Γιατί έχασε η Λοκρίδα τρεις «Γαλάζιες Σημαίες» ρωτάει ο Γιάννης Σαρακιώτης

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016 19:35 Γιατί έχασε η Λοκρίδα τρεις «Γαλάζιες Σημαίες» ρωτάει ο Γιάννης Σαρακιώτης
Την απορία του εκφράζει ο Βουλευτής Ν. Φθιώτιδος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γιάννης Σαρακιώτης, μέσω επιστολής του για το θέμα των γαλάζιων σημαιών στις παραλίες και τις μαρίνες της περιοχής της Φθιώτιδος και δη της επαρχίας Λοκρίδος.
 
Απευθυνόμενος στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η οποία διά της Εθνικής Επιτροπής Αξιολόγησης (Ε.Ε.Κ.), προβαίνει στην κατάρτιση εκθέσεως η οποία, εν συνεχεία, όπως προβλέπεται και από την προκαθορισμένη διαδικασία, αποστέλλεται στην αντίστοιχη επιτροπή του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – F.E.E.), που διενεργεί και την τελική κρίση, ζητά να μάθει τους λόγους βάσει των οποίων οδηγήθηκαν στα προσφάτως δημοσιευθέντα αποτελέσματα.
 
Ο κ. Σαρακιώτης αναφέρεται στο γεγονός της μείωσης του αριθμού των ακτών της Φθιώτιδας και συγκεκριμένα του Δήμου Λοκρών, που έλαβαν γαλάζια σημαία το τρέχον έτος σε σύγκριση με αυτόν του 2015, ζητώντας να του γνωστοποιηθούν οι επιμέρους λόγοι εξαιτίας των οποίων παραλίες, όπως αυτές των Λιβανατών (Κυανή Ακτή και Σχοινιάς), της Σουβάλας Αρκίτσας και του Λιβριχιού Αρκίτσας, δεν έλαβαν και φέτος την  επιβράβευση της γαλάζιας σημαίας, μιας και δεν συντελέσθηκε τίποτε ικανό για να μεταβάλλει ριζικά την εικόνα που είχαν το προηγούμενο έτος. 
 
Τέλος, με την επιστολή του, ο Βουλευτής Φθιώτιδας επιδιώκει την αγαστή συνεργασία, προσβλέποντας στην πολύτιμη συνεισφορά τόσο της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, όσο και του αντίστοιχου διεθνούς οργανισμού, ώστε να συμβάλλουν από κοινού στο μέλλον στην τυπική επίσημη αναγνώριση της -ούτως ή άλλως- υψηλής αισθητικής των ακτών της περιοχής της Λοκρίδας και στην ενίσχυση της πολύπλευρης σημασίας τους για την τοπική κοινωνία και οικονομία.
 
Δείτε την επιστολή του Βουλευτή:
 
Προς:
  • Την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ (ΕΕΠΦ)
  • Εθνική Επιτροπή Κρίσεων (ΕΕΚ) για το Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”   
     Αθήνα, 26η Μαΐου 2016
 
Αξιότιμες/οι Κυρίες/οι,
 
Εν όψει της εαρινής τουριστικής περιόδου, κατά την οποία η χώρα μας αναμένεται να φιλοξενήσει εκατομμύρια τουριστών με προσδοκώμενα σημαντικότατα αδιαμφισβήτητα οφέλη για την εθνική οικονομία, πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη σημαντικό βήμα, που ενισχύει επιπλέον την ήδη ελκυστική εικόνα της Ελλάδας, και την έχει αναγάγει σε έναν από τους πιο αγαπημένους και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς διεθνώς. Οι 430 γαλάζιες σημαίες (από 395 του 2015), που έλαβε, έφεραν τη χώρα μας στην τρίτη θέση παγκοσμίως αναφορικά με την ποιότητα των ακτών και των μαρίνων της, συντελώντας στην περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού της προφίλ.
 
Παρά ταύτα, στην περιοχή της Φθιώτιδας και δη στο Δήμο Λοκρών παρατηρείται το εξής παράδοξο.
 
Το 2015 η Φθιώτιδα έλαβε επτά (7) γαλάζιες σημαίες για τις παράκτιες περιοχές των κάτωθι Δήμων:
 
Δήμος Στυλίδας
  • Γλύφα
Δήμος Μώλου - Αγ. Κωνσταντίνου
  • Καμένα Βούρλα
Δήμος Λοκρών
  • Σκάλα Αταλάντης
  • Λιβανάτες /Κυανή Ακτή
  • Λιβανάτες /Σχοινιάς
  • Σουβάλα Αρκίτσας
  • Λιβρίχιο Αρκίτσας
Ενώ για φέτος ο αριθμός περιορίστηκε αισθητά στις εξής τρεις (3) ακτές:
 
Δήμος Στυλίδας
  • Γλύφα
Δήμος Μώλου-Αγ. Κων/νου
  • Καμένα Βούρλα
Δήμος Λοκρών
  • Σκάλα Αταλάντης
με τέσσερις (4) εξ αυτών να χάνονται από το Δήμο Λοκρών.
 
Κατόπιν τούτων και δεδομένης της αρμοδιότητας της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) ως υπεύθυνης υλοποίησης της διαδικασίας του προγράμματος "Γαλάζια Σημαία", καθώς και της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων (ΕΕΚ), η οποία προβαίνει στην κατάρτιση αξιολογικής εκθέσεως και  την οποία καλείται ακολούθως να διαβιβάσει στη Διεθνή Επιτροπή Κρίσεων (ΔΕΚ) του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE), παρακαλείσθε όπως μου γνωστοποιήσετε:
α)  Την έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων (ΕΕΚ) και
β)  Την έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Κρίσεων (ΔΕΚ),
προκειμένου να γίνουν γνωστά τα κριτήρια, τα οποία δεν πληρούσαν οι ακτές του Δήμου Λοκρών, που δεν έλαβαν γαλάζια σημαία.
 
                       Με εκτίμηση,
 
----------------------------------------
                                                                                                         Ιωάννης Αθ. Σαρακιώτης
Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Φθιώτιδος
Προσαρμοσμένη αναζήτηση