Στο.... περίμενε 400.000 αγρότες για το επίδομα του πετρελαίου κίνησης

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014 08:25 Στο.... περίμενε 400.000 αγρότες για το επίδομα του πετρελαίου κίνησης

Τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς το επίδομα που περίμεναν αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Το υπ. Εργασίας ζητά το ποσό να συμψηφιστεί με τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Από τον Οκτώβριο περιμένουν να δουν το χρώμα του χρήματος στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς περίπου 400.000 αγρότες, οι οποίοι δικαιούνται την υπόλοιπη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από το πετρέλαιο κίνησης που καταναλώνουν για τις αγροτικές εργασίες. Ωστόσο, η κατάθεση δεν έχει γίνει ακόμη από το υπουργείο Οικονομικών με αποτέλεσμα ήδη να υπάρχουν αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο. Άλλωστε, το ποσό που πρέπει να επιστραφεί μόνο αμελητέο δεν είναι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για κονδύλι το οποίο ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Ποιος ο λόγος που καθυστερεί η πληρωμή των αγροτών; Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του theTOC.gr τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας δεν έχουν καταλήξει ακόμη αν το ποσό της επιστροφής από τον ειδικό φόρο του πετρελαίου κίνησης, θα πρέπει να συμψηφιστεί με τις οφειλές των αγροτών στα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή στον ΟΓΑ) ή όχι.

Το υπουργείο Εργασίας, επιθυμεί να γίνει ο συμψηφισμός και «πατάει» στην υποπαράγραφο ΙΑ2 του νόμου 4254 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τον περασμένο Απρίλιο. Τι αναφέρει αυτός ο νόμος; «Οι ασφαλιστικοί Οργανισμοί για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών παρακρατούν τα οφειλόμενα ποσά από τις πάσης φύσεως καταβολές, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο, τους φορείς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και Α.Ε. του δημόσιου τομέα, κατ' ανώτατο όριο μέχρι του ύψους οφειλών που αντιστοιχούν στις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές του οικείου φορέα.

Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί εντός του πρώτου δεκαημέρου εκάστου μηνός αποστέλλουν στην ΗΔΙΚΑ ηλεκτρονικά αρχεία οφειλετών (φυσικών προσώπων) ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών. Το Δημόσιο, οι φορείς του Δημοσίου, Ν .Π. Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., και Α.Ε. του δημόσιου τομέα, που καταβάλλουν πάσης φύσεως πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις, αποστέλλουν δέκα (10) ημέρες πριν την ημερομηνία πληρωμής τα ηλεκτρονικά αρχεία των δικαιούχων των ανωτέρω καταβολών στην ΗΔΙΚΑ Α. Ε..

Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. για λογαριασμό των ασφαλιστικών οργανισμών και των φορέων που καταβάλλουν επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, διασταυρώνει εντός δεκαημέρου τα ανωτέρω αρχεία και αποστέλλει στα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα (απευθείας ή μέσω του Συστήματος Πληρωμών ΔΙΑΣ) τα ποσά προς πίστωση των δικαιούχων, αφού έχει γίνει η παρακράτηση των οφειλών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Επίσης, αποστέλλει στο Σύστημα Πληρωμών ΔΙΑΣ, τα ποσά των οφειλών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς τα οποία παρακρατήθηκαν, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται σε πίστωση των λογαριασμών των ασφαλιστικών οργανισμών. Κατόπιν σχετικής συμφωνίας με την ΗΔΙΚΑ Α.Ε., οι φορείς που καταβάλλουν πάσης φύσεως πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις, μπορούν να αποστέλλουν οι ίδιοι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα ποσά προς πίστωση των δικαιούχων και τα ποσά προς πίστωση των λογαριασμών των ασφαλιστικών οργανισμών, κατόπιν της ανωτέρω διασταύρωσης και αποστολής των αναγκαίων στοιχείων από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ στους ανωτέρω φορείς».

Το ίδιο πρόβλημα, είχε δημιουργηθεί και με το επίδομα θέρμανσης το οποίο ήδη διεκδικούν περισσότεροι από 800.000 δικαιούχοι. Στο πετρέλαιο θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών αποφάνθηκε ότι είναι ακατάσχετο επειδή αυτό όριζε σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Για το πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, το υπουργείο Οικονομικών –το οποίο είναι αυτό που πληρώνει- δεν έχει δώσει ακόμη την τελική απάντηση με αποτέλεσμα οι αγρότες να βρίσκονται ακόμη στο …περίμενε.

Πλέον το ζήτημα έχει αποκτήσει και πολιτική διάσταση καθώς με το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές η κυβέρνηση θα βρεθεί στη θέση να δυσαρεστήσει 400.000 ψηφοφόρους πολλοί εκ των οποίων είναι οφειλέτες όχι μόνο των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και ακόμη και της εφορίας. Αν αποφασιστεί ότι θα γίνει ο συμψηφισμός σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο νόμος, τότε χιλιάδες από τους δικαιούχους αγρότες δεν πρόκειται να εισπράξουν ούτε ευρώ τσακιστό.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση