Επιστρέφουν οι ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης στη Λαμία

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016 08:35 Επιστρέφουν οι ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης στη Λαμία

Τι προβλέπει το σχέδιο που ψηφίστηκε χθες στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής....

Το πράσινο φως για την επιστροφή της ελεγχόμενης στάθμευσης στη Λαμία έδωσε χθες το μεσημέρι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία την πρόταση της Επιτροπής Κυκλοφοριακού .Σύμφωνα με την πρόταση καθιερώνονται δύο ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης , η φούξια και η πορτοκαλί .

Στη φούξια ζώνη θα δημιουργηθούν 126 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης ,ενώ στην πορτοκαλί ζώνη θα διατεθούν στους δημότες 264 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης . Σύμφωνα με το σκεπτικό της Δημοτικής αρχής η  καθιέρωση της ελεγχόμενης στάθμευσης αποτελεί πλέον μονόδρομο για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λαμίας που τον τελευταίο καιρό έχει γίνει βραχνάς προσλαμβάνοντας  ανεξέλεγκτες διαστάσεις .

Επαναφέροντας το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης ο Δήμος πιστεύει ότι σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο κέντρο της πόλης περιορίζοντας σημαντικά τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα η πόλη θα ανασάνει πραγματικά και θα αναβαθμιστούν οι κυκλοφοριακές συνθήκες .

Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Φώσκολος συμφώνησε με την επαναφορά του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης σημείωσε ωστόσο οτι το προτεινόμενο σχέδιο δεν είναι ολοκληρωμένο και θα χρειαστεί συμπληρώσεις και τροποποιήσεις με βάση τις προτάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς στο Δημοτικό συμβούλιο και τις υποδείξεις της Τροχαίας . Ο Παναγιώτης Φώσκολος εκφράζοντας τις θέσεις της μείζονος μειοψηφίας πρότεινε να καθιερωθεί και τρίτη ζώνη ελεγχόμενης στάθμευσης ,ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην εφαρμογή του συστήματος ζητώντας να ληφθούν αυστηρά μέτρα με βάση και τις εμπειρίες ευρωπαϊκών πόλεων . Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο προϋπόθεση για να εφαρμοστεί σωστά και αποτελεσματικά η ελεγχόμενη στάθμευση θα πρέπει ο Δήμος  να μην ανεχτεί φαινόμενα ατιμωρησίας για τους παραβάτες και να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την σωστή λειτουργία του συστήματος .

Όσον αφορά το τέλος στάθμευσης ο Δήμος προσανατολίζεται σε μειώσεις σε σχέση με το προηγούμενο εισπρακτικό καθεστώς λαμβάνοντας υπόψιν και τη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία .

Από την πλευρά του ο Δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Στασινός συμφώνησε με την επαναφορά του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης υποστηρίζοντας ότι στην πόλη της Λαμίας επικρατεί ένα κυκλοφοριακό χάος και μια αναρχία όσον αφορά την στάθμευση των αυτοκινήτων . Για τον δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας ιδιαίτερο βάρος θα πρέπει να δοθεί από την πλευρά του Δήμου στο θέμα της ενημέρωσης των δημοτών και των εμπόρων και επαγγελματιών του κέντρου της πόλης προκειμένου να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το μέτρο έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα αλλά ότι εφαρμόζεται για να ανακουφίσει πραγματικά τη Λαμία από τα κυκλοφοριακά προβλήματα . Ο Δημοτικός σύμβουλος ζήτησε να ενημερωθεί ποιος θα αναλάβει τη λειτουργία του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης και με ποιόν μηχανισμό θα γίνεται ο έλεγχος .

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Δημήτρη Κορέντζελο ο Δήμος έλαβε σοβαρά υπόψιν του όλα αυτά τα προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν γι’αυτό και αποφασίστηκε σε πρώτη φάση η ελεγχόμενη στάθμευση να εφαρμοστεί σε μικρή κλίμακα και στη συνέχεια το σύστημα να επεκταθεί . "Το τίμημα θα είναι ευτελές" τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής της Ποιότητας Ζωής προσθέτοντας ότι οι οποίες ενστάσεις και παρατηρήσεις γίνουν από τις δημοτικές παρατάξεις και τους φορείς θα ληφθούν υπόψιν στην προσπάθεια βελτίωσης του συστήματος . Σοβαρές ενστάσεις υπάρχουν για τις θέσεις των μονίμων κατοίκων . Ο Δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Φώσκολος ζήτησε χθες απο την Επιτροπή να προβλέψει τις θέσεις των μονίμων κατοίκων , ενω πρότεινε ο ελεγχος για την παράνομη στάθμευση να γίνεται από ένστολους για να είναι αποτελεσματικοί .

Η πρόταση για την επανασύσταση της ελεγχόμενης στάθμευσης δεν ψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτη Φώσκολο και Κώστα Μουστάκα . Θετικά ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Στασινός . 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση