Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σε νομοσχέδιο για την Υγεία ο Βασίλης Κυριακάκης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014 15:23 Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σε νομοσχέδιο για την Υγεία ο Βασίλης Κυριακάκης

Τοποθέτηση του Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Β.Κυριακάκη για το σ/ν "Ίδρυση Παρατηρητηρίου Άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας".

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για το σ/ν «Ίδρυση Παρατηρητηρίου Άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας», Βασίλης Κυριακάκης στην πρωτολογία του τόνισε ότι πρόκειται για ένα ακόμα σχέδιο νόμου στις τελευταίες μέρες της διακυβέρνησής της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποτελεί καθρέφτη της πολιτικής τους αντίληψης για το νομοθετικό έργο και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Είναι ένα σχέδιο νόμου με συρραφή άρθρων, με ρυθμίσεις-σκούπα, με άφθονες τροπολογίες, για να εξυπηρετήσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα, με χαρακτήρα πελατειακό και ρουσφετολογικό και σίγουρα προεκλογικό. Το επιστέγασμα και η επισφράγιση όλων των προηγουμένων είναι την τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για την Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και τη δίμηνη παράταση του μνημονίου. Η τροπολογία με γενικό αριθμό 2234 και ειδικό 207, υποδηλώνει ότι όχι μόνο πάμε σε εκλογές, αλλά και ότι σε αυτές τις εκλογές έχουν δεχτεί την ήττα τους.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, αυτό είναι αποσπασματικό παρόλο που η Κυβέρνηση είχε 2,5 χρόνια περιθώριο να φέρει ολοκληρωμένα νομοσχέδια για να απαντήσει στο μεγάλο ζητούμενο στην υγεία σε συνθήκες ανθρωπιστικής και υγειονομικής κρίσης, τη θωράκιση δηλαδή και την ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας για να προασπισθεί η δημόσια υγεία.

Αντ’ αυτού, έχει πράξει τα εντελώς αντίθετα. Μείωσε αυτά τα χρόνια τις δημόσιες δαπάνες υγείας σε όλα τα επίπεδα -πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, πρόληψη, αποκατάσταση- και φέτος στον Προϋπολογισμό του 2015 προβλέπει επιπλέον μειώσεις, όπως 22% για τα νοσοκομεία και 17% για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Αυτό το σ/ν διευθετεί τις λεπτομέρειες με κάποιες θετικές ρυθμίσεις όπως  για το Παρατηρητήριο Άνοιας, την περιγεννητική φροντίδα και τον μητρικό θηλασμό, κάποιες «μισές ρυθμίσεις» για γιατρούς, αγροτικούς, επικουρικούς, μόνιμους και εφημερίες, κάποιες γραφειοκρατικές ρυθμίσεις για τον ΕΟΠΥΥ, το ΠΕΔΥ, το ΕΣΥ, κάποιες εξόχως αρνητικές όπως για τους φαρμακοποιούς, τον κλάδο νοσηλευτών, την άδεια λειτουργίας των οδοντοτεχνικών εργαστηρίων, το μισθολόγιο των Κέντρων Πρόληψης και κάποιες φωτογραφικές όπως αυτή του άρθρου 30, περί ισχύος της άδειας ιδιωτικών κλινικών που είχαν σύμβαση με το ΙΚΑ με μίσθωση κτηριακών εγκαταστάσεων και εντάχθηκαν αργότερα στο ΕΣΥ.

Πρόκειται για φωτογραφική διάταξη που έχει να κάνει με νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το πρώην θεραπευτήριο του ΙΚΑ στην Πεντέλη, όπου η διοίκηση του «Σισμανογλείου» έχει αποστείλει προς το Υπουργείο Υγείας το πρόβλημα της υποχρέωσης καταβολής 77 εκατομμυρίων ευρώ, κατόπιν αγωγής από εταιρίες που είχαν στην κυριότητά τους τα κτήρια.

Τέλος, όσον αφορά τις υπουργικές τροπολογίες που αφορούν θέματα Υγείας, η διάταξη για το όριο συνταξιοδότησης των γιατρών ΕΣΥ είναι κατάπτυστη, αφού ανεβάζει το όριο από τα εξήντα πέντε στα εξήντα επτά έτη για να μπαλώσει τις τρύπες του ΕΣΥ και να στείλει ακόμα περισσότερους νέους γιατρούς στο εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρόν σ/ν κατατέθηκαν 105 τροπολογίες, εκ των οποίων 16 υπουργικές που θα μπορούσαν να αποτελούσαν να αποτελούν σχέδια νόμου και τελικά ψηφίστηκαν 27.

Ο βουλευτής στη δευτερολογία του κατήγγειλε αυτή την άθλια νομοθέτηση και κατέληξε λέγοντας «Δυστυχώς για εσάς και ευτυχώς για τον ελληνικό λαό δεν μπορείτε να φέρετε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να διορίσετε Πρόεδρο Δημοκρατίας και να καταργήσετε τις εκλογές.».

Δείτε το βίντεο της πρωτολογίας:

Δείτε το βίντεο της δευτερολογίας:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση