Γιατί "χτύπησαν εγκεφαλικά" οι γιατροί στο Νοσοκομείο Λαμίας;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 20:32 Γιατί "χτύπησαν εγκεφαλικά" οι γιατροί στο Νοσοκομείο Λαμίας;

Στα «κάγκελα» οι γιατροί του νοσοκομείου Λαμίας, που πέρα από την ασυνεννοησία με τον Διοικητή, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς και τις σοβαρές ελλείψεις, τώρα καλούνται να παραδεχτούν εγγράφως ότι τους αρέσει να "αυτομαστιγώνονται"

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Λαμίας ενημερώθηκαν πως για να τους καταβληθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες του πρώτου τριμήνου του 2017 πρέπει να προσκομίσουν ατομικές υπεύθυνες δηλώσεις πως… υπερ-εφημερεύουν με δική τους πρωτοβουλία.

Αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές… προαπαιτούμενο βρίσκονται οι γιατροί στο ΕΣΥ, μόνιμοι και επικουρικοί (συμβασιούχοι), ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι, προκειμένου να πληρωθούν: οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων τους ζητούν να προσκομίσουν κατά περίπτωση υπεύθυνες ατομικές δηλώσεις.
 
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που κατακλύζουν το τελευταίο διάστημα την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με την πιο πρόσφατη να αφορά στο νοσοκομείο Λαμίας, οι γιατροί ενημερώθηκαν πως για να τους καταβληθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες του πρώτου τριμήνου του 2017 πρέπει να προσκομίσουν ατομικές υπεύθυνες δηλώσεις πως… υπερ-εφημερεύουν με δική τους πρωτοβουλία.
 
Συγκεκριμένα, και όπως καταγγέλθηκε στην Ομοσπονδία, οι γιατροί του νοσοκομείου Λαμίας ενημερώθηκαν πως η πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να εγκρίνει την αποπληρωμή των εφημεριών ζητεί ατομικές υπεύθυνες δηλώσεις από όλους τους γιατρούς πως εφημερεύουν με δική τους πρωτοβουλία και με δική τους βούληση περισσότερες ημέρες από εκείνες που ορίζει ο νόμος, σηματοδοτώντας το… τέλος της λογικής για το ιατρικό προσωπικό. Κι αυτό, διότι, οι παραπάνω εφημερίες δεν γίνονται επειδή έτσι θέλουν οι γιατροί και αυτενεργούν, αλλά για να μην μένουν ακάλυπτες οι κλινικές και οι ασθενείς.
 
«Σας ενημερώνουμε ότι ζητήθηκε από τους ιατρούς της ένωσής μας να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση ότι συναινούν στην παροχή εργασίας στο Γ.Ν Λαμίας πέραν των 48 ωρών ανά εφταήμερο για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2017 για να προχωρήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο η καταβολή των εφημεριών για τους αντιστοίχους μήνες» ήταν η καταγγελία που έφτασε στην ΟΕΝΓΕ.
 
Από την άλλη πλευρά, η πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ζητεί τις περίφημες υπεύθυνες δηλώσεις σε μια προσπάθεια να θωρακιστεί η δική της θέση σε ό,τι αφορά στην έγκριση των πληρωμών για τις εφημερίες. Εφόσον πρέπει να εγκρίνει τις πληρωμές για τις νόμιμες υπερωρίες και μόνο, ζητούμενο για το νοσοκομείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενη μελλοντική οικονομική απαίτηση των γιατρών για τις παραπάνω εφημερίες που κάνουν.
 
«Αποτελεί μέγιστο θράσος από το ίδιο κράτος που έχει αφήσει τα νοσοκομεία υποστελεχωμένα να απαιτεί από τους γιατρούς να αναλαμβάνουν ατομικά την ευθύνη για οποιοδήποτε ιατρικό λάθος ενδεχόμενα προκύψει λόγω υπερκόπωσής τους. Αποτελεί μέγιστο θράσος το ίδιο κράτος που αναγκάζει και στέλνει «εντέλλεσθε» στους γιατρούς να υπερεφημερεύουν, όταν πρέπει να πληρώσει τα δεδουλευμένα να εκβιάζει απαιτώντας ατομική δήλωση πως η υπερεφημέρευση είναι... μαζοχισμός των ίδιων των γιατρών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη των γιατρών Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή.

 Υπεύθυνες δηλώσεις και για τους επικουρικούς

Με την υπεύθυνη δήλωση ανά χείρας -με άλλο περιεχόμενο σε αυτήν την περίπτωση- καλούνται να περάσουν από τις οικονομικές υπηρεσίες για την πληρωμή τους και οι εκατοντάδες επικουρικοί, δηλαδή συμβασιούχοι, γιατροί που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία.
 
Σύμφωνα με τον ΓΓ της ΟΕΝΓΕ, εκπρόσωπο Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή, κ. Πάνο Παπανικολάου, «πληθαίνουν οι αναφορές πως υπηρεσίες νοσοκομείων σε όλη τη χώρα καλούν συναδέλφους επικουρικούς επιμελητές που είχαν προσληφθεί εντός του 2016 με θητεία 3ετή ή 2ετή, να υπογράφουν έγγραφο δήλωσης όπου αναγράφεται πως Ο/Η ΙΔΙΟΣ/Α ο/η γιατρός ( ! ) ζητά με ΔΙΚΗ ΤΟΥ/ΤΗΣ πρωτοβουλία ( !! ) την αλλαγή της σύμβασης που υπέγραψε πέρσι ώστε από δω και πέρα η μισθοδοσία τους να γίνεται μέσω ΕΣΠΑ».
 
Όπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr τον Ιανουάριο, με επείγον έγγραφό του στις 29/12/2016 ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης «πείραξε» ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα για επαγγελματίες υγείας ενταγμένο στο ΕΣΠΑ για «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», του άλλαξε όνομα και περιεχόμενο με συνοπτικές διαδικασίες προκειμένου τα κονδύλια να διατεθούν για την πληρωμή των επικουρικών γιατρών που έχουν διοριστεί τον τελευταίο χρόνο στο ΕΣΥ!
 
Έτσι, περιέλαβε στο πρόγραμμα των 70 εκατ. ευρώ τους επικουρικούς γιατρούς, και συγκεκριμένα όσους έχουν υπογράψει συμβάσεις στα νοσοκομεία από 1/1/2016, ενώ παρέτεινε αυτοδικαίως τις μονοετείς συμβάσεις για ένα ακόμη έτος των επικουρικών στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Οι επαγγελματίες υγείας, ιδίως οι νοσηλευτές, είχαν αντιδράσει για τις αλλαγές στους ωφελούμενους του προγράμματος, πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα.
 
Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, όσοι υπέγραψαν αυτές τις υπεύθυνες δηλώσεις ότι ζήτησαν οι ίδιοι να αλλάξουν τις συμβάσεις τους και τον τρόπο πληρωμής τους, δεν έχουν πληρωθεί εδώ και δύο μήνες. Σημειώνεται ότι η αμοιβή των επικουρικών γιατρών εντασσόταν μέχρι και το 2016 στους προϋπολογισμούς κάθε νοσοκομείου -όπου και απασχολούνταν.
 
Ο κ. Παπανικολάου υπογραμμίζει πως οι επικουρικοί γιατροί δε θα πρέπει να δέχονται τις αλλαγές στις συμβάσεις τους και τους καλεί να επικοινωνούν άμεσα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών όπου υπάγονται καθώς και με την ΟΕΝΓΕ.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση