουσίωσε σε πράξεις τα διδάγματα, τις αρχές και τις διαχρονικές αξίες του. Ενός λαού που ιεράρχησε τον εθνικό στόχο του και ενωμένος στριμώχτηκε στα τρένα για να ταξιδέψει στα βουνά της Αλβανίας και να φωνάξει Αέρα. Και να αποδείξει, για άλλη μια φορά, ότι αυτά που μας ενώνουν, ως Λαό και ως Έθνος, είναι πολύ περισσότερα και πιο σημαντικά απ' όσα μπορούν, κατά την συγκυρία, να μας χωρίσουν.

Εβδομήντα ένα χρόνια μετά, τα μηνύματα εκείνου του αγώνα για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένουν ακόμη επίκαιρα. Ο διαρκής αγώνας μας γι αυτά τα ιδανικά αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους μας οι οποίοι με την θυσία τους καθαγίασαν τα χώματα που ελεύθερα πατάμε εμείς σήμερα».

Ο Δήμαρχος Λαμιέων δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων και στο ολοκαύτωμα της μαρτυρικής Υπάτης.

«Επίκαιρο όμως παραμένει και το αίτημα ολόκληρου του Ελληνικού Λαού για διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και αποζημιώσεων, του κατοχικού δανείου και των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών. Δεν θα κουραστούμε να διατρανώνουμε πως έχει έλθει η ώρα, επιτέλους, για την έμπρακτη δικαίωση της Θυσίας του Ελληνικού Λαού. Και σ’ αυτό θα είμαστε αμετακίνητοι! Η Ιστορία μας καλεί να σταθούμε όλοι μας ενώπιον των ευθυνών μας με θάρρος και αποφασιστικότητα.

Οι νεκροί της μαρτυρικής Υπάτης ζητούν Δικαίωση! Γιατί, στο νου όλων μας είναι νωπές οι μνήμες της μέρας του μεγάλου χαλασμού, εκείνο το Σάββατο 17 Ιουνίου 1944. Όταν μέσα σε λίγες ώρες η όμορφη και ιστορική Υπάτη μετατράπηκε σε μια κόλαση φωτιάς και αίματος. Ανατίναξαν εκκλησίες και σχολεία, έκαψαν γυναίκες μέσα στα σπίτια τους, γέμισαν με πτώματα τους δρόμους. Δεκάδες ήταν τα θύματα του εφιαλτικού απολογισμού που άφησαν πίσω τους τα SS. Από τα τετρακόσια σπίτια έμειναν όρθια μόνο τα εικοσιπέντε. Ιστορικά αρχοντικά ισοπεδώθηκαν, κάηκαν οι βυζαντινές εκκλησίες με τις πολύτιμες βιβλιοθήκες και τα πανάρχαια κειμήλιά τους.

Οι απόγονοι των θυμάτων, η Δημοτική Αρχή αλλά και ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, θα στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια διεκδίκησης αλλά και θα είμαστε αυστηροί κριτές οποιασδήποτε παλινωδίας ή ανεύθυνης στάσης.» 

Δείτε φωτογραφίες από τον εορτασμό του πολιούχου Ευαγγελιστή Λουκά.

 

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση