Η νέα επέλαση του χιονιά: Θα χιονίσει και μέσα στη Λαμία!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016 09:21 Η νέα επέλαση του χιονιά: Θα χιονίσει και μέσα στη Λαμία!

Μεγάλη βουτιά του υδράργυρου από Κυριακή - Τα χιόνια θα φτάσουν και πάλι μέχρι τη θάλασσα - Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από πεζούς και οδηγούς λόγω παγετού.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη προβλέπεται παγετός, που μάλιστα την Τρίτη θα είναι ολικός, δηλαδή το 2ήμερο αυτό επειδή η θερμοκρασία θα είναι υπό του μηδενός, το χιόνι που θα έχει πιάσει σε δρόμους και πεζοδρόμια θα γίνει πραγματικός κίνδυνος για πεζούς και αυτοκίνητα (αλυσίδες ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ).

Πολύ χειρότερα θα είναι τα πράγματα στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο όπου προβλέπονται μεγάλα ύψη χιονιού, ίσως και πάνω από 30-40 εκατοστά, κατά τόπους, στα ορεινά χωριά της Οίτης κυρίως. Θα αποκλειστούν αρκετές ορεινές κοινότητες.

Ολική επαναφορά του χειμώνα προβλέπεται από το Σαββατοκύριακο...όλη την ερχόμενη εβδομάδα θα επικρατήσει βαρυχειμωνιά με χιόνια, τσουχτερό κρύο και παγετό στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
Σε πρώτη φάση αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο σε ολόκληρη τη χώρα, θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ στα πελάγη και πυκνές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Από τη Δευτέρα η χώρα θα κατακλυστεί σταδιακά από Σιβηρικές αέριες μάζες που θα κατηφορίσουν από τα Βαλκάνια και οι οποίες θα προκαλέσουν τη ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας κατά 15-18 βαθμούς, τη στροφή των ανέμων σε βοριάδες 7-8 μποφόρ και την επέκταση των χιονοπτώσεων στα κεντρικά και βόρεια πεδινά. Από τη Δευτέρα το βράδυ και κυρίως την Τρίτη ο χιονιάς θα πλήξει και τα πεδινά της Αττικής.

Το πολικό ψύχος θα παραμείνει στη χώρα μας τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 21 του μηνός, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη θα έχουμε μεν ήλιο με τα δόντια στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά αλλά ταυτόχρονα και παγετό που κατά τόπους θα είναι ισχυρός, δηλαδή η θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές θα παραμείνει υπό του μηδενός καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Όσον αφορά τη Λαμία, η κακοκαιρία θα την επηρεάσει από το μεσημέρι του Σαββάτου, αρχικά με βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Την Κυριακή τα φαινόμενα θα ενταθούν και από το απόγευμα της ίδιας ημέρας η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ραγδαία πτώση συνοδεία παγωμένων ΒΔ ανέμων, με αποτέλεσμα μετά τα μεσάνυχτα προς τη Δευτέρα να κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτες νιφάδες και στα βόρεια προάστια της Λαμίας. Από τα ξημερώματα της Δευτέρας μέχρι περίπου το μεσημέρι θα χιονίσει και μέσα στη Λαμία με πιθανή χιονόστρωση κοντά στα 5 εκατοστά, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις. Ο χιονιάς, από το μεσημέρι της Δευτέρας και έπειτα, θα περιοριστεί σταδιακά στα ανατολικά και νότια τμήματα όπου και θα επιμείνει μέχρι περίπου το μεσημέρι της Τρίτης. Να σημειωθεί, οτι την Τρίτη και την Τετάρτη θα επικρατήσει μεν ηλιοφάνεια στη Λαμία, αλλά η θερμοκρασία θα είναι υπό του μηδενός και θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός.
 
 
Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση από το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα.
 
Ο καιρός στη Φθιώτιδα
 
Το Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές που μετά το μεσημέρι θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4-5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί από 8-14 βαθμούς.
 
Την Κυριακή προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιόνια στα ορεινά. Από το μεσημέρι και έπειτα τα χιόνια σταδιακά θα φτάσουν μέχρι τα 300-400 μέτρα ως το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 6 βαθμούς, αλλά μετά το μεσημέρι θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση.
 
Τη Δευτέρα προβλέπονται χιονοπτώσεις σε όλο το νομό που από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια. Χιονόστρωση αναμένεται ακόμη και σε περιοχές με μηδενικό υψόμετρο της τάξεως των 5 εκατοστών, ενώ στα ημιορεινά και ορεινά τμήματα η χιονόστρωση κατά τόπους θα ξεπεράσει τα 20-30 εκατοστά ή και περισσότερο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η μέγιστη θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 2 βαθμούς.
 
Την Τρίτη προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια του νομού. Στα βορειότερα τμήματα θα έχουμε λίγες νεφώσεις που αργότερα θα διαλυθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ, ενώ θα σημειωθεί και ολικός παγετός με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από -4 έως -1 βαθμούς.
 
Ο καιρός στην Ελλάδα
 
Το Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία στα ανατολικά ηπειρωτικά και από το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα πιθανόν κατά τόπους να είναι ισχυρά. Χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6-7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 και βαθμιαία 9 μποφόρ. Στα δυτικά από το βράδυ θα στραφούν σε Δ-ΒΔ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.
 
Την Κυριακή προβλέπεται κακοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα με βροχές και καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα τα οποία πιθανόν κατά τόπους να είναι ιδιαίτερα ισχυρά, θα αρχίσουν να εξασθενούν από το βράδυ στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Δ-ΒΔ 5-7 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά αρχικά Ν-ΝΔ 6-8 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία στα βόρεια σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.
 
Τη Δευτέρα προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι, βροχές και τοπικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5-7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ και στα δυτικά και νότια Δ-ΒΔ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα με παγετό κατά τόπους στα ηπειρωτικά.
 
Την Τρίτη και την Τετάρτη προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις, βροχή ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Από το απόγευμα της Τρίτης και από τα βορειοδυτικά αναμένεται σταδιακή βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση την Τρίτη.

Δείτε παρακάτω έναν ενδεικτικό χάρτη χιονόστρωσης (δείχνει περίπου μισό μέτρο στα ορεινά της Οίτης και της Όθρυς, 5 εκατοστά σε Λαμία - Ράχες - Στυλίδα, 10-20 στο Καρπενήσι, 10 στο Μαρτίνο κτλ).

Προσαρμοσμένη αναζήτηση