Λευκή επιδρομή από αύριο Τρίτη και στη Φθιώτιδα - Δείτε τι καιρό θα κάνει μέχρι την Πρωτοχρονιά

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014 08:15 Λευκή επιδρομή από αύριο Τρίτη και στη Φθιώτιδα - Δείτε τι καιρό θα κάνει μέχρι την Πρωτοχρονιά

Από το απόγευμα της Τρίτης αναμένεται να χιονίσει και στα πεδινά του νομού, ακόμη και μέσα στη Λαμία.

Αλλάζει άρδην το σκηνικό του καιρού από την Τρίτη μέχρι και την Πρωτοχρονιά με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας κατά 8-10 βαθμούς, χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας και θυελλώδεις βοριάδες στα πελάγη 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

Αιτία της μεταβολής αυτής του καιρού θα είναι η κάθοδος πολικών αερίων μαζών προς την νότια Βαλκανική, την Ιταλία και κατ' επέκταση προς τη χώρα μας.

Όσον αφορά τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων:
Την Τρίτη θα πέσουν χιόνια σε όλα τα ορεινά, στα κεντρικά ημιορεινά (από τα 300 μέτρα και άνω) καθώς και στα βόρεια πεδινά (Μακεδονία και Θεσσαλία). Από το απόγευμα της Τρίτης θα χιονίσει και στην πεδινή Φθιώτιδα.

Την Τετάρτη (παραμονή Πρωτοχρονιάς) θα χιονίζει στα κεντρικά και βόρεια πεδινά (Φθιώτιδα, Θεσσαλία και Μακεδονία) καθώς και στα ημιορεινά της Εύβοιας, Βοιωτίας, Αττικής και ΒΑ Πελοποννήσου (από τα 300 μέτρα και άνω).

Την Πέμπτη (Πρωτοχρονιά) ο χιονιάς θα αφορά τα κεντρικά και βόρεια πεδινά (Μαγνησία, Φθιώτιδα και νότια Χαλκιδική) καθώς και τις ημιορεινές περιοχές της Εύβοιας, Βοιωτίας, Αττικής και ΒΑ Πελοποννήσου (από τα 300 μέτρα και άνω).

Δείτε παρακάτω τι καιρό θα κάνει στη Φθιώτιδα και όλη τη χώρα τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα:

Ο καιρός στην Φθιώτιδα
Από το απόγευμα της Τρίτης αναμένεται να χιονίσει και στα πεδινά του νομού, ακόμη και μέσα στη Λαμία. Την Παραμονή και ανήμερα την Πρωτοχρονιά (Τετάρτη και Πέμπτη) θα υπάρξει κατά τόπους χιονόστρωση κυρίως στα ανατολικά και νότια του νομού.

Ο χιονιάς θα διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς και στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί.

Πιο συγκεκριμένα:

Την Κυριακή προβλέπονται νεφώσεις με βροχές από το απόγευμα και έπειτα που τη νύχτα θα ενταθούν. Χιόνια θα πέσουν αργά το βράδυ στα δυτικά ορεινά από τα 1600-1700 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς αλλά από το μεσημέρι θα στραφούν βαθμιαία σε ΝΑ 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3-13 βαθμούς.

Τη Δευτέρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και λίγα χιόνια στα ορεινά από τα 1200-1300 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-12 βαθμούς.

Την Τρίτη προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο και από το απόγευμα χιόνι και στα πεδινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ ασθενείς και η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση με τη μέγιστη τιμή της να μην ξεπερνάει τους 4 βαθμούς.

Την Τετάρτη (παραμονή Πρωτοχρονιάς) προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0-2 βαθμούς.

Την Πέμπτη (Πρωτοχρονιά) προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0-2 βαθμούς.

Ο καιρός στην Ελλάδα
Την Κυριακή προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Μακεδονία. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και πρόσκαιρα και σε ημιορεινές περιοχές (π.χ. Φλώρινα, Κοζάνη). Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τη νύχτα στο ανατολικό Αιγαίο όπου και θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ στο Ιόνιο και από το απόγευμα στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 11 βαθμούς, στα δυτικά από 4-15 (στην Ήπειρο κατά τόπους 5-6 βαθμούς χαμηλότερη), στα ανατολικά από 2-15 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου-Κρήτη από 10-17 βαθμούς.

Την Δευτέρα στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική-νότια νησιωτική χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και βαθμιαία σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στο ΝΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ 6-8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση, αλλά βαθμιαία στα δυτικά και βόρεια θα επικρατήσουν ΒΔ άνεμοι 4-6 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα στο βόρειο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση από βορρά προς νότο.

Την Τρίτη στα κεντρικά και νότια προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και τα κεντρικά ημιορεινά και πρόσκαιρα τη νύχτα σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα στα κεντρικά και νότια πιθανόν κατά τόπους να είναι ισχυρά. Οι άνεμοι στα ΝΑ θα πνέουν ΝΔ 6-7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση και στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες διευθύνσεις 5-7 και στα κεντρικά-βόρεια 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί στην κεντρική και βόρεια χώρα όπου στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Την Τετάρτη (παραμονή Πρωτοχρονιάς) αρχικά στα ανατολικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας αλλά και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ 6-8 και πιθανόν στο βόρειο Αιγαίο 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί στην κεντρική και βόρεια χώρα όπου στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Την Πέμπτη (Πρωτοχρονιά) προβλέπονται νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, τα ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας αλλά και σε πεδινές της βόρειας και πιθανόν της κεντρικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ 5-7 και πρόσκαιρα στα πελάγη 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία:

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

• Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

- να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

- να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες

- να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.

- να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

- να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

- να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

- να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

• Αν μετακινούνται πεζή, να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων (καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι):

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να ντύνονται κατάλληλα.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τη νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση