Μπακογιάννης: Ρεαλιστικός προϋπολογισμός και... πολλή δουλειά μπροστά μας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014 11:05 Μπακογιάννης: Ρεαλιστικός προϋπολογισμός και... πολλή δουλειά μπροστά μας

Σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε χθες, κατά πλειοψηφία, ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το 2015.

Ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε για ακόμη μια χρόνια σε ένα δυσμενές περιβάλλον για την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία τα τελευταία 5 χρόνια έχει κληθεί να σηκώσει στις πλάτες της ένα πολύ μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. Οι περικοπές που έχει υποστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την έναρξη της εφαρμογής του "Καλλικράτη" αγγίζουν κατά μέσο όρο το 70% για λειτουργικές δαπάνες και 80% για επενδυτικές δαπάνες. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με γνώμονα την προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στους πολίτες, καταρτίστηκε ένας προϋπολογισμός εκ του μηδενός, με βάση τρεις θεμελιώδεις αρχές: ρεαλισμός, υπευθυνότητα, διαφάνεια. 

Στην εισαγωγή του, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης τόνισε:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κλιθεί να επωμιστεί ένα δύσκολο και δυσανάλογο φορτίο. Σε σχέση με τις περικοπές του κεντρικού κράτους, οι περικοπές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού, είναι πολύ περισσότερες. Αν δε το κράτος ακολουθούσε την πορεία τη Αυτοδιοίκησης, θα είχε καταφέρει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα εδώ και τρία χρόνια.

Βέβαια, αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι μία πολιτική απόφαση και έχει να κάνει με τη διαχείριση του πολιτικού κόστους. Αυτό όμως δεν είναι αποδεκτό για εμάς. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει καταφέρει να σταθεί όρθια. Έχει καταφέρει να κάνει ένα σπουδαίο έργο σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Τώρα, ήρθε η ώρα να ορθώσει το ανάστημά της και να το κάνει διεκδικητικά.

Στους τρεις μήνες που είμαστε Περιφερειακή Αρχή, έχω αντιληφθεί μία διάσταση μεταξύ των Δήμων και των Περιφερειών. Ως παλιός Δήμαρχος μπορώ να σας πω ότι αντιμετωπίζαμε το θέμα με μεγαλύτερη ένταση. Πιο διεκδικητικά. Οι Περιφέρειες μέχρι στιγμής είναι πιο μετριοπαθείς. Από τη μετριοπάθεια όμως μέχρι την απάθεια υπάρχει μεγάλη διαφορά. Οφείλουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και όχι απλώς να γίνουμε διαχειριστές αυτής της μιζέριας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτή τη λογική. Πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη για τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή οφείλουμε να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη τους.

Για το λόγο αυτό, ο προϋπολογισμός μας είναι πραγματικός. Είναι ρεαλιστικός. Και φυσικά διατηρούμε μία επιφύλαξη. Μία επιφύλαξη που έχει να κάνει με την αρχή μίας προσπάθειας. Ξεκινούμε με τον προϋπολογισμό. Και θα συνεχίσουμε. Με την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος, την πλήρη καταγραφή των προστίμων σε ένα ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα, την ενοποίηση των προμηθειών. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα».         

Στη συνέχεια, ο κ. Μπακογιάννης, κάλεσε τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, Γιάννη Περλεπέ να εισηγηθεί το θέμα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Γιάννης Περλεπές, αναφέρθηκε στο γενικότερο πλαίσιο με τους περιορισμούς που υπάρχουν στα δημοσιονομικά του κράτους, οι οποίοι ελήφθησαν υπόψη κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού της περιφέρειας. «Ο προϋπολογισμός», είπε ο κ. Περλεπές, «είναι ρεαλιστικός , ισοσκελισμένος, με αναπτυξιακό χαρακτήρα, δεδομένης της στενότητας των πόρων. Πρωταρχικός στόχος είναι η απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας και η αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων δαπανών. Στοχεύουμε επίσης στην εξυπηρέτηση των πολιτών και των φορέων έτσι ώστε η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας να καταστεί πρότυπο και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες». Κάλεσε τους συμβούλους να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό και να συμβάλουν εποικοδομητικά στη διαμόρφωση του αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί τόσο από τους κοινοτικούς όσο και από τους εθνικούς πόρους και τέλος ευχαρίστησε τις οικονομικές υπηρεσίες για τη σημαντική συμβολή τους.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση