Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταυρογιάννης: «Να δοθεί, επιτέλους, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο θεσμικός ρόλος που της αρμόζει»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 08:24 Σταυρογιάννης: «Να δοθεί, επιτέλους, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο θεσμικός ρόλος που της αρμόζει»

«Να δοθεί, επιτέλους, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο θεσμικός ρόλος που της αρμόζει» υπογράμμισε  ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απεύθυνε στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε χθες, στο συνεδριακό κέντρο του Κάστρου Λαμίας.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης σημείωσε:

«Με χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στη Λαμία, την έδρα του Δήμου μας και πρωτεύουσα της Φθιώτιδας και της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.Θα ήταν, βέβαια, μεγαλύτερη η χαρά μου, εάν το αντικείμενο της σημερινής διευρυμένης συνεδρίασης είχε σχέση με την επεξεργασία θέσεων και προτάσεων για την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και όχι με την αναζήτηση τρόπων άμυνας και αντίδρασης της Αυτοδιοίκησης απέναντι σε ένα πολυσέλιδο πόρισμα μιας επιτροπής που ο ίδιος ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι δε δεσμεύει μεν την κυβέρνηση αλλά δεν έχουμε ακόμα τις δικές της θέσεις.

Και τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά και ποικίλα. Υπάρχει βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και όλων των άλλων κομμάτων να δοθεί στην αυτοδιοίκηση ο θεσμικός ρόλος που της αναλογεί ή βρισκόμαστε μπροστά σε μια άλλη προσπάθεια απαξίωσης της Αυτοδιοίκησης και των εκπροσώπων της, των αιρετών δηλαδή που την υπηρετούν και, μάλιστα, υπό τις συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε;

Για τα ζητήματα που μπαίνουν στο τραπέζι του διαλόγου με βάση το πόρισμα της Επιτροπής όσον αφορά το σύστημα εκλογής των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβούλων, να σας θυμίσω, αγαπητοί συνάδελφοι, τις θέσεις της ΚΕΔΕ από το τελευταίο τακτικό συνέδριο της Θεσσαλονίκης:

  1. Προηγείται η μεταρρύθμιση, οι αλλαγές και μετά συζητούμε για το εκλογικό σύστημα.

Και επιτρέψτε μου μια επισήμανση: η ανάγκη αναλογικότερης εκπροσώπησης του Δημοτικού Συμβουλίου και διασφάλισης της σύγκλισης των δημοτικών παρατάξεων με διαφάνεια δε λύνεται με το να δημιουργήσουμε ζητήματα διοίκησης στο Δήμο με αδιαφανείς διεργασίες για πλειοψηφίες που δε θα βασίζονται σε συγκλίσεις θέσεων αλλά σε προσεγγίσεις άλλων στόχων και σκοπών.

  1. Η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών.
  2. Να μπει τέλος στη συνεχή μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων.
  3. Και βέβαια να επαναλάβω πως το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει, αφού συνομιλήσει με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία, να καταθέσει τις προτάσεις του. Στο μεταξύ εμείς οφείλουμε να αποκρυσταλλώσουμε θέσεις και απόψεις και να είμαστε έτοιμοι με οριστικές θέσεις και προτάσεις για τη συζητούμενη μεταρρύθμιση η οποία πρέπει και μπορεί να περιλαμβάνει συνολικά τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας.

Η μεταρρύθμιση αυτή, πρέπει να έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού επιτελικού κράτους, με ενισχυμένο το ρόλο της Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και όχι στην υποβάθμισή του, αφού είναι γενικά αποδεκτό ότι είναι, ίσως, ο μόνος θεσμός της πολιτείας, του κράτους που έμεινε όρθιος στα χρόνια της κρίσης, στηρίζοντας την καθημερινότητα των πολιτών και συμβάλλοντας στην επίλυση πολλών ζητημάτων που δεν είναι ευθύνη και αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης.

Τα παραδείγματα πολλά και σε όλους γνωστά.

Και βέβαια να υπάρχει πλήρης διαχωρισμός αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων άρα και ευθυνών μεταξύ Δήμων και Περιφερειών. Και να ξεκαθαρίσουμε ότι η περιφερειακή Αυτοδιοίκηση υπάρχει για να υπηρετεί άλλους σκοπούς και ανάγκες και άλλους η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση.

Δε θα ήθελα να αναφερθώ επί μακρόν και να σας κλέψω χρόνο σε επιμέρους ζητήματα, θα ήταν όμως παράλειψή μου να μην επισημάνω ότι, για μας τους περιφερειακούς Δήμους, είναι αδιανόητη η συζήτηση για κατάργηση των Τοπικών Συμβουλίων, γιατί χωρίς αυτά και τους Προέδρους τους δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε στις απομακρυσμένες κοινότητες. Ίσα- ίσα που πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους. Και να δούμε με τη δέουσα προσοχή ζητήματα όπως αυτά των ξεχωριστών ψηφοδελτίων στις Δημοτικές Ενότητες. Αν θέλουμε να ξεκινήσουμε τη διάλυση των Καλλικρατικών Δήμων, υπάρχει άλλος δρόμος, αυτός της ειλικρίνειας, ας τον ακολουθήσουμε και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.  

Όπως πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες όσοι μέσα στην κυβέρνηση εμμένουν στην αφαίρεση της δυνατότητας των Δημάρχων να επιλέγουν τους Γενικούς Γραμματείς μια με το διορισμό εκτελεστικών και την άλλη με επιλογή από μια μικρή ελεγχόμενη λίστα. Όλα αυτά δημιουργούν καχυποψία και δεν συμβάλλουν στην αναγκαιότητα ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου.

Τέλος, θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στο ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων στη καθαριότητα του Δήμου. Το ζήτημα αντιμετωπίστηκε με προχειρότητα και συνεχίζει να αντιμετωπίζεται χωρίς να διασφαλίζεται εκ των προτέρων νομοτεχνικά η πληρωμή των εργαζομένων.Όπως και στην εμμονή των δανειστών μας και στην αδυναμία των κυβερνήσεων να πείσουν ότι οι ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης, Δήμοι και ΔΕΥΑ δεν επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Αν συνεχίσουμε έτσι, ΔΕΥΑ και υπηρεσίες των Δήμων σε πολύ λίγα χρόνια δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.

Και να κλείσω λέγοντας ότι η αυτοδιοίκηση πρώτο βαθμού είναι αποκλεισμένη από το ΕΣΠΑ και χρειάζεται ειδικό χρημαδοτικό εργαλείο με πόρους από συγκεκριμένες πηγές ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, ΕΤΕ, Πράσινο Ταμείο κ.αΚαι μια νομοθετική ρύθμιση, επιτέλους, για να αλλάξει το άρθρο 20 του νόμου 4387/2016 που στερεί τη δυνατότητα από πολλούς αιρετούς να προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους σε θέσεις ευθύνης (μέλη ΔΣ, νομικών προσώπων, Αντιδήμαρχοι και άλλα). Η αλλαγή του Καλλικράτη και η μεταρρύθμιση της Δημόσιας διοίκησης είναι ζωτικής σημασίας σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Είναι εθνική υπόθεση, υπόθεση όλων. Μας αφορά όλους. Κεντρική και αποκεντρωμένη διοίκηση, Περιφέρειες, Δήμους και τοπικές κοινωνίες και γι αυτό πρέπει να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια από όλους με ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις που να εδράζονται σε επιχειρήματα και στη βάση της συνεννόησης, της σύγκλισης και της κοινής στόχευσης.

Είναι ιστορική ευθύνη της Αυτοδιοίκησης ενωμένη και πάνω από τα μικρά και τα λίγα που μας χωρίζουν, να παλέψει για μια καλύτερη χώρα στην οποία οι Δήμοι με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας στηρίζοντας τη δύσκολη καθημερινότητα των τοπικών μας κοινωνιών.»

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τον χαιρετισμό του Νίκου Σταυρογιάννη που απεύθυνε στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Κάστρου Λαμίας.