«Δεν πάει άλλο» λένε οι Δήμαρχοι

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 08:40 «Δεν πάει άλλο» λένε οι Δήμαρχοι

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Κεντρική Διοίκηση έστειλαν σήμερα από τη Λαμία οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης μαζί με τους προέδρους της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γιώργο Κωτσό και Στερεάς Ελλάδας Λουκά Υπερήφανο παραχώρησαν Συνέντευξη Τύπου στη Λαμία, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε η κοινή σύσκεψη των ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας στο αμφιθέατρο του κάστρου της Λαμίας.

«Στις 3 Απρίλη αποφασίζουμε για το μέλλον του θεσμού μας και των τοπικών μας κοινωνιών», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος είπε ότι η Διοικητική Μεταρρύθμιση είναι ένα αναγκαίο βήμα εκσυγχρονισμού της χώρας και υπογράμμισε πως οι Δήμοι δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να αλλάξει τον Καλλικράτη, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Δείτε το βίντεο:

Λίγο αργότερα στο Συνεδριακό Κέντρο Κάστρου Λαμίας στη διευρυμένη συνεδρίαση των αιρετών των Δήμων Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη», όλοι οι αιρετοί που συμμετείχαν είπαν ναι στις μεταρυθμίσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες, αλλά όχι με τον τρόπο που το μεθοδεύει η κυβέρνηση.

«Όποιος οραματίζεται να περάσει μεταρρύθμιση με νυχτερινές τροπολογίες και ερήμην της Αυτοδιοίκησης, πλανάται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε: «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τους πολίτες, χωρίς τους πολίτες. Πως είναι δυνατόν να γίνει διάλογος όταν η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει τις θέσεις της και κρύβεται πίσω από ένα πολυσέλιδο και ανερμάτιστο πόρισμα μιας επιτροπής».

Οι 11 «κόκκινες γραμμές» της ΚΕΔΕ

  1. Απαιτούμε να ανοίξει αμέσως τα χαρτιά της η Κυβέρνηση και να μας παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της. Όχι άλλο «κρυφτούλι» πίσω από ένα Πόρισμα Επιτροπής που η ίδια παραδέχεται ότι δεν τη δεσμεύει.
  2. Είναι αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και την ΚΕΔΕ, ώστε να συζητηθεί αναλυτικά πριν την κατάθεση του Νομοσχεδίου η ανακατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων στους Δήμους, στο πλαίσιο της νέας διοικητικής οργάνωσης του Κράτους. Η επαναοριοθέτηση των αρμοδιοτήτων πρέπει να υπηρετεί το στόχο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.
  3. Δεν συζητάμε καμία αλλαγή του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη των Δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων. Η απλή αναλογική δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα οδηγήσει στη διάλυση των Δήμων.
  4. Απαιτούμε την θέσπιση συγκεκριμένων πολιτικών για την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών. Δεν θα επιτρέψουμε να αντιμετωπίζονται ως πολιτικό προσωπικό Β’ Κατηγορίας οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης.
  5. Είμαστε αντίθετοι στη μείωση της θητείας των αιρετών της Αυτοδιοίκησης από τα 5 στα 4 χρόνια.
  6. Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα των Δημάρχων να επιλέγουν τους συνεργάτες τους. Είμαστε αντίθετοι στο διορισμό εκτελεστικών γραμματέων – επιτρόπων από την Κεντρική Κυβέρνηση.
  7. Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους. Απαιτούμε να μας πει η Κυβέρνηση πόσο θα κοστίσει η μεταρρύθμιση και από πού θα χρηματοδοτηθεί.
  8. Απαιτούμε την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων με συγκεκριμένες πολιτικές: Φορολογική αποκέντρωση . Άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016. Αποκατάσταση των ΚΑΠ. Πρόσβαση των Δήμων στο ΕΣΠΑ μέσω ειδικού προγράμματος ύψους 2 δις. Δημιουργία Αναπτυξιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πόρους. Απόδοση πόρων του Πράσινου Ταμείου για έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στους Δήμους.
  9. Απαιτούμε τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και διατηρησιμότητας των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Οι Δήμοι πρέπει να αναλάβουν τη διοίκηση του τοπικού κοινωνικού κράτους.
  10. Πρέπει να υιοθετηθεί μια σύγχρονη πολιτική για το ανθρώπινο δυναμικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  11. Δεν δεχόμαστε καμία μεταρρύθμιση που δεν θα προβλέπει τη διεύρυνση του ρόλου των Δήμων στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.

Σταυρογιάννης: «Να δοθεί, επιτέλους, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο θεσμικός ρόλος που της αρμόζει»

«Να δοθεί, επιτέλους, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο θεσμικός ρόλος που της αρμόζει» υπογράμμισε  ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απεύθυνε στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Κάστρου Λαμίας.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τον χαιρετισμό του Νίκου Σταυρογιάννη:

Δείτε φωτογραφίες από την κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Κάστρου Λαμίας.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση