Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνέντευξη Γιάννη Γεωργαντά, υποψηφίου με το Κίνημα στη Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015 13:40 Συνέντευξη Γιάννη Γεωργαντά, υποψηφίου με το Κίνημα στη Φθιώτιδα

Ο Γιάννης Γεωργαντάς, 28 ετών σήμερα, υπήρξε ο νεότερος Δημοτικός Σύμβουλος στην ιστορία του Δήμου Αθηναίων. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λαμία Φθιώτιδας.

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στη Φυσική Περιβάλλοντος - Μετεωρολογία και σήμερα δραστηριοποιείται επαγγελματικά στις εκδόσεις εκπαιδευτικών βιβλίων έχοντας ιδρύσει την εταιρεία «Εκδόσεις Γεωργαντάς».

Συνέντευξη στο Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και στο LamiaReport:

ΕΡ:Δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω γιατί ένας νέος άνθρωπος επιλέγει να είναι υποψήφιος με το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου.
ΑΠ: Κύριε Κωνσταντόπουλε το γεγονός πως είμαι νέος άνθρωπος μου δίνει τη δύναμη να μη συμβιβάζομαι και ιδεαλιστικά σκεπτόμενος να υπηρετώ τις αξίες μου. Κάνω λοιπόν μία επιλογή που μπορεί ως ένα βαθμό να είναι αντιδημοφιλής αλλά είναι επιλογή πιστή στις αρχές μου, συμβατή με τη συνείδηση μου και επιλογή ευθύνης. Είμαι λοιπόν υποψήφιος με το Κίνημα γιατί πιστεύω στις παραδοσιακές αρχές και αξίες του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Στην αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη συλλογικότητα. Στη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Αρχές και αξίες που σήμερα είναι πιο επίκαιρες από ποτέ όμως λείπουν από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.
 
ΕΡ: Μπορεί όμως αυτές τις αρχές και αξίες που επικαλείστε να τις υπηρετήσει ο Γιώργος Παπανδρέου;
ΑΠ: Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει λοιδορηθεί εντός συνόρων όσο κανείς άλλος πολιτικός τα τελευταία χρόνια. Ξεχνάμε όμως πως είναι ο άνθρωπος που έφερε την ελεύθερη ραδιοφωνία στην Ελλάδα, ίδρυσε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, συνέβαλε στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και εργάστηκε για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Πιο πρόσφατα είναι αυτός που έφερε το opengov για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο τομέα και τη Διαύγεια με την οποία έχουμε πρόσβαση όλοι οι πολίτες σε κάθε δημόσια δαπάνη. Εφάρμοσε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και τόσα άλλα που αποδεικνύουν πως θέλει και μπορεί να υπηρετήσει τις αρχές και τις αξίες που σας ανέφερα προηγουμένως.
 
ΕΡ: Είναι όμως και αυτός που έφερε το μνημόνιο…
ΑΠ: Λάθος. Το μνημόνιο το έφερε η καταστροφική πενταετία του Καραμανλή και συνολικά οι παθογένειες της ελληνικής πολιτείας. Με το χρέος στα ύψη, το έλλειμμα στο 15,6 % (περίπου 36 δις) και τις αγορές σε επίθεση κερδοσκοπίας δεν υπήρχαν πολλές επιλογές. Θα μπορούσε να επιλεγεί η χρεοκοπία ή ένα μεγάλο κούρεμα των καταθέσεων. Εκτιμώ όμως πως καμία από τις επιλογές αυτές δεν ήταν προτιμότερες του μνημονίου. Μη ξεχνάμε επίσης πως η στάση της Ευρώπης ήταν εχθρική. Εμείς τότε είχαμε προτείνει την έκδοση Ευρωομολόγων. Μία πρόταση ρηξικέλευθη που θα βοηθούσε στην Ευρωπαική οικονομική ολοκλήρωση και θα έδινε ανάσες στην χώρα μας να λύσει το πρόβλημα. Επιπλέον είχαμε μιλήσει για πρόβλημα υπερεθνικό καθώς ουσιαστικό μέρος του προβλήματος ήταν η αντιδημοκρατική λειτουργία του κόσμου. Συγκεκριμένα ο παραγκωνισμός της πολιτικής από την οικονομική ολιγαρχία. Όμως κύριε Κωνσταντόπουλε τότε χάσαμε! Κέρδισε η ευρωπαική συντήρηση που στοιχήθηκε πίσω από τον δεξιό γαλλογερμανικό άξονα. Για να είμαστε ακριβέστεροι έχασε συνολικά η Ευρώπη.
 
ΕΡ: Και σήμερα τι έχει αλλάξει και σας κάνει να πιστεύετε πως θα κερδίσετε;
ΑΠ: Το μόνο που πιστεύουμε είναι πως αξίζει να δοθεί η μάχη. Πρέπει να δοθεί η μάχη! Όταν η ανεργία των νέων καλπάζει, όταν σε καιρό κρίσης η παγκόσμια ελίτ συσσωρεύει πλούτο με αυξητικούς ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, όταν η τεχνολογική πρόοδος δεν δεσμεύεται προς όφελος της ανθρωπότητας τότε δεν μπορούμε παρά να συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως ένας καλύτερος και δικαιότερος κόσμος πρέπει να κερδηθεί!

ΕΡ: Τελικά «λεφτά υπάρχουν»;
ΑΠ: Κύριε Κωνσταντόπουλε η συγκεκριμένη φράση διαστρεβλώθηκε στον μέγιστο βαθμό. Ειπώθηκε και ισχύει ακόμα σήμερα πως λεφτά υπάρχουν αν χτυπήσουμε τη διαφθορά και τη διαπλοκή, αν αναπτύξουμε τις δυνατότητες της χώρας μας, αν απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις των πολιτών αυτής της χώρας. Αυτή λοιπόν η φράση αντί να μετουσιωθεί σε αίτημα ολόκληρης της κοινωνίας κάποια συμφέροντα πέτυχαν την πλήρη αποδόμηση της.

ΕΡ: Η γνώμη σας για τον Συριζα ποια είναι;
ΑΠ: Ο Σύριζα όσο ήταν ένα μικρό κόμμα του 4% ήταν ένα κόμμα με σαφή προσανατολισμό, με άποψη καθαρή και μία ζηλευτή κουλτούρα. Ωστόσο όταν η κρίση επέβαλλε αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη ο Σύριζα έχασε τα θετικά στοιχεία του παρελθόντος του και επιδόθηκε σε ένα μίζερο κυνήγι της εξουσίας. Δυστυχώς δε στάθηκε στο ύψος τον περιστάσεων και επεδίωξε το πρόσκαιρό πολιτικό κέρδος αντί της συμβολής στην εθνική προσπάθεια. Είναι το κόμμα που σιγοντάριζε απρεπείς κοινωνικοπολιτικές συμπεριφορές και το κόμμα του οποίου ο πρόεδρος έφτασε να συγκρίνει τον πρωθυπουργό του 44% με τον κατοχικό ψευτοπρωθυπουργό Τσολάκογλου. Τέλος, είναι το κόμμα στο οποίο προαυλίζονται διάφορα χαιδεμένα παιδιά του συστήματος που σήκωσαν σημαία ευκαιρίας παριστάνοντας από τη μία στιγμή στην άλλη τα μεγαλοστελέχη της ανανεωτικής αριστεράς. Ο Συριζα όπως και η Νέα Δημοκρατία τα χρόνια που φτάσαμε λίγο πριν την εθνική καταστροφή αντί να βάλλουν σε πρώτο πλάνο το πατριωτικό καθήκον καταδέχτηκαν να τα ποντάρουν όλα για το γινάτι των αρχηγών τους να κάτσουν στην πρωθυπουργική καρέκλα.

ΕΡ: Εσείς προσωπικά τι νέο πιστεύεται πως κομίζεται στην πολιτική; Γιατί να σας ψηφίσει κάποιος;
ΑΠ: Το νέο που εκτιμώ φέρνει η υποψηφιότητα μου είναι μία διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων. Συγκεκριμένα θέλω να γίνει κτήμα μας πως η πολιτική μας αφορά όλους και η ενασχόληση μας με αυτήν είναι ο μόνος τρόπος να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Επίσης, θέλω να πιστέψουμε στην ανάγκη να δουλέψουμε για το κοινό καλό. Να δούμε σαν κοινωνία, στον κάθε Δήμο, στο κάθε χωριό ποια είναι τα προβλήματα και να καθίσουμε να βρούμε λύσεις. Λύσεις που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή μας έμμεσα έπειτα από την καθολική βελτίωση δομών. Αυτή λοιπόν είναι μία αντισυμβατική μέθοδος να πολιτευτεί κάποιος που είναι όμως κατά τη γνώμη μου αναγκαία για την χειραφέτηση της κοινωνίας και το σεβασμό στην προσωπικότητα του κάθε πολίτη. Θέλω λοιπόν να με ψηφίσει κάποιος πολίτης αν πιστεύει και ο ίδιος πως μέρος της λύσης των προβλημάτων μας θα είναι το πέρασμα σε αυτό που στο Κίνημα ονομάζουμε μεταπελατειακή Ελλάδα!

ΕΡ: Οι πολίτες όμως λένε πως όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι. Τι λέτε για αυτό;
ΑΠ: Δε δέχομαι την τσουβαλοποίηση αυτή. Σε ένα οποιοδήποτε κοινωνικό σύνολο συνυπάρχουν άνθρωποι με αντίθετες ιδιότητες. Καλοί και κακοί, ηθικοί και ανήθικοι, εργατικοί και τεμπέληδες, γενναίοι και φοβικοί, διεφθαρμένοι και αδιάφθοροι. Ο καθένας κρίνεται από την πορεία του. Το ίδιο ισχύει και για μένα. Έχω θητεύσει ως Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων για τέσσερα χρόνια και συνεπώς έχω δώσει δείγματα γραφής.

ΕΡ: Δηλαδή δεν υπάρχει διαφθορά για παράδειγμα στην πολιτική;
ΑΠ: Δεν είπα αυτό. Υπάρχει. Υπάρχουν όμως και οι προσωπικές αντιστάσεις του καθενός. Το «σύστημα» είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να εντάξει την κάθε πολιτική μονάδα στο σχεδιασμό του. Εκεί λοιπόν τον πρώτο λόγο τον έχει ο κάθε πολιτικός να μπορέσει να αντισταθεί και τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι πολίτες που πρέπει είναι ενημερωμένοι και να επιβραβεύουν την ακέραια συμπεριφορά. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα προσωπικό κυρίως για να ξεφύγουμε από τη θεωρητικολογία. Στη διάρκεια της θητείας μου στον Δήμο Αθηναίων δέχτηκα πρόταση από τον διευθυντή γραφείου υπουργού να αναλάβω πρόεδρος σε έναν σημαντικό δημόσιο οργανισμό σχετικό με τη Νέα Γενιά. Η απάντηση μου ήταν πως δέχομαι μόνο εάν η επιλογή του προσώπου μου γίνεται από πίστη πως μπορώ να προσφέρω σε αυτήν τη θέση περισσότερο από άλλους και όχι απλά για να ρίξω νερό στον εκλογικό μύλο του Υπουργού που πολιτευόταν στην ίδια εκλογική περιφέρεια με εμένα. Όπως καταλαβαίνετε η θέση δόθηκε αλλού και εγώ λούστηκα τις συνέπειες! Όμως αυτές οι ρήξεις είναι που με κάνουν να διατηρώ την αξιοπρέπεια μου και παρόμοιες μικρές ή μεγαλύτερες ρήξεις από τον καθένα μας στην καθημερινότητα του πιστεύω πως θα δημιουργούσαν μία καλύτερη κοινωνία.

ΕΡ: Ας πάμε τώρα στην Φθιώτιδα. Πείτε μου ποιο θεωρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα και ποια τη μεγαλύτερη πρόκληση για το επόμενο διάστημα.
Νομίζω το μεγαλύτερο πρόβλημα τοπικού ενδιαφέροντος, αν εξαιρέσουμε την ανεργία, είναι η υποβάθμιση και το κλείσιμο υπηρεσιών. Σε μία εποχή που η αποκέντρωση είναι και πάλι επίκαιρη για να αναπτυχθεί ο τόπος διαπιστώνω μεγάλο έλλειμμα σε στελέχωση περιφερειακών υποδομών υγείας και παιδείας αλλά και σε υπηρεσίες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Η μεγάλη πρόκληση για την περιοχή μας τα επόμενα χρόνια θεωρώ πως είναι να αξιοποιήσει τη στρατηγική της θέση στον Ελλαδικό χώρο, όσον αφορά την εγγύτητα και την ευκολία πρόσβασης σε αγορές μεγάλων αστικών κέντρων, ώστε να αναπτύξει περεταίρω το εμπόριο αγαθών και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

ΕΡ: Έχετε κάποιο τελευταίο μήνυμα που θα θέλατε να μεταφέρετε στους εν δυνάμει ψηφοφόρους σας;
ΑΠ: Το μόνο που θα θελα να πω είναι πως καλό είναι πηγαίνοντας στην κάλπη να αποβάλλουμε τα συναισθήματα της οργής και της εκδίκησης. Να σκεφτούμε όλα όσα γίνανε τα προηγούμενα χρόνια και να πάρουμε τις όποιες αποφάσεις με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό. Το 2009 κάποιοι είπαμε την αλήθεια και ταυτόχρονα εν μέσω κρίσης κάναμε ένα τεράστιο και ουσιαστικό μεταρρυθμιστικό έργο. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία και ο Σύριζα μοίραζαν ψεύτικες ελπίδες και φυγομαχούσαν. Το 2015 το Κίνημα έρχεται να πει και πάλι την αλήθεια, πως δηλαδή πρώτα από όλα μόνοι μας θα σταθούμε στα πόδια μας αν αλλάξουμε την παραγωγική συγκρότηση της χώρας και αν ξεριζώσουμε το πελατειακό κράτος. Τολμάμε να θέσουμε την πολιτική και πάλι στο προσκήνιο και κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα με νέα και άφθαρτα πρόσωπα αλλά με την παράδοση των Δημοκρατών Σοσιαλιστών στο DNA μας. Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία κάνει εμπόριο φόβου και ο Σύριζα εμπόριο ελπίδας. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η νομή της εξουσίας. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι ο πολίτης!

- Σας ευχαριστώ! Καλή επιτυχία!

- Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία!