Ε65: «Πράσινο φως» για τη μεγαλύτερη απευθείας ανάθεση στη (νεότερη) ιστορία των δημοσίων έργων στην Ελλάδα!

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016 08:05 Ε65: «Πράσινο φως» για τη μεγαλύτερη απευθείας ανάθεση στη (νεότερη) ιστορία των δημοσίων έργων στην Ελλάδα!

Ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε προχθές: «έχει επιτευχθεί η επανεκκίνηση όλων των μεγάλων έργων» προσθέτοντας ότι «βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη τα κατασκευαστικά μέτωπα σε όλους τους οδικούς άξονες που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης και είναι διασφαλισμένη η ολοκλήρωση και παράδοση των νέων αυτοκινητοδρόμων στην κυκλοφορία έως τον Μάρτιο του 2017».

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Ζητείται πράσινο φως για την ανάθεση του Λαμία - Ξυνιάδα

Το «πράσινο φως» για τη μεγαλύτερη απευθείας ανάθεση στη (νεότερη) ιστορία των δημοσίων έργων στην Ελλάδα έδωσε το υπουργείο Υποδομών. Πρόκειται για την κατασκευή του τμήματος Λαμία - Ξυνιάδα, στον Ε65, με προϋπολογισμό 263,3 εκατ. ευρώ, το οποίο «εξαιρέθηκε» από το έργο κατά τη συμφωνία επανεκκίνησης του 2013, με τον όρο ότι το Δημόσιο δύναται να δώσει εντολή στον παραχωρησιούχο (Κεντρική Οδός) να το κατασκευάσει. Το ζητούμενο είναι αν η απόφαση αυτή θα εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., ή αν το Δημόσιο καλύπτεται από τη συμφωνία επανεκκίνησης του 2013.

Στον αρχικό του σχεδιασμό, ο Ε65 (ή Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας) περιελάμβανε τη σύνδεση της Λαμίας με την Εγνατία Οδό μέσα από τον Θεσσαλικό Κάμπο. Ενα έργο κατά την προκήρυξη του οποίου ο (Θεσσαλός) υπουργός Γιώργος Σουφλιάς είχε δεχθεί κριτική ότι επρόκειτο για «πολυτέλεια», ακόμα και για τα δεδομένα της περιόδου κατά την οποία προκηρύχθηκε. Εν πάση περιπτώσει, το έργο ανατέθηκε στην κοινοπραξία Κεντρική Οδός, ξεκίνησε να κατασκευάζεται, αλλά τελικά «ψαλιδίστηκε» στη συμφωνία επανεκκίνησης του 2013 (ν. 4219/13). Οπως αποφασίστηκε τότε, θα κατασκευάζονταν μόνο το μεσαίο τμήμα (Ξυνιάδας - Τρικάλων, μήκους 78,6 χλμ.), ενώ τα άλλα τρία τμήματα (Λαμία - Ξυνιάδα, μήκους 32,2 χλμ., Τρίκαλα - Γρεβενά, μήκους 32,4 χλμ. και Γρεβενά - Εγνατία, μήκους 30,6 χλμ.) χαρακτηρίστηκαν από την αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης «αναβαλλόμενα». Για τα τμήματα αυτά το Δημόσιο έπρεπε να αποφασίσει μέσα σε τρία χρόνια αν θα τα δημοπρατήσει αυτοτελώς (εξαιρώντας τα οριστικά από το έργο) ή αν θα τα κατασκεύαζε ο παραχωρησιούχος.

Στις 17 Αυγούστου, λοιπόν, λίγες ημέρες πριν από την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης γνωστοποίησε στην Κεντρική Οδό την πρόθεση του Δημοσίου να της αναθέσει την κατασκευή του τμήματος Λαμίας - Ξυνιάδας. Στις 8 Οκτωβρίου η Κεντρική Οδός δέχθηκε να αναλάβει την ολοκλήρωση του τμήματος (που, σημειωτέον, είναι ημιτελές) και ένα μήνα αργότερα δέχθηκε να αναλάβει την κάλυψη του κόστους της πρόσληψης νομικού συμβούλου (το ποσό 86.100 ευρώ αφαιρέθηκε από την αποζημίωση που έλαβε κατά την επανεκκίνηση του έργου). Χθες το υπουργείο Υποδομών ανέθεσε σε δικηγορικό γραφείο «την απαιτούμενη γνωστοποίηση κρατικής ενίσχυσης» στις κοινοτικές υπηρεσίες.

Το ζητούμενο, βέβαια, είναι αν η απευθείας ανάθεση της κατασκευής ενός τμήματος δρόμου, προϋπολογισμού 263,3 εκατ. ευρώ, επιτρέπεται βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού και παράνομων κρατικών ενισχύσεων. Με δεδομένο ότι η συμφωνία επανεκκίνησης του 2013 εγκρίθηκε από τις κοινοτικές αρχές, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην τίθεται τέτοιο ζήτημα. Ωστόσο, θα αποδειχθεί κατά τη διαδικασία που θα ακολουθήσει, καθώς θα πρέπει να υποβληθεί «φάκελος μεγάλου έργου» στην Ε.Ε. για τη συγχρηματοδότησή του.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα του νότιου τμήματος η εκτίμηση είναι ότι θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα και εφόσον τα παραπάνω χρονικά περιθώρια είναι ορθά, τότε στις αρχές του 2020 ο Ε65 θα ξεκινά από τη Λαμία και θα σταματά στα Τρίκαλα.

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Το 2020 Λαμία-Τρίκαλα

Τον Μάρτιο του 2017, εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί το υπό κατασκευή τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65 Ξυνιάδα - Τρίκαλα ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες, ο οποίος επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα την περιοχή συνοδευόμενος υπηρεσιακούς παράγοντες.

Όπως ανέφερε, με το μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη ο ορίζοντας παράδοσης του έργου έχει «κλειδώσει», με τις εργασίες να προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Χαρακτήρισε εθνικό στόχο την ολοκλήρωση όχι μόνο του Ε65 αλλά και όλων των υπόλοιπων αυτοκινητόδρομων, καθώς σε άλλη περίπτωση οι ποινικές ρήτρες που θα κληθεί να πληρώσει η χώρα «που η ελληνική οικονομία και οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να αντέξουν».

Παράλληλα, όπως ανέφερε, δεν ξεχνιέται το νότιο κομμάτι από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα που ήδη έχει προενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και συνεχίζεται η αλληλογραφία με την Ε.Ε. προκειμένου το υπουργείο να πάρει μέσα στη χρονιά το «πράσινο» φως από τις Βρυξέλλες και με τη σειρά της να ανάψει το «πράσινο» φως στον παραχωρησιούχο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες και σε αυτό το τμήμα.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα του νότιου τμήματος η εκτίμηση είναι ότι θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα και εφόσον τα παραπάνω χρονικά περιθώρια είναι ορθά, τότε στις αρχές του 2020 ο Ε65 θα ξεκινά από τη Λαμία και θα σταματά στα Τρίκαλα.

Με πληροφορίες από "Καθημερινή" και "Ημερησία"

Προσαρμοσμένη αναζήτηση