Γιατί ο Κορέντζελος είπε στον Κοτρωνιά «Γρήγορα το κατάλαβες δήμαρχε...»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014 08:25 Γιατί ο Κορέντζελος είπε στον Κοτρωνιά «Γρήγορα το κατάλαβες δήμαρχε...»

Απίστευτα πράγματα ακούστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων, που δείχνουν πόσο "χαλαρά" λειτουργούσε η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Γιώργος Κοτρωνιάς παραδέχθηκε ότι η Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης "έκλεβε" ρεύμα από το Δήμο Λαμιέων επί 10 χρόνια περίπου.

Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα όταν του το είπαν πριν ένα χρόνο. Αξίζει αν σημειωθεί ότι ο πρωην Δήμαρχος ήταν και μέλος του Δ.Σ της εν λόγω εταιρείας.

Η άξια του ρεύματος που οφείλει η εταιρεία στο Δήμο Λαμιέων είναι περίπου 120.000€ και έπρεπε να έρθει ο νέος αντιδήμαρχος Δημήτρης Κορέντζελος μέσα σε λίγους μήνες για να το ανακαλύψει και να το φέρει στην επιφάνεια.

Τι έγινε

Πολύ γρήγορα κατάλαβε η προηγούμενη δημοτική αρχή ότι δεν πλήρωνε το ρεύμα που κατανάλωνε η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ (Ε.Ε.Α.Α. ΑΕ) που της είχε παραχωρηθεί από το Δήμο Λαμιέων από το 2004 η λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

Όπως ομολόγησε κατά τη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Κοτρωνιάς διαπίστωσε μετά από 9 χρόνια, το 2013, ότι η Ε.Ε.Α.Α. ΑΕ κατανάλωνε ρεύμα που χρέωνε στο Δήμο παρότι στη σύμβαση που είχε υπογράψει προβλέπονταν ρητά πως « η Ε.Ε.Α.Α. ΑΕ αναλαμβάνει την εκτέλεση των εργασιών διαλογής των ως άνω δημοτικών αποβλήτων αναλαμβάνοντας τη διαχείριση και λειτουργία του Κέντρου Ανακύκλωσης καθώς και την κάλυψη του συνεπαγόμενου οικονομικού κόστους».

Ρητή ήταν μάλιστα και η υποχρέωση της εταιρίας «να καλύψει το απαραίτητο κόστος για τη λειτουργία του Κέντρου Ανακύκλωσης, ενδεικτικά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης- αποχέτευσης κλπ».

Μα καλά θα αναρωτηθεί κάποιος, πώς γίνεται επί 9 ολόκληρα χρόνια να μην αντιλήφθηκε τίποτα η Επιτροπή Έργου που έπρεπε να συσταθεί βάσει της σύμβασης «για το καλύτερο συντονισμού του έργου»;

Απλούστατα γιατί η εν λόγω ομάδα έργου ουδέποτε συγκροτήθηκε. Γιατί άραγε;

Αλλά και από το Μάιο του 2013, που ισχυρίζεται ο πρώην δήμαρχος πως το αντιλήφθηκε, τι έπραξε ως το τέλος της θητείας του για να επιστραφούν τα χρήματα στο ταμείο του Δήμου;  

Μήπως όλα αυτά τα αναπάντητα ερωτηματικά σχετίζονται με το γεγονός πως ο κ. Κοτρωνιάς ήταν επι χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ;

Κι έπρεπε να φτάσει το φθινόπωρο του 2014 κι ένας αντιδήμαρχος σε ρόλο ντετέκτιβ να ανακαλύψει ότι όλα αυτά τα χρόνια η Ε.Ε.Α.Α. ΑΕ δεν πλήρωνε για το ρεύμα που κατανάλωνε το Κέντρο Ανακύκλωσης το οποίο υπολογίζεται, με πρόχειρους υπολογισμούς, σε 750.000 κιλοβατώρες αξίας 120.000 ευρώ περίπου.

Εύλογη λοιπόν, και πολύ εύστοχη, η διαπίστωση που έκανε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κορέντζελος όταν είπε απευθυνόμενος στον πρώην δήμαρχο: «Γρήγορα το κατάλαβες δήμαρχε…».

Τι γίνεται από δω και πέρα;
Όπως ξεκαθάρισε ο Νίκος Σταυρογιάννης καταρχήν θα πάρει πίσω τα χρήματα που οφείλονται και θα υποχρεωθεί η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ να λειτουργεί το Κέντρο Ανακύκλωσης σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης.

Παράλληλα θα ελεγχθεί νομικά η σύμβαση και θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην καταγγελία της. Σε κάθε περίπτωση πάντως, από το 2016 που τελειώνει η σύμβαση, ο κ. Σταυρογιάννης δεσμεύτηκε πως θα εξετάσει τη δυνατότητα να αναλάβει ο Δήμος, όπως συμβαίνει σε πολλούς δήμους της χώρας μας, τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση