Στην Κωνσταντινούπολη ο Απόστολος Καραναστάσης

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016 12:21 Στην Κωνσταντινούπολη ο Απόστολος Καραναστάσης

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Καραναστάσης, ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο, εκπροσώπησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, Δημοσιονομικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων του παραπάνω Διεθνούς Οργανισμού, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη την 10-2-2016 και ανέπτυξε το θέμα της Ανθρώπινης Κινητικότητας στη Μεσόγειο.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ίδιου Διεθνούς Οργανισμού, ο κ. Καραναστάσης θα εκπροσωπήσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο και στη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Προαγωγή της Ποιότητας Ζωής, των Ανταλλαγών και του Πολιτισμού, που θα γίνει στη Ρώμη, το διήμερο 18/19-2-2016.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της ομιλίας του κ. Καραναστάση συνεδρίαση της Κωνσταντινούπολης:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το θέμα της ανθρώπινης κινητικότητας στην περιοχή της Μεσογείου ξεκινά από τα πρώτα χρόνια που τα παράλιά της κατοικήθηκαν από οργανωμένες πληθυσμιακές ομάδες. Για πολιτικούς, στρατιωτικούς, θρησκευτικούς, εκπαιδευτικούς, εμπορικούς και οικονομικούς λόγους ή και για συνδυασμό αυτών, η ανθρώπινη κινητικότητα, είτε καθ’ ομάδες είτε ατομικά, είναι καθημερινό φαινόμενο στις χώρες που περιβάλλουν την Μεσόγειο, τουλάχιστον τα 3000 τελευταία χρόνια.

Ειρηνικά ή – συνήθως – βίαια, επιχειρήθηκε πολλές φορές η μετατροπή της θάλασ-σας αυτής σε “mare nostrum”, σε «δική μας θάλασσα», από όποιον είχε ή νόμιζε ότι είχε την δυνατότητα να το κάνει, με παλαιότερο παράδειγμα την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και πιο πρόσφατο τον Μουσσολίνι.

Σήμερα είναι βέβαιο ότι θέλουμε την Μεσόγειο “mare nostrum”, για όλες τις χώρες που την περιβάλλουν. Θέλουμε να είναι ο κρίκος που συνδέει και όχι το εμπόδιο που χωρίζει τους λαούς. Δεν θέλουμε να υπάρχουν φαινόμενα όπως αυτά που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο, με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, που πνίγονται στο Αιγαίο και στις Ιταλικές ακτές, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο που σαρώνει τις πατρίδες τους.

Απαιτείται μια γενναία πολιτική, με πρωτεργάτες την Ε.Ε. και τον Ο.Η.Ε., που, αφ΄ ενός θα χτυπήσει τα αίτια που προκαλούν την άτακτη και εν πολλοίς ακούσια αυτή μετακίνηση πληθυσμιακών μαζών, δηλαδή τον πόλεμο στην Μ. Ανατολή και αφ’ ετέρου, όσο διαρκεί αυτή η μετακίνηση, θα διασφαλίσει αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους αυτούς.

Η ανθρώπινη κινητικότητα που εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε, είναι αυτή που οφείλεται και στηρίζεται στις ουμανιστικές αξίες της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού καθώς και στο εμπόριο, την κίνηση των αγαθών, την οικονομία. Πρέπει λοιπόν, πρωτίστως, να βοηθήσουμε στην εγκατάσταση και παγίωση της ειρήνης στις χώρες που σήμερα μαστίζονται από τον πόλεμο. Στη συνέχεια, θα πρέπει να απλοποιήσουμε τις προϋποθέσεις μετακίνησης (visa, κλπ.) για εκπαιδευτικούς, καλλιτεχνικούς ή επαγγελματικούς λόγους, με έμφαση, μάλιστα, στη διευκόλυνση της μετακίνησης ατόμων που ανήκουν σε ομάδες που δυσκολεύονται περισσότερο, όπως οι νέοι και οι γυναίκες. Στόχος μας πρέπει να είναι το όφελος τόσο των κοινωνιών υποδοχής όσο και των κοινωνιών αφετηρίας των μετακινούμενων ομάδων.

Η εκπαίδευση είναι ένας βασικός τομέας που μπορεί να λειτουργήσει σαν γέφυρα μεταξύ λαών με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές, θρησκευτικές παραδόσεις, ήθη και έθιμα. Η Μεσόγειος πρέπει να γίνει κοινή κοιτίδα γνώσης για τους λαούς που την περιβάλ-λουν. Ετσι, θα εξισορροπηθεί και η αντίρροπη δράση της μετανάστευσης επιστημονικού δυναμικού υψηλού επιπέδου, από τις φτωχότερες χώρες προς τις πλούσιες και βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες της βόρειας Ευρώπης και τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, με τη δημιουργία πολυπολιτισμικών κοινωνιών, την κατανόηση και αποδοχή των ιδιαιτεροτήτων των ομάδων που προέρχονται από διαφορετικούς λαούς και την εξασφάλιση ίσων όρων ανθρώπινης και πολιτικής υπόστασης των μελών των ομάδων αυτών με τα μέλη των κοινωνιών υποδοχής, ελπίζουμε ότι θα καταπολεμηθεί η ολοένα και περισσότερο ογκούμενη, σήμερα, τρομοκρατία, η οποία στηρίζεται ακριβώς στην έλλειψη κατανόησης και αποδοχής των ιδιαιτεροτήτων των διαφορετικών λαών.

Ένα βασικό εκπαιδευτικό εργαλείο, προς την επίτευξη των παραπάνω στόχων, όπως τέθηκαν και σε προηγούμενες συνόδους, είναι το Erasmus +, το οποίο συνενώνει μια σειρά παλαιότερων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε ένα κοινό πρόγραμμα και σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της κινητικότητας σπουδαστών, ερευνητών και καθηγητών. Το πρόγραμμα προβλέπει δράσεις που αποσκοπούν στη δυνατότητα όσων λάβουν μέρος σ΄ αυτό, να ταξιδεύσουν σε μια άλλη χώρα με σκοπό να σπουδάσουν, να δουλέψουν, να διδάξουν, να εκπαιδεύσουν  και να αναπτύξουν επαγγελματικά προσόντα και δεξιότητες. Επίσης, στοχεύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση διακρατικών συνεργασιών μεταξύ φορέων, οργανισμών και ιδρυμάτων, προκειμένου να παράξουν προϊόντα και αποτελέσματα που θα αφορούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και θα καλύψουν ανάγκες σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης της νεολαίας, της προώθησης της καινοτομίας, της ανάπτυξης και επικύρωσης δεξιοτήτων. Πρόκειται για ένα καλοσχεδιασμένο φιλόδοξο πρόγραμμα, που όλοι ελπίζουμε να αποδώσει καρπούς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα μου, παρά τη δεινή οικονομική κρίση που την μαστίζει, προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαφυλάξει τις ουμανιστικές αξίες του σύγχρονου πολιτισμού, παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια στους δυστυχείς μετανάστες – πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου, σώζοντας, τολμώ να πώ, την τιμή της πολιτισμένης Ευρώπης, στην οποία, δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό ακούγονται όλο και δυνατότερα φωνές που γυρίζουν τον πολιτισμό αρκετούς αιώνες πίσω. Προσδοκούμε, με ευνοϊκότερες συνθήκες, να υποδεχθούμε νέους ανθρώπους, που θα έρχονται οικειοθελώς στη χώρα μας, για να γίνουν καλύτεροι και να μας κάνουν καλύτερους.  

Σας ευχαριστώ.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση