Επανέρχεται δριμύτερος ο χιονιάς - Που θα χτυπήσει περισσότερο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 05 Ιανουαρίου 2015 08:30 Επανέρχεται δριμύτερος ο χιονιάς - Που θα χτυπήσει περισσότερο

Τσουχτερό κρύο, αλλά όχι χιόνια στη Φθιώτιδα στη νέα επέλαση του χιονιά, που θα χτυπήσει και πάλι ανατολικά και πιο νότια...

Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας στην Εύβοια, τις Σποράδες, την Αττική, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο κατά 10-12 βαθμούς και χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές.

Την Τρίτη και την Τετάρτη η ψυχρή εισβολή θα κορυφωθεί και τα χιόνια θα φτάσουν ακόμη και στα παραθαλάσσια τμήματα των περιοχών αυτών, ενώ χιόνια θα πέσουν ακόμη και στην πεδινή Βοιωτία και την Αττική.

Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά από την Τρίτη έως και την Πέμπτη, ενώ το διήμερο Τρίτη-Τετάρτη οι βοριάδες στα πελάγη θα φτάνουν τα 5-7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.
Την Πέμπτη τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και σταδιακά θα περιοριστούν στη βόρεια Κρήτη ενώ και οι βοριάδες βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση από το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα:

Ο καιρός στην Φθιώτιδα
Ο επικείμενος χιονιάς θα αφήσει ανεπηρέαστη τη Φθιώτιδα η οποία θα έχει ηλιοφάνεια, ΒΔ ανέμους 4-5 μποφόρ και τσουχτερό κρύο. Λίγα χιόνια θα πέσουν στην Βοιωτία (από τη Θήβα και νοτιότερα) ενώ οι χιονοπτώσεις θα είναι εντονότερες στην κεντρική και νότια Εύβοια καθώς και στην βόρεια-ανατολική Αττική όπου θα το στρώσει μέχρι τη θάλασσα. Παγετός θα σημειωθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί.

Πιο αναλυτικά:

Την Δευτέρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα διαλυθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4-6 βαθμούς με ραγδαία πτώση από το απόγευμα.

Την Τρίτη (Θεοφάνεια) προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με μέτριους ΒΔ ανέμους 4-5 μποφόρ και θερμοκρασία από 0-4 βαθμούς.

Την Τετάρτη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με ασθενείς ΒΔ ανέμους 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί από -1 έως 3 βαθμούς. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με ασθενείς ανέμους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο και θα φτάσει την Πέμπτη τους 7 βαθμούς και την Παρασκευή τους 12.

Ο καιρός στην Ελλάδα
Την Δευτέρα στα κεντρικά και νότια προβλέπονται τοπικές βροχές και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα πρόσκαιρες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και βαθμιαία στα νότια ημιορεινά που κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5-7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από βορρά προς νότο και θα κυμανθεί στην Μακεδονία-Θράκη από -4 έως 7 βαθμούς, στα δυτικά από -1 έως 12 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά από -3 έως 10 βαθμούς και στο Αιγαίο-Κρήτη από 6-12 βαθμούς.
 
Την Τρίτη στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις και στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές χιονόνερο. Τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη πιθανόν κατά τόπους να είναι έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο στα βόρεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5-7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ στα δυτικά, τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός.
 
Την Τετάρτη στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις και στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές χιονόνερο. Τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη πιθανόν κατά τόπους να είναι έντονα. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται στις βορειότερες περιοχές από το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο στα βόρεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5-7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση στα δυτικά και βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
 
Την Πέμπτη στα ανατολικά και νότια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις που βαθμιαία θα περιοριστούν στη βόρεια Κρήτη και θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα πνέουν μεταβλητοί 3-4 και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 5-7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση