Η ψηφιακή τηλεόραση ήρθε και στη Λαμία - Τρέχουν και δεν φτάνουν όσοι πιάστηκαν στον ύπνο!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014 08:55 Η ψηφιακή τηλεόραση ήρθε και στη Λαμία - Τρέχουν και δεν φτάνουν όσοι πιάστηκαν στον ύπνο!
- Από τα ξημερώματα η Στερεά πέρασε στην ψηφιακή εποχή της TV
- Το αναλογικό σήμα έχει διακοπεί από τα μεσάνυχτα
- Αναστάτωση στους κατοίκους που δεν είχαν ενημερωθεί
 
Από τα ξημερώματα της Παρασκευής (21 Νοεμβρίου) οι τηλεθεατές σε Λαμία, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και όχι μόνο, πέρασαν στη νέα ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης.

Ωστόσο, παρά την καμπάνια ενημέρωσης που είχε γίνει, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιάστηκαν στον ύπνο και βρέθηκαν απροετοίμαστοι. Τώρα τρέχουν να βρουν λύσεις, αφού άλλοι τους τα λένε έτσι και άλλοι αλλιώς (πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν και οι "έξυπνοι", που εκμεταλλεύονται την άγνοια των άλλων).

«Ένας που είπε ότι θέλω αποκωδικοποιητή και ένας άλλος όχι. Τι να κάνω...», αναρωτιόταν ένας αναγνώστης. «Το συντόνισα, αλλά πιάνω μόνο ήχο και όχι εικόνα...», έλεγε ένας άλλος. «Στην Υπάτη δεν έχουμε ψηφιακό σήμα. Ποιος θα μας πει τι θα γίνει; ».

Τα τηλέφωνα των τεχνικών που ασχολούνται με το αντικείμενο πήραν από το πρωί φωτιά, ενώ σε πολλά καταστήματα υπήρχαν ουρές σήμερα για τους αποκωδικοποιητές.

Ωστόσο ακόμη πολύς κόσμος ρωτούσε και ψαχνόταν για το τι θα κάνει, αφού νόμιζαν ότι θα υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο, που θα μπορούσαν να βλέπουν και αναλογικά και ψηφιακά.

Δυστυχώς όμως από τα μεσάνυχτα δεν υπάρχει αναλογικό σήμα και έτσι όσοι δεν φρόντισαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, θα είναι χωρίς εικόνα μέχρι να συντονιστούν στη νέα ψηφιακή εποχή.

Τι πρέπει να γνωρίζετε
 
Πιο συγκεκριμένα ενεργοποιήθηκαν συνολικά 21 κέντρα εκπομπής που έδωσαν πρόσβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια κατοίκους των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας [συμπεριλαμβανομένου και των Σποράδων], Τρικάλων, Φθιώτιδος, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, καθώς επίσης και της Βόρειας Εύβοιας.
 
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε πληροφορίες που αφορούν στο σχετικό switch-off. Από τα 21 κέντρα εκπομπής, τα κέντρα Χορτιάτης, Φιλίππειο και Δοβρούτσι [με έντονα γράμματα στον πίνακα] είναι ήδη ενεργά και εκπέμπουν στις μεταβατικές συχνότητες.
 
Όσοι κάτοικοι λαμβάνετε το ψηφιακό σήμα από αυτά τα κέντρα θα χρειαστεί να επανασυντονίσετε τους δέκτες σας, καθότι οι συχνότητες θα αλλάξουν σε τελικές. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να επαναφέρετε τον δέκτη σας στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις.
 
Τόσο οι ιδιωτικοί σταθμοί εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας όσο και οι δημόσιοι θα εκπέμπουν το τηλεοπτικό τους πρόγραμμα σε νέες συχνότητες.
 

Περιοχές [SFN]

Κέντρα

Εκπομπής

Συχνότητες ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας

Συχνότητες ιδιωτικών καναλιών περιφερειακής εμβέλειας

Συχνότητες Δημόσιας τηλεόρασης [Ν.Ε.Ρ.Ι.Τ.]

Θεσσαλονίκη

Χορτιάτης

Φιλίππειο

Αριδαία

Μουριές

27 | 30

55 | 56

24 | 36

Χαλκιδική

 

Πολύγυρος

31 | 34

50 | 54

25 | 38

Λάρισα

Δοβρούτσι

Ελασσόνα

Καλαμπάκα

35 | 38

52

22 | 40

Βόλος

Πήλιο

Σωρός

Σκιάθος

Σκόπελος

Σκύρος

26 | 29

47

21 | 37

Λαμία

 

Χλωμό

 

Λιχάδα

 

Δαμαστά

 

Αταλάντη

33 | 35

53

25 | 39

Καρπενήσι

Κρίκελο

Φραγκίστα

Δομνίστα

Ποταμιά

26 | 29

47

24 | 30

Όσοι κάτοικοι ανήκετε σε περιοχή κάλυψης θα πρέπει να διαθέτετε τηλεόραση [με ενσωματωμένο δέκτη] ή εξωτερικό αποκωδικοποιητή τεχνολογίας DVB-T MPEG-4 ή H.264 και από τις 21 Νοεμβρίου να τον συντονίσετε στις νέες συχνότητες. Αν σύμφωνα με τους χάρτες ανήκετε σε περιοχή ενδεχόμενης κάλυψης, ίσως χρειαστεί τα τοποθετήσετε ενισχυτή σήματος στην εγκατάστασή σας.


Στους παρακάτω χάρτες μπορείτε να δείτε την ενδεικτική κάλυψη του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος μόλις ενεργοποιηθούν τα σχετικά κέντρα εκπομπής. Πατώντας επάνω στον εκάστοτε χάρτη μπορείτε να τον κατεβάσετε σε υψηλή ανάλυση.

Νομοί Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής - Κιλκίς – Πέλλας – Ημαθίας - Πιερίας

Νομοί Καρδίτσας - Λάρισας - Μαγνησίας [συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων] – Τρικάλων

Νομοί Φθιώτιδος - Βοιωτίας - Ευρυτανίας & Βόρεια Εύβοια


Επίσης, μπορείτε να μπείτε στην ενότητα «Χάρτης κάλυψης» και να πληκτρολογήσετε την περιοχή σας [δήμο ή οικισμό] για να δείτε από ποιο κέντρο εκπομπής θα λαμβάνετε το ψηφιακό σήμα.

Τέλος, πληροφορίες που αφορούν στη λήψη του επίγειου ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος μπορείτε να βρείτε στην ενότητα «Χρηστικά ερωτήματα».

Περισσότερα: www.digea.gr
Προσαρμοσμένη αναζήτηση