Ετοιμάζουν Κέντρα Μετεγκατάστασης Προσφύγων σε Λαμία και Θήβα;

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016 08:07 Ετοιμάζουν Κέντρα Μετεγκατάστασης Προσφύγων σε Λαμία και Θήβα;

Τι αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα "Αγορά" του Νίκου Χαντζηνικολάου; - Τι είπε στο LamiaReport ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης...

Επειδή πολλά έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τη δημιουργία hotspots ή κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην Φθιώτιδα και άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι θέμα κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) δεν τίθεται , αφού αυτά αφορούν περιοχές που είναι στις πύλες εισόδου της χώρας.

Μετά τα hotspots;

Ναι, μετά τα Κέντρα Υποδοχής θα πρέπει να γίνουν τα Κέντρα Μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών, τα λεγόμενα Relocation Camp και τα οποία φυσικά θα βρίσκονται στην ενδοχώρα. Μετά την ταυτοποίηση και την ενημέρωση για τα δικαιώματά τους, οι μετανάστες θα διαιρούνται σε ομάδες, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης, και θα πρέπει να οδηγούνται συντεταγμένα στην ηπειρωτική χώρα.

Εδώ λοιπόν τίθεται το ερώτημα. Πόσα και σε ποιες περιοχές θα δημιουργηθούν Relocation Camp;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πρόσφατα έγινε διυπουργική σύσκεψη για το προσφυγικό στο Μέγαρο  Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όπου αποφασίστηκε η επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) στα πέντε νησιά (Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο) καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ενδοχώρα. Για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαία η ενεργότερη συνδρομή του ΥΠΕΘΑ σε διαρκή συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Με σημερινό της δημοσίευμα η οικονομική εφημερίδα "Αγορά", αποκαλύπτει κυβερνητικό σχέδιο για Κέντρα Μετεγκατάστασης σε Λαμία, ΘήβαΛάρισα, Κατερίνη και Κιλκίς.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρει ότι επεξεργάζονται σχέδια τα οποία ωστόσο δεν είναι ανακοινώσιμα.

Κάθετα αντίθετος ο Νίκος Σταυρογιάννης

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με το Δήμαρχο Λαμιέων, μας είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και αν υπάρξει θα είναι αντίθετος, αφού θα είναι υποβάθμιση για την περιοχή.

«Έχω ακούσει κι εγώ διάφορα τις τελευταίες ημέρες για hotspots ή για κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων και άλλα διάφορα, τα οποία γράφονται και διαρρέουν. Αυτό που εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω από την πλευρά μου είναι ότι ο Δήμος Λαμιέων δεν έχει δεχθεί καμία "νύξη" γι αυτό το θέμα, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα. Ωστόσο αφού με ρωτάτε και επιμένετε να απαντήσω, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η θέση μου είναι κάθετα αντίθετη σε οποιονδήποτε τέτοιο σχεδιασμό. Το μόνο σχεδιασμό που θα μπορούσα να φανταστώ είναι αυτός, που έχει να κάνει με βήματα προόδου και ανάπτυξης για τον τόπο, όπως η αξιοποίηση των ιαματικών μας πηγών, πράγμα το οποίο ήδη πράττουμε, και φυσικά όχι με κέντρα προσφύγων που κατά τη γνώμη μου θα υποβάθμιζαν την περιοχή. Από Δευτέρα θα επικοινωνήσω με τα αρμόδια υπουργεία και θα ζητήσω να ξεκαθαρίσουν εαν ισχύει κάτι τέτοιο και θα πράξουμε αναλόγως...», είπε ο Δήμαρχος Λαμιέων.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει άμεσα να το δουν και να πάρουν θέση όλοι οι βουλευτές, ο Περιφερειάρχης και όλοι οι αιρετοί και εκπρόσωποι φορέων του νομού και της Στερεάς, γιατί μπορεί ξαφνικά να τρέχουμε και να μην φτάνουμε, αφού θα είναι κατόπιν εορτής.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση