Χριστούγεννα με ήλιο - Πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια από το Σάββατο!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014 07:50 Χριστούγεννα με ήλιο - Πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια από το Σάββατο!

Ο καιρός μέχρι και το Σαββατοκύριακο...

Με ηλιοφάνεια και σχετική ζέστη θα περάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, ωστόσο από την Παρασκευή και κυρίως μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Το Σάββατο η κακοκαιρία θα επεκταθεί σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα με βροχές, σποραδικές καταιγίδες στις παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνια ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό σχετικά υψόμετρο.  Στα λευκά αναμένεται να ντυθούν πολλές πόλεις της δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη), ενώ ο λευκός επισκέπτης θα κάνει την εμφάνιση του και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας (από τα 500-600 μέτρα και άνω), αλλά και της Φθιώτιδας (από τα 800 μέτρα).

Την Κυριακή οι βροχές θα περιοριστούν στα δυτικά, τα βόρεια, το ανατολικό Αιγαίο-Δωδεκάνησα και την Κρήτη, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος με παροδική συννεφιά και πιθανότητα τοπικών βροχών.

Όσον αφορά την προοπτική του καιρού για την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά, διαφαίνεται νέο κύμα κακοκαιρίας την Δευτέρα και Τρίτη καθώς ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό θα μας προσεγγίσει από την Ιταλία στρέφοντας τους ανέμους σε νοτιάδες και το οποίο θα φέρει αρκετές βροχές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο-Δωδεκάνησα, ενώ παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση για τη Φθιώτιδα και όλη τη χώρα από το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα:

Ο καιρός στην Φθιώτιδα
Με ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες θα κυλίσει φέτος ο εορτασμός των Χριστουγέννων στο νομό, ωστόσο το Σάββατο αναμένεται επιδείνωση του καιρού με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα:
Την Τετάρτη και την Πέμπτη (παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων) προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, αλλά από το απόγευμα της Πέμπτης θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3-16 βαθμούς.
Την Παρασκευή προβλέπονται αραιές νεφώσεις που από το βράδυ θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα κυμανθεί από 3-15 βαθμούς.
Το Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, ενώ χιόνια θα πέσουν όχι μόνο στα ορεινά αλλά  και σε ημιορεινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο από τα 800 μέτρα, αλλά πιθανόν στα βόρεια τμήματα να χιονίσει πρόσκαιρα και χαμηλότερα περίπου από τα 600 μέτρα). Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 4-9 βαθμούς.
Την Κυριακή προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς βροχές νωρίς το πρωί και βαθμιαία βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ ασθενείς και η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ο καιρός στην Ελλάδα
Την Τετάρτη (παραμονή Χριστουγέννων) προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ΒΔ 3-5 μποφόρ και στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Την Πέμπτη (Χριστούγεννα) προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Από το απόγευμα και από τα δυτικά θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που τη νύχτα στα δυτικά, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο θα πυκνώσουν. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ΒΔ 3-4, στα ανατολικά Ν-ΝΔ 3-5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Παρασκευή προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και στα βόρεια ορεινά θα χιονίσει. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 4-6 και από το βράδυ στα βόρεια ΒΑ 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές.

Το Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, χιόνια στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας και πιθανόν της κεντρικής χώρας. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν Β-ΒΑ 3-5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές Ν-ΝΔ 4-6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση από βορρά προς νότο.

Την Κυριακή στα δυτικά, τα βόρεια, το ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, καταιγίδες στα θαλάσσια-παράκτια τμήματα και χιόνια στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας. Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών βροχών. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 5-7 μποφόρ που βαθμιαία από το βράδυ θα στραφούν σε νότιους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση