Ξεκίνησε η κάθοδος του χιονιά

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016 13:19 Ξεκίνησε η κάθοδος του χιονιά

Ήδη πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας έχουν ντυθεί στα λευκά - Μεγάλη βουτιά του υδράργυρου και στην κεντρική Ελλάδα από το απόγευμα της Κυριακής - Τα χιόνια θα φτάσουν και πάλι μέχρι τη θάλασσα - Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από πεζούς και οδηγούς λόγω παγετού.

Ολική επαναφορά του χειμώνα, αφού όλη την ερχόμενη εβδομάδα θα επικρατήσει βαρυχειμωνιά με χιόνια, τσουχτερό κρύο και παγετό στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη προβλέπεται παγετός, που μάλιστα την Τρίτη θα είναι ολικός, δηλαδή το 2ήμερο αυτό (αύριο και μεθαύριο) επειδή η θερμοκρασία θα είναι υπό του μηδενός, το χιόνι που θα έχει πιάσει σε δρόμους και πεζοδρόμια θα γίνει πραγματικός κίνδυνος για πεζούς και αυτοκίνητα (αλυσίδες ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ).

Πολύ χειρότερα θα είναι τα πράγματα στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο όπου προβλέπονται μεγάλα ύψη χιονιού, ίσως και πάνω από 30-40 εκατοστά, κατά τόπους, στα ορεινά χωριά της Οίτης κυρίως. Θα αποκλειστούν αρκετές ορεινές κοινότητες.

Όσον αφορά τη Λαμία,από το απόγευμα της Κυριακής η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ραγδαία πτώση συνοδεία παγωμένων ΒΔ ανέμων, με αποτέλεσμα μετά τα μεσάνυχτα να κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτες νιφάδες και στα βόρεια προάστια της Λαμίας. Από τα ξημερώματα της Δευτέρας μέχρι περίπου το μεσημέρι θα χιονίσει και μέσα στη Λαμία με πιθανή χιονόστρωση κοντά στα 5 εκατοστά,σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις. 
 
Ο χιονιάς, από το μεσημέρι της Δευτέρας θα περιοριστεί στη νότια Φθιώτιδα και μέχρι το βράδυ τα χιόνια θα σταματήσουν παντού. Την Τρίτη θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και τσουχτερό κρύο. Να σημειωθεί, ότι την Τρίτη και την Τετάρτη η θερμοκρασία τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα είναι υπό του μηδέν και θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός.
 
 
 
Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση από το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα.
 
Ο καιρός στη Φθιώτιδα
 
Την Κυριακή προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιόνια στα ορεινά. Από το μεσημέρι και έπειτα τα χιόνια σταδιακά θα φτάσουν μέχρι τα 300-400 μέτρα ως το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 6 βαθμούς, αλλά μετά το μεσημέρι θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση.
 
Τη Δευτέρα προβλέπονται χιονοπτώσεις σε όλο το νομό που από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια. Χιονόστρωση αναμένεται ακόμη και σε περιοχές με μηδενικό υψόμετρο της τάξεως των 5 εκατοστών, ενώ στα ημιορεινά και ορεινά τμήματα η χιονόστρωση κατά τόπους θα ξεπεράσει τα 20-30 εκατοστά ή και περισσότερο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η μέγιστη θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 2 βαθμούς.
 
Την Τρίτη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός.Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ, ενώ τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από -2 έως 3 βαθμούς.
 
Την Τετάρτη, σύμφωνα με αρκετά προγνωστικά σενάρια, είναι αρκετά πιθανό ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό που θα σχηματιστεί στο Ιόνιο να δώσει εκτεταμένες χιονοπτώσεις στο νομό κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα μπορούμε να το ξέρουμε με σιγουριά τη Δευτέρα το βράδυ.
 
Ο καιρός στην Ελλάδα
 
Την Κυριακή προβλέπεται κακοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα με βροχές και καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα τα οποία πιθανόν κατά τόπους να είναι ιδιαίτερα ισχυρά, θα αρχίσουν να εξασθενούν από το βράδυ στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Δ-ΒΔ 5-7 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά αρχικά Ν-ΝΔ 6-8 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία στα βόρεια σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.
 
Τη Δευτέρα προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι, βροχές και τοπικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5-7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ και στα δυτικά και νότια Δ-ΒΔ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα με παγετό κατά τόπους στα ηπειρωτικά.
 
Την Τρίτη και την Τετάρτη προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις, βροχή ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Από το απόγευμα της Τρίτης και από τα βορειοδυτικά αναμένεται σταδιακή βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση την Τρίτη.

Δείτε παρακάτω έναν ενδεικτικό χάρτη χιονόστρωσης (δείχνει περίπου μισό μέτρο στα ορεινά της Οίτης και της Όθρυς, 5 εκατοστά σε Λαμία - Ράχες - Στυλίδα, 10-20 στο Καρπενήσι, 10 στο Μαρτίνο κτλ).

Προσαρμοσμένη αναζήτηση