Μ-Λ ΚΚΕ Φθιώτιδας για το Πολυτεχνείο - Καταγγελία για τον εμπρησμό του πανό

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015 11:45 Μ-Λ ΚΚΕ Φθιώτιδας για το Πολυτεχνείο - Καταγγελία για τον εμπρησμό του πανό

Στους δρόμους των αγώνων θα κριθεί το δίκιο - Το Πολυτεχνείο διδάσκει και εμπνέει.

1.  Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή!  42 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη οι κυρίαρχοι αστικοί κύκλοι προσπαθούν να μειώσουν, να στρεβλώσουν και να συκοφαντήσουν το πραγματικό νόημα του Νοέμβρη ’73.
Ωστόσο το Πολυτεχνείο -σαν η πιο γνήσια και κορυφαία αντιφασιστική στιγμή ενάντια στην εφτάχρονη  δικτατορία- παραμένει ανέγγιχτο από τους συκοφάντες και διαστρεβλωτές του και αντέχει στο χρόνο όσο καμιά άλλη  επέτειος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν μπαίνει στο «μουσείο», αλλά συνεχίζει στο δρόμο των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ, δηλαδή των σημαντικότερων ορόσημων στη σύγχρονη ιστορία.
2.  Το Πολυτεχνείο ήταν η κορύφωση της αντιφασιστικής – αντιιμπεριαλιστικής – αντιαμερικανικής πάλης. Απέναντι στην παντοκρατορία των ΗΠΑ, που φύτευαν στρατιωτικές δικτατορίες σ’ όλο τον κόσμο, το Πολυτεχνείο στάθηκε δίπλα στους αγώνες των λαών  της Ινδοκίνας (Βιετνάμ, Καμπότζη, Λάος), των αραβικών χωρών  και στο εργατικό κίνημα της Δύσης (Γαλλία, Αγγλία, ΗΠΑ). Ήταν η έμπρακτη εφαρμογή της πεποίθησης των κομμουνιστών  στην Κίνα ότι «ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος» και πως «μια σπίθα μπορεί ν’ ανάψει φωτιά σ’ όλο τον κάμπο».
3.  Στη διάρκεια της εξέγερσης, αλλά και σ’ όλη τη διάρκεια της εφτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας, συγκρούστηκαν δύο γραμμές. Από τη μία πλευρά βρίσκονταν ο παλιός πολιτικός κόσμος (Καραμανλής, Ράλλης, Μαύρος) και οι  αναθεωρητές, πρόγονοι του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, που ήθελαν συμβιβασμό με τη χούντα στ’ όνομα της φιλελευθεροποίησης του Σπ. Μαρκεζίνη, και από την άλλη το ανυπότακτο αριστερό κίνημα και οι μαρξιστές – λενινιστές που επεδίωκαν ασυμβίβαστα σύγκρουση με το φασισμό. Είναι γνωστό πως η ηγεσία του ΚΚΕ (βλ. Πανσπουδαστική Νο 8, ΚΟΜΕΠ του 1976) κατάγγειλε το Πολυτεχνείο ως έργο 300 προβοκατόρων της ΚΥΠ και του Ρουφογάλη.
4. Ο Νοέμβρης 1973 εκτός από την αξία της ρήξης με το φασισμό και τη λαϊκή αλληλεγγύη  αναδεικνύει το ρόλο της οργάνωσης και της οργανωμένης πάλης. Αρκετοί σήμερα μιλούν και γράφουν για το «θαυμάσιο αυθόρμητο». Η αλήθεια είναι ότι στο Πολυτεχνείο συγχωνεύτηκε το αυθόρμητο με το συνειδητό. Το συμπέρασμα που βγαίνει από όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες της πρόσφατης περιόδου είναι πως χρειάζεται ένας γερός, οργανωμένος, παρατεταμένος αγώνας που θα ‘χει  -ενδεχόμενα- τις εξάρσεις και τις υφέσεις του σε κάθε τόπο ώστε να νικηθεί ή να «πληγωθεί» βαθιά η πολιτική της εξάρτησης, της φτώχειας και της ανεργίας.
5. Σαράντα δύο χρόνια μετά και το Πολυτεχνείο ’73 εμπνέει και διδάσκει.  Εμπνέει με την πολιτική της σύγκρουσης και του αγώνα κόντρα στους συμβιβασμούς, την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία. Ύψωσε τη σημαία της αντιιμπεριαλιστικής και αντιδικτατορικής πάλης όταν «θεοί και δαίμονες» πλάσαραν τη διέξοδο της συνεννόησης με τη χούντα, το φασιστικό εκδημοκρατισμό και τη “φιλελευθεροποίηση” μέσα στα στεγανά του φασισμού. Πολλά κινήματα σ’ όλο τον κόσμο οδηγήθηκαν στην ήττα, την υποχώρηση και το σφαγιασμό γιατί ανέχτηκαν τις αυταπάτες για το ρόλο και το χαρακτήρα του φασισμού, του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού.
Ο Νοέμβρης -παρά τις αδυναμίες του- χάραξε στο μυαλό και τις καρδιές των αγωνιστών πως πρέπει να τραβήξουν τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον εχθρό και το λαό.
Αυτό δηλαδή που προσπαθούν με κάθε τρόπο να σβήσουν από τη μνήμη μας παλιοί και νέοι κυβερνητικοί υπάλληλοι.
6.  Ο ερχομός του Καραμανλή που όρκισε ο χουντικός πρόεδρος  Φ. Γκιζίκης (Ιούλης 1974) και  το έγκλημα των Ελλήνων φασιστών και των Τούρκων επεμβασιών στην Κύπρο δημιούργησαν μια νέα κατάσταση  για το αριστερό και ριζοσπαστικό κίνημα. Στην πραγματικότητα ο παλιός πολιτικός κόσμος έκλεψε τη νίκη της αριστεράς και των γνήσιων αντιδικτατορικών δυνάμεων ξεπλένοντας το φθαρμένο αστικό σύστημα. Η νέα «μεγάλη ιδέα» της Ευρώπης ήρθε να προστεθεί στο άρμα της εξάρτησης και του αμερικανο-νατοϊσμού. Οι  Καραμανλής – Παπανδρέου (ΝΔ –ΠΑΣΟΚ) αποτέλεσαν το νέο αστικό δίπολο  εγκλωβίζοντας τους αγώνες σε ακίνδυνα για το  σύστημα μονοπάτια.
7.  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει κάθε λόγο να μουμιοποιήσει το νόημα της εξέγερσης. Έχοντας ήδη ένα βαρύ αντιλαϊκό μνημονιακό κατάλογο μέτρων θανάτου για ολόκληρη την κοινωνία. Έχει ως πυξίδα την Ευρώπη των πολυεθνικών, τις ΗΠΑ του πολέμου, το ΝΑΤΟ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ. Πρόκειται για μία κυβέρνηση που δεν έχει ουδεμία σχέση με την αριστερά και τους αγώνες της.
8.  Σαράντα δύο χρόνια μετά τον ματωμένο και ηρωικό Νοέμβρη 1973 λαός και νεολαία βαδίζουν στους δρόμους του αγώνα.
- Ενάντια στην εξάρτηση και τον ιμπεριαλισμό, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ
- Ενάντια στα παλιά και νέα μνημόνια, παλιούς και νέους   διαχειριστές
- Ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία για  

ΔΟΥΛΕΙΑ – ΜΟΡΦΩΣΗ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  -ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Καταγγελία του Μ-Λ ΚΚΕ για τον εμπρησμό πανό στο χώρο του Πολυτεχνείου

Το βράδυ της Κυριακής 15/11, άγνωστοι έκαψαν το πανό που είχε αναρτήσει το Μ-Λ ΚΚΕ στον χώρο του Πολυτεχνείου για τον τριήμερο εορτασμό της 42ης επετείου της εξέγερσης. Τα ξημερώματα της ίδιας μέρας είχε προηγηθεί τραμπούκικη επίθεση σε αγωνιστές και μέλη αριστερών οργανώσεων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών εξ αυτών.
Τα περιστατικά αυτά δεν αποτελούν μεμονωμένες ενέργειες. Πρακτικές σαν κι αυτές -εντελώς ξένες και εχθρικές προς το κίνημα- αποτελούν καθαρές προβοκάτσιες, σε βάρος όχι μόνο του Μ-Λ ΚΚΕ ή άλλων οργανώσεων, αλλά σε βάρος συνολικά του λαϊκού-εργατικού κινήματος. Στρέφονται ενάντια στο αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα κάθε πολιτικής δύναμης να τιμάει της εξέγερση του Πολυτεχνείου και να προβάλλει ανεμπόδιστα τις απόψεις της, ενώ συντελούν και στην καλλιέργεια ενός κλίματος απομαζικοποίησης, φόβου και κινδυνολογίας.
Το Μ-Λ ΚΚΕ καταγγέλλει τις πρακτικές αυτές και καλεί τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία τόσο να καταδικάσουν απερίφραστα τις προβοκατόρικες αυτές ενέργειες, όσο και να συμμετέχουν μαζικά στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία της Τρίτη 17 Νοεμβρίου.
Προσαρμοσμένη αναζήτηση