Αλλάζει η ώρα την Κυριακή - Πώς καθιερώθηκε το να αλλάζει η ώρα!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016 20:47 Αλλάζει η ώρα την Κυριακή - Πώς καθιερώθηκε το να αλλάζει η ώρα!

Σε λίγες ημέρες πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω, καθώς η ώρα αλλάζει από θερινή σε χειμερινή. 

Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου, ο δείκτης θα μετακινηθεί μια ώρα πίσω, χαρίζοντας σε εκείνους που λατρεύουν τον ύπνο μια έξτρα ώρα απόλαυσης.

Έτσι στις 4:00΄ τα ξημερώματα της Κυριακής, γυρίστε τους δείκτες του ρολογιού μια ώρα πίσω, ώστε να δείχνουν 3:00΄. Η επόμενη φορά που θα αλλάξει η ώρα θα είναι το Μάρτιο του 2017, όποτε και ο δείκτης θα μετακινηθεί μια ώρα μπροστά.

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας καθιερώθηκε δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973. Τότε αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας με έναρξη το έτος 1975.

Η αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να τηρήσουν με νόμο, γίνεται, πλέον, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT).

Η θερινή ώρα τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς. Επομένως η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση