Θανάσης Μιχελής: "Βλέπω θετικά σημάδια ανάπτυξης για το Πανεπιστήμιο στη Λαμία"

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016 11:30 Θανάσης Μιχελής: "Βλέπω θετικά σημάδια ανάπτυξης για το Πανεπιστήμιο στη Λαμία"

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Φθιώτιδα Θανάσης Μιχελής, δραστηριοποιείται αθόρυβα, μεταξύ των άλλων και για την αναβάθμιση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου της πόλης μας...

Δείτε τι μας απάντησε σε μια σύντομη συζήτηση - συνέντευξη που είχαμε μαζί του.

ΕΡ: Πολλά συζητούνται για τα τμήματα του Πανεπιστημίου στη Λαμία. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι; Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία.
ΑΠ: Δύο συγκεκριμένα δεδομένα που θα σας περιγράψω αποτελούν θετικά σημάδια στήριξης και ανάπτυξης των τμημάτων του Πανεπιστημίου στην πόλη μας. Πρώτο είναι ο αυξημένος αριθμός εισακτέων. Δεύτερο είναι η «παιδαγωγική επάρκεια» που δόθηκε, από το Ινστιτούτο Εκπ/κης Πολιτικής, στο τμήμα Πληροφορικής, προϋπόθεση διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η στόχευση για εξασφάλιση μονίμων θέσεων Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ), σε ικανοποιητικό αριθμό. Προς το παρόν οι ανάγκες αυτές εξυπηρετούνται είτε με αποσπάσεις εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια Εκπ/ση, είτε με προσωρινούς εκπαιδευτικούς ("407"-κάτοχοι διδακτορικών κλπ προσόντων).

ΕΡ: Επι τη ευκαιρία να ρωτήσω, η κα Μπαζιάνα σε ποια κατηγορία εντάσσεται;
ΑΠ: Aπ΄ ότι γνωρίζω θέσεις ΔΕΠ δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη. Προς το παρόν οι διδακτικές ανάγκες αντιμετωπίζονται με επιλογή -προσωρινό διορισμό- προσοντούχων ως “407”. Η κα Μπαζιάνα, ως διδάκτωρ, μια τέτοια θέση ζήτησε.

ΕΡ: Χθες στην συζήτηση στη Βουλή για θέματα παιδείας υπήρξαν αντιπαραθέσεις. Πως το σχολιάζετε;
ΑΠ: Υπήρξε ένας εκτενής, αναλυτικός αλλά και έντονος διάλογος. Μου έκανε εντύπωση γιατί ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη συζήτηση για την παιδεία, έναν προνομιακό χώρο της αριστεράς και ιδιαίτερα φέτος που τα σχολεία λειτούργησαν με πληρότητα από την πρώτη ημέρα. Λέω προνομιακό χώρο με δεδομένου ότι η γενική θεώρηση της αριστεράς αναφέρεται σε μια παιδεία δωρεάν και με έντονη την ανθρωπιστική κατεύθυνση. Αντίθετα η δεξιά θεώρηση αναφέρεται σε μια παιδεία με έντονα τα στοιχεία της ιδιωτικοποίησης και κατάρτισης. Εν τέλει και οι δύο προαναφερόμενες απόψεις εκφράστηκαν αντιπαραθετικά. Ωστόσο φάνηκαν και σημεία σύγκλισης.

ΕΡ: Ένα σχόλιο για την επικαιρότητα και τα τρέχοντα πολιτικά θέματα;
ΑΠ: Η 1η αξιολόγηση έκλεισε, η 2η ομοίως και βαδίζουμε προς την εκταμίευση της δόσης 2,8δις. Ακολουθεί η διαπραγμάτευση για το χρέος. Η όλη πορεία ήταν και είναι δύσκολη, αλλά είναι αυτή που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι ου 2015. Η σύσκεψη και η κοινή ανακοίνωση των 7 χωρών του νότου αποτελούν ένα σημαντικό βήμα ομαδικής δράσης κατά της πολιτικής λιτότητας των βορείων της Ευρώπης. Τέλος θα σημείωνα πως ο νόμος για την αδειοδότηση και τη νόμιμη εκπομπή των καναλιών βαδίζει κανονικά έστω και με την αντίδραση των καναλαρχών και αντιπολίτευσης, που τους στηρίζει. Πέραν της αυθαιρεσίας, διαπλοκής και μη απόδοσης φόρων, είναι ανάγκη η χώρα να αποκτήσει κεντρικά ΜΜΕ πληροφόρησης και όχι προπαγάνδας.     

Προσαρμοσμένη αναζήτηση